Георги Господинов: Чувството на тъга се разпространява по целия свят

Авторът говори пред в. "Ню Йорк таймс".
6 юли 2023 21:17, Нели Христова
50
Георги Господинов: Чувството на тъга се разпространява по целия свят
Снимка: БГНЕС

"Чувството на тъга се разпространява по целия свят. То е свързано с дефицита на бъдеще", каза писателят Георги Господинов пред американския в. "Ню Йорк таймс". Изданието публикува обширна статия и разговор с българския автор, отличен с престижната международна награда "Букър" тази година за романа си "Времеубежище", пише БТА.

Наградата насочи международното внимание към 55-годишния Господинов, но бе и момент на откриване на българската литература, която е малко позната извън пределите на страната, пише в статията. Още няколко източноевропейски автори бяха отличени наскоро с престижни награди, включително Нобеловите награди за литература за Олга Токарчук от Полша и Светлана Алексиевич от Беларус.

Господинов казва пред изданието, че според него нарастващият глобален интерес към източноевропейските автори вероятно е свързан с глобалния климат, който все повече се оформя от национализъм и руска агресия. Той казва, че регионът от десетилетия живее в "тоталитарно общество" под съветска доминация и че "вероятно хората мислят, че ние знаем нещо, което е скрито за другите" и че "нашият опит би бил полезен, за да се разбере какво се случва".

Георги Господинов казва, че предпочита да стои далеч от политиката, макар тя да е в центъра на повествованието във "Времеубежище", което разказва за клиника в Швейцария за лечение на пациенти с Алцхаймер, пише авторът на статията в "Ню Йорк таймс". Писателят първоначално обмислял да напише книга за национализма и носталгията преди десетилетие, след като забелязва нарастващия брой българи, които обличат народни носии и увеличаващата се популярност на исторически възстановки. "Това се правеше по този глупав, кичозен начин", казва Господинов и добавя, че според него желанието за възраждане на миналото е породено от изпитваната от много българи безнадеждност за бъдещето, породена от разочарованието от прехода на страната в посткомунистическа демокрация."

Според писателя тези чувства се експлоатират от политици популисти, които се опитват да представят миналото за бъдеще. След вота за Брекзит през 2016 г. и последвалия избор на Доналд Тръмп за президент на САЩ, Господинов разбира, че подобни чувства се надигат и извън България. "Това чувство на тъга се разпространява по света. То е свързано с дефицит на бъдеще", казва българският автор.

Той добавя, че войната в Украйна е още едно отражение на тази динамика. И обяснява, че според него мотивите на президента Владимир Путин да предприеме нахлуването в Украйна са свързани с желанието да върне Русия във времето на СССР, който е имал по-голямо международно влияние. "Това е война не само за територия, но и за време. Това е война за миналото", казва Господинов.

Анджела Родел, дългогодишен преводач на английски език на писателя, която сподели с него наградата "Букър", каза, че Господинов се отличава от останалите български писатели със "своеобразния си" тон и международния фокус. Тя каза, че "Времеубежище" изследва опита му в контекста на универсалните човешки състояния и отразява "съвременна България като част от Европа".

За значението на наградата Букър за българската литература, тя каза, че "това е признание за един малък език и за малка култура на световната сцена". Това е закъсняло признание, добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
Агресивно войнстващият юдео-ционизъм, благовидно прикрит зад изрази като "западна демокрация" и "демократични ценности", ще продължава да вгорчава живота на Земята и занапред, понеже става все по- нагъл в претенциите си да е едноличен господар налагащ ни Новото Световно робство...
40
2
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 месеца
Изпитвам тъга по българската литература, щом са наградили подобен бездарник.
39
2
 
5
 
! Отговори
КДП ГЪДЕВ преди 9 месеца
Аз се чувствам унизен заради компромисите, които е направил със собствената си съвест пред изкушението да вземе наградата. Ще му тежи цял живот
38
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
евтина реклама на грандоманското самочувствие на този човечец. постната му мануална творба след месеци на телешки възторг ще събира прахуляка по лавиците на книжарниците.след това идва ред на директивата от МОН този шедьовър да влезе в учебните програми редом с Вазов.
37
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този самодоволен шошоров агент се е опитал да пооткрадне темата на книжлето си от емблематичния роман "Полет над куковиче гнездо" на незабравимия и автор Кен Киси. В него действието се развива в лудница,а Гошо е решил да бъде клиника за болни от алцхаймер,тоест все хора не с акъла си.
36
7
 
8
 
! Отговори
Anonymous преди 9 месеца
Егаси и противния човек
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някога пишеш тежки романи, рентабилни драми /по Радой, който пишеше безплатни епиграми/, години наред се бъхтиш и дойде Нобела. Сега минеш под дъгата, извадиш малко политкоректност с две три тънки книжлета и айде готово- първо Нобела и после ако оставиш нещо на света, оставиш, ако ли не- куче влачи.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ашколсун на нашето момче, ако успее да ги изврътка сега с техните идеологеми и комсомолски глупости и да им вземе нобела, пък после наистина може да напише нещо истинско и да остане в историята!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
я пъ тоя физик на тъгъта
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бърз кеш от бавна мисъл, как, Божано, братко, да стане това...
31
5
 
12
 
! Отговори
свети цон кай хой преди 9 месеца
този масон не му ли омръзна да масонничи най-накрая?
30
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом толкова много ни навират тая посредствена книжица, представям си какво блато са другите.
29
5
 
17
 
! Отговори
сусо преди 9 месеца
Не харесвам книгата, стила и мислите на този господин!
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
26 Ковид 19 не гледа кой, на каква възраст е. Постковид ситуацията в света, изглежда на 155 години, за всички.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
" Малък език, малка култура", незнаех че езикът и културата се степенуват. Никога не еэкъсно, от запада да научи човек нещо...
26
7
 
3
 
! Отговори
Амазон преди 9 месеца
До До Извинете ме, 6И какво е казано там, повечето хора харесват книгата, на някои не им харесва. Едва ли има книга която се харесва на всички.За англоезичния свят той е нов автор, хората не познават стила му и рискуват. Някой го харесват други не. Тея които го харесват може би ще си купят следващата книга и тогава ще е оценен още по - добре щото ще са повече фенове. Тия които харесват книгата са много повече.
25
0
 
6
 
! Отговори
До Извинете ме, 6 преди 9 месеца
Приятел, добре ли си? Погледни отново коментарите в Амазон, след като ти мине каквото там ти е станало. Престанете да ни сипвате от личните си проблеми под теми, които нямат нищо общо с тях.
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре е описал реалността, но точно във форума на днес.бг едва ли ще се намери някой, който да оцени казаното. Коментарите са такива, каквито си ги е възпитал този сайт. И тези хора изобщо не са представителна извадка на обществото, даже напротив.
23
5
 
7
 
! Отговори
Друг път преди 9 месеца
Просто си на 55 и младоста е свършила, затова бъдещето изглежда лошо. Питай тия на 20 как им изглежда.
22
6
 
4
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
До Анонимен"скучно" и престъпно е да си руски роб,да си мислещ и добър Човек е ценност!