В Косово отмениха режима на тока, осигуриха от Албания

Албания, която разчита на ВЕЦ-ове, също трябва да внася ток
16 авг 2022 11:08, Елка Василева
5
В Косово отмениха режима на тока, осигуриха от Албания
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на енергетиката на Косово съобщи снощи, че засега отменя планирания режим на тока, тъй като е успяло да осигури електричество от съседна Албания, информира Ройтерс.

Не се уточнява обаче за какъв срок е споразумението.

Още по темата
Албания, която разчита на електроенергия от хидроцентрали, се сблъсква с тежка суша и също трябва да внася ток.

По-рано вчера косовската енергоразпределителна компания КЕДС (KEDS) започна прекъсвания на тока в 8 часа сутринта местно време, тъй като няма достатъчно местно производство ток, а цените на вносната електроенергия са много високи. Потребителите трябваше да имат шест часа ток, а два часа да нямат.

Косово и Албания имат споразумение да споделят електроенергия, като косоварите обикновено се нуждаят от повече ток през зимата, за да отопляват домовете си, а албанците - през лятото, за да ползват климатиците.

Говорителят на КЕДС Виктор Буджала каза, че компанията получава само 500 мегаватчаса от въглищни електроцентрали и от възобновяеми източници, а потреблението е до 800 мегаватчаса.

В изявление в неделя КЕДС и операторът на електропреносната система на страната КОСТТ (KOSTT) съобщиха, че не могат да си позволят да внасят електроенергия и трябва да разчитат на местно производство.

Около 90 процента от производството на електроенергия в Косово е от въглища, а енергийната компания КЕК (KEK) заяви, че е изключила почти половината от генераторите си за планирана поддръжка, за да ги подготви за зимата.

Консумацията на електроенергия се увеличава повече от два пъти през зимата.

Режим на тока имаше през декември, когато потреблението се повиши до рекордни нива, тъй като температурите паднаха под нулата.

По-рано този месец парламентът на Косово обяви извънредно енергийно положение за 60 дни, за да помогне на правителството да предприеме стъпки за справяне с кризата, включително прекъсвания на тока.
/БТА/
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
И така докато Албания не въведе. Ако върнат Косово на Сърбия тя ще се погрижи.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Косово се отменя режима, в Крим се задава...Кръговрат!
2
3
 
7
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 1 месец
Ние от Тракия ще ви даваме ток. Със собствени въглища,независими енергийно от Света,нашата Тракия дава 40% от енергията на България в момента. Не плачете българи,Тракия ви спасява от режим,макар,че не заслужавате.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за сметка на това пък тук ЩЕ ИМА въпреки АЕЦа и цените ще са най-скъпи в цял свят