Как да се справим със слепите пъпки?

Те изискват специална грижа
4 сеп 2021 23:00, Екип на Tialoto.bg
12
Как да се справим със слепите пъпки?
Снимка: iStock

На всички ни се е случвало – тези болезнени зачервени подутини по кожата, които обаче не избиват. Наричат ги слепи пъпки и са по-неприятни дори от гнойните. Причината е, че те се премахват по-трудно и са доста болезнени. Освен това често размерът им е по-голям от този на стандартните пъпки.

Какво представляват слепите пъпки?

Това са подкожни комедони (черни точки), които са се възпалили от себум и мръсотия. Образувала се е гной, но тя не избива на повърхността, а се събира под кожата. Вследствие на това се получава зачервяване на по-голяма повърхност кожа, болка и известна твърдост на мястото.

Ако се сблъскате със слепи пъпки, не разчитайте да се махнат сами, трябва вие да се погрижите за тях. И ако първоначалната ви реакция е да ги стискате с нокти или да ги бодете с игла, недейте. Само ще нараните мястото и няма да постигнете никакъв ефект. Също така не си губете времето с прилагане на маски или ексфолиращи продукти, които само ще наранят кожата, но няма да премахнат възпалението.

Ето какво можете да направите: в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: кожасъветислепи пъпки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Гален преди 2 години
Тинктура йод при първите признаци
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ихтиола трябва да се внимава много. След компресите не се пипа мястото и не се дърпа събраното. Компресите се сменят на ден поне 2 или 3 пъти и се добавя ихтиол понеже докато изтегля марлята се замърсява. Не се мокри с вода мястото. След 4 или 5 дни в зависимост от усложнението се отива при доктор. Доктора ще издърпа жилото с пинсета. Ще обработи мястото и още поне 3 дни не бива да се мокри с вода. Преди 30 г.бях ученик.Получих възпаление на брадата. Жилото беше 3см.Доктор ми помогна.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази боже пъпка да прогледа