5 родителски грешки, които разглезват децата

Предпазване на децата от последствия
12
5 родителски грешки, които разглезват децата
Снимка: Istock

Всички родители искат най-доброто за децата си. Понякога обаче не си дават сметка как с действията си правят децата разглезени. Неволните родителски грешки могат да повлияят на детското развитие и поведение, което да рефлектира върху поведението на децата като възрастни.

Кои са родителските грешки, които правят детето разглезено?

Награждаване на лошото поведение

Понякога за родителите е истинско предизвикателство да се справят с лошото поведение на децата. Те се съгласяват с искането на детето, само и само то да се успокои. Ако например детето плаче и има гневни изблици, защото в този момент иска сладолед, а вие се съпротивлявате на това желание, то започва да плаче още по-силно. В даден момент се предавате и се съгласявате да му дадете сладолед, за да се успокои.

Това е грешка, която не е добре да се допуска, защото детето свиква, че с по-настоятелно поведение ще ви пречупи и в крайна сметка ще получи онова, което иска. Лошото поведение не трябва да се награждава. За предпочитане е да държите на забраната си и да обясните подробно на детето защо му отказвате.

Предпазване на децата от последствия

Не съществува родител, който да не иска да предпази децата си от всичко лошо на света. Негативните последици от различни обстоятелства, грешки, реакции на други хора са само част от нещата, които биха могли да предизвикат болка и негативни емоции у децата. Но последиците от обстоятелствата са най-добрият житейски учител. В повечето случаи е по-добре да оставите детето да понесе последиците от думите, действията, грешките си, за да извлече нужните уроци. Така се изграждат характери, личностни качества и умения.

Награждаване с материални блага

Вярно е, че живеем в материален свят, но награждаването на всяко постижение на детето с материални блага, пари, техника, обещания да му се купи нещо скъпо или нещо, което то иска, само подхранват разглезеността на детето и превръщат материалното в основна висша ценност в неговите представи. Моралните подбуди остават на заден план.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласна съм с този коментар, че понякога децата имат нужда да им се угажда, но не винаги да е на тяхното, колкото и грубо да прозвучи аз съм майка, която забранява и се налага като родител, защото детето неможе да командва родителя. Мисля че колкото повече му се позволява, толкова по невъзпитано е . Има деца които са лишени от много неща било то заради финанси или поради други причини и са много по добре възпитани отколкото тези които имат всичко.
7
2
 
6
 
! Отговори
Служебен ученик преди 1 месец
Българите не знаят как да си гледат децата , иначе пишат ,( голямата работа ) , българите само за гъзария мислят , пък вие искате за децата си да мислят , АБСУРД!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Константин преди 1 месец
А защо в статията има само 3 грешки, а в заглавието пише 5?
5
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Прекалената глезотия или прекаленото натягане резултират в некачествени пораснали хора.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се сещам нито един от познатите ми с деца, дето да не престъпва всичките препоръки. И резултатите са налице де..... Собствените ми племенници са абсолютно функционално некадърни.
3
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък не виждам какво лошо има в това родителят да купи сладолед на детето си, което плаче за сладолед , а не да се налага от позициятана родител! Това по-скоро би пречупило психиката на детето. И всяко дете има право да бъде глезено и поощрявано, защото така то се чувства обичано и сигурно. Ако постоянно му се отказва, то се отчуждава от родителите си и развива депресии. Знам го от собствен опит.
2
1
 
8
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 месец
Срамота! Не си правите труда да отговорите за квалификацията на драскачката. Решението е да изтриете коментара! Смешни необразовани душици!
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90% от родителите българи трябва непременно да прочетат тази и подобни на тази статия . Защото децата им са разглезени до нетърпимост