6 финансови съвета за деца

Научете децата на разликата между „нужда“ и „желание“
28 авг 2022 22:09, Михаела Лазарова
7
6 финансови съвета за деца
Снимка: Istock

Отношението към парите и менажирането на финансите са умения, които ни се налага да придобием с времето. След като напуснем училище и започнем да учим в университет, някъде по това време е и нашият първи реален сблъсък с работната среда и парите. За какво ще похарчим заплатата си? Този въпрос може да има много различни отговори, в зависимост от периода в живота, в който го задаваме.

Когато сме на двайсет, вероятно бихме купили дреха или бихме изхарчили парите само за седмица, обикаляйки модерните заведения. Когато имаме семейство и деца – средствата отиват за плащане на сметки, купуване на храна, погасяване на кредити и други не толкова „забавни“ неща. А какво се случва, когато сме деца? Каква е нашата визия за парите тогава?

Успешното боравене с финанси е едно от най-важните „умения“, които ще ни се наложи да придобием, но за съжаление то е нещо, което не можем да научим в училище.

Според експерти, обучението за боравене с пари трябва да започне от най-ранна детска възраст. Какви съвети бихме могли да дадем на най-малките, когато става дума за пестене на пари?

Ето няколко практични възможни отговора на този въпрос:

Позволете на децата си да „изкарат“ собствени пари

В днешно време децата остават с усещането, че парите и нещата, които могат да се купят с тях са нещо, което им се полага по право. Когато пораснат обаче, разбират, че това не е така. За да ги подготвите за живота, позволете им да спечелят парите си. Така те ще разберат как точно могат да ги използват – дали да похарчат цялата сума, която сте им дали, дали да си купят едно или няколко неща, дали да спестят.

Поставете им цели

„Пести пари“ на езика на децата не означава нищо. Опитайте се да им обясните защо да пестят и какво точно означава това. Например – ако искат да си купят нещо за 50 лв., а всяка седмица им давате 10 лв., нека сами разберат колко време ще им отнеме да съберат сумата и какво трябва да направят за това.

Осигурете място за спестяванията им

Нека във вашия дом има нещо като детска „банка“ – било то дори прасенце касичка. Когато детето събира пари за нещо, хубаво е да има място, в което да ги държи. Ако възрастта позволява – можете да помислите и за откриване на банкова сметка на негово име или пък дебитна карта, която можете вие да управлявате.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Другарят Сталин преди 1 година
"За възпитанието на децата, най-голямо значение има това колко пари им се дават!"
5
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Пара ми дай акъл не ми давай :)))
4
4
 
4
 
! Отговори
При дефлация преди 1 година
Не се пести, купува се земя и злато.Хартията се печата на тон, и обезценява всяка секунда.
3
1
 
4
 
! Отговори
О, нее преди 1 година
Да спестяват. Любимото на всички *** ьовци е да крият пари под дюшеци и в буркани. За черни дни. Много лош съвет, особено при инфлация като сега. Да не говорим, че половината умират с парите за черни дни непокътнати, а неговите собствени били черни до последно. Много тъжна история.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като малък отиваме на разходка, ревах за една близалка. Майка ми ми извъртя два шамара и желанието ми мина.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научете ги, че при инфлацията, коато ни удари и тепърва предстои, 100 лв днес са 80 лв утре и 60 лв след година. Да купуват сега, а да не спестяват обезценяващи се хартийки без покритие.