Нова услуга в курника – солариум за повече витамин D в яйцата

Недостигът на витамина води до трошливи кости
Обновена: 25 юни 2019 10:47 | 25 юни 2019 10:43, Павел Гълъбов
8
Нова услуга в курника – солариум за повече витамин D в яйцата
Снимка: Pixabay

Много хора страдат от недостиг на витамин D, в резултат на което са изложени на повишен риск от трошливи кости и респираторни заболявания. Птичите яйца са естествен източник на витамин D и едно от средствата да се компенсира поне частично този дефицит, пише БТА.

Още по темата

Фирма държи кокошки на студено – глобиха я 1000 лева

Екип от диетолози и учени от Германия е открил нов начин да повиши съдържанието на витамина в яйцата, излагайки кокошките на ултравиолетова светлина, съобщава сайтът Юрик алърт.

Търсейки средство да повишат естественото производство на витамин D в яйцата, за да улеснят хората в набавянето му чрез храната при липсата на достатъчно слънчева светлина, специалистите от университета "Мартин Лутер" в Хале-Витенберг са установили, че отлична работа върши "солариумът" за кокошки.

"Идеята беше да се стимулира естественото производство на витамин D при пилета. Използването на ултравиолетови лампи може да увеличи съдържанието му в яйцата", обяснява Юлия Кюн от изследователския екип.

Идеята на специалистите дава резултат: След само три седмици излагане на ултравиолетова светлина в продължение на шест часа дневно, съдържанието на витамин D в яйцата се е увеличило от три до четири пъти.

Допълнителната ултравиолетова светлина
освен това не е предизвикала никакви очевидни проблеми за кокошките. Те нито са избягвали района около поставените в курника лампи, нито са се държали по различен от обичайния начин. В резултат на това изследователите са стигнали до заключението, че методът им работи в практически условия и че това може да е следващата стъпка към снабдяването на населението с витамин D.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Егати ника.
4
2
 
3
 
! Отговори
кокоши солариум преди 10 месеца
ей това се вика щастливи кокошки
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако кокошките се гледат нормално и са на свобода навън по цял ден, яйцата си имат всички витамини. Но варварският начин на гледане, на изкуствено светление, антибиотици и като сардели, ги превръща в токсична храна. Нещастните животинки.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Горките кокошчици, скъсаха им задниците от снасяне, сега пък ще ги облъчват.
1
1
 
11
 
! Отговори
КОКОШЕ-ВЪД преди 10 месеца
ИМАМ 10 ПЕРНАТИ. ДВОРЧЕТО НА КУРНИКА ИМ Е НА СЯНКА,

ЗАТОВА 2 ПЪТИ ДНЕВНО ГИ ПУСКАМ НА "ГРАДСКА ОТПУСКА " ПО ПОЛОВИН ЧАС НА СЛЪНЧЕВО МЯСТО

БЕЗ ДА ЗНАМ ЧЕ ТАКА ИМ ОСИГУРЯВАМ ВИТАМИН Д

А ЗА МЕН ТОЗИ ВИТАМИН СИ ГО ВПРЪСКВАМ ПОД ЕЗИКА 1 ПЪТ ДНЕВНО