Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг

Османи иска: „Да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”
Обновена: 7 фев 2023 06:45 | 7 фев 2023 06:45, Елка Василева
184
Външният министър на РСМ: Призовавам България да спрем този пинг-понг
Снимка: архив, БГНЕС

„Мисля, че всички казахме това, което имахме да кажем. Ние казахме нашите позиции, България каза своите позиции и е време да кажем край на този пинг-понг дебат между нашите общества и да се оттеглим от участието ни в българската предизборна кампания”, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи в отговор на въпрос дали ще бъде изпратена протестна нота за замеряния с камъни клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград.

Още по темата
По думите му от 2006 г. Северна Македония е имала 15 предизборни кампании и не смята за необходимо да бъде натоварвано обществото в Северна Македония с политическата нестабилност в България.

„Смятам, че трябва да теглим чертата, всичко, което имахме да кажем на България, го казахме, чрез ноти, съобщения, днес дори информирахме  ЕП отношение на написаното от един евродепутат. Ако продължаваме така, това няма да свърши, ще продължат ескалациите и ще бъдем въвлечени във водовъртежа на нестабилното политическо общество в България, а за това имат интерес политически и други фактори у нас. За съжаление мисля, че има една невидима ръка, която ги подтиква и в България и тук”, посочи Османи.

Според него Северна Македония има пред себе си много предизвикателства тук, скрининг, който тече, има реформи, които трябва да бъдат направени и призова дипломацията да си върши работата, а България „да спре тази каскада от взаимни обвинения”, да бъде установена комуникация, за да бъде възстановен „положителният дневен ред”, а всички различия да са на масата и пред дипломацията, без да бъдат включени в тези ненужни кризи обществата в двете държави.

„Искам да сложа край на този порочен кръг от взаимни обвинения - ако има разбиране в Република България и те приемат нашия призив, това ще е в интерес и на двете страни, ако не, тогава ще се адаптираме към новото развитие на събитията", каза Османи.
(кореспондентът на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
28
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Този има спешна необходимост от консултация със специалист. Ама ние сме "лабави"...чак генератори вчера изпращаме...само да не ги сложат на погрешната посока, тази за излизане...хората не са виновни, но в дипломатически аспект отдавна не би трябвало да имаме отношения с гмо-държавата им. Поведението им е като на незрял, неразумен и много неблагодарен индивид.
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дайте да ги -- За тях си фашист. Българското правителство навремето не е спасило евреите от Македония както е спасило тези от сегашната ни територия. И това също се помни.
98
5
 
31
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Този хем нахален хем арогантен ! Крайно време е на тези личности да им се набият чемберите.
97
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Той Хайде тогава и Беломорска Тракия да тръгнем да си вземаме,, както сме тръгнали, що ли си натискаме парцалите? А Добруджа е била разделена в някои исторически периоди, както сигурно знаеш.
96
5
 
26
 
! Отговори
дайте да ги -- преди 1 година
---отучиме да бият ! Тея ще ме наричат татарин и фашист ,а от мене се иска да мълча ,че те да влезнат във ЕС , ква е тая прпостотия бе ?
95
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Той 95 Историята е история, но има и настояща реалност. И в Белгия говорят френски, но не са присъединени към Франция, а живеят с фламандска общност. Който се чувства българин, да заповяда. Паспорти им бяха давани и се дават още. Другите насила няма да ги накараш да се чувстват българи. Имаме си собствени проблеми да оправяме и на сегашната ни малка територия. Едно правителство не можем да съставим, тръгнали сме исторически проблеми да оправяме.
94
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!
93
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я вето на тези югославци докато сами нацелят коректен начин за водене на външна политика . И да : Александър македонски е грък ( за това и те са Северна - защото това е географска област обхващаща част от Гърция и България) Самуил е български владетел и Гоце Делчев е български революционер - имаме и град с това име . Да се самоопределят както си искат - няма проблем всеки има право на това , но да не крадат история , това си е съветски/руски подход за самоопределяне.
92
4
 
15
 
! Отговори
срам е че съм бълга- преди 1 година
-рин като гледам нашите меки министри ,как им се навеждат --това не го иска България не знам каква пропаднала политика е ,ужас ,унижение ,мекотели !
91
4
 
14
 
! Отговори
ВЪВ МИША ДУПКА преди 1 година
Вето след вето ,или ние или те ! До тука Българин = мека Мара ! Да се радват че българската армия не е като руската и да не говорят за нас и да не се правят на бабайти ,че както сме им набрали ще видят най бързия блицкриг на планетата !
90
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами спрете бе Османе,стига вече с вашите глупости
89
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз мисля, че трябва да се спре пинг-понга. Да спре да се дава аванта на макетата и, да ги оставим да си злобеят, докато им дойде акъла.
88
0
 
25
 
! Отговори
Позитивен преди 1 година
Ми спрете.
87
4
 
8
 
! Отговори
Абе преди 1 година
За европейското началство тези спорове които се водят тук за без особено значение. Нали накрая всички европейци ще бъдем и по едни закони ще живеем - тези на ЕС. Какво значение тогава има чии е Гоце. За управниците в ЕС няма никакво значение. И България и Македония, когато стане "член" отдават ключови държавновластнически правомощия и престават да бъдат суверенни държави.
86
5
 
25
 
! Отговори
az преди 1 година
Да спрем ????????? не говори в множествено число, вие насяхте омразата, вие оставихте българите там без права, вие се опитахте да крадете история, история не се краде след като сте нямали и 1 цар, вие нашарихте учебниците си с глупости и настройвахте народа против България, вие трябва да се оправяте не ние !
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С македонците мога да се съглася само, че България е направила много политически грешки там. От Фердинанд (плащаме със загубеното Беломорие), през Г. Димитров (плащаме и до ден днешен) до новите политици (същото) и зад всяка една прозира пряко или непряко руския и сръбския интерес. Толкова кръв, толкова средства и нерви и накрая ситуацията в 21 век е още по-заплетена, отново от външни сили. Действително не сме имали политици никога. Кирчо е последното изв.ръщение в тази посока
84
2
 
7
 
! Отговори
аььаьа преди 1 година
Няма пинг понг. ПЦМ прецака деня и трябва да си понесе последствията
83
6
 
23
 
! Отговори
Той преди 1 година
ни призовавал! Македония е била част от България и там са живеели и живеят българи! Все едно аз като съм от Добруджа да не съм българин, а Добруджанец?! Добруджа все едно да е друга държава! Това, че някакъв договор ги е отделил от нас, не значи, че са някакви други! История = факти !!!
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС няма да пропусне да "приобщи" лековерните макета за да си ги управлява както им е кеф. Берлин и Брюксел въобще не се интересуват от споровете на някакви балкански ***. Интересува ги само контрола върху тези ***. Не си правете илюзии. Никой няма намерение да защитава българския интерес.
81
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Ние трябва да заторим границата с Македония.Тогава ЕС трябва да затвори границата за нас и не само.Балканските субекти не са за ЕС.