Политиката на Доналд Тръмп може да разтърси Близкия изток

Той намекна за отказ от човешките права във външната политика
Обновена: 25 яну 2017 07:11 | 24 яну 2017 21:38, Елка Василева
39
Политиката на Доналд Тръмп може да разтърси Близкия изток
Снимка: архив, Reuters

Намеците на Доналд Тръмп за отказ от човешките права като принцип във външната политика може да се стоварят като земетресение върху Близкия изток, тормозен от враждуващи фракции и затънали в криза правителства, а някои даже съзират немислими допреди нови съюзи.

Сирия е първият тест за обещанието на Тръмп за връщане към трезвата "реалполитик" и той бързо може да покаже дали Америка наистина ще изостави промотирането на демокрацията и на върховенството на закона по начин, който ще преоформи реда в региона след Студената война и атентатите от 11 септември, пише Асошиейтед прес.

Тръмп лансира възможността за едно широко ново партньорство на САЩ с все по-авторитарната Русия на Владимир Путин и даже намекна за сближаване със сирийския президент Башар Асад, което би било най-драматичният обрат след годините призиви на администрацията на Обама за отстраняването му. Изглежда Тръмп е пресметнал, че общата вражда с "Ислямска държава" (ИД) е по-важна от споделените ценности.

"Що се отнася до гражданските свободи, нашата страна има много проблеми и смятам, че ни е много трудно да се намесваме в други страни", обясни през юли Тръмп, когато Турция наказваше десетки хиляди хора, които явно не бяха свързани с неуспешния опит за преврат. "Нуждаем се от съюзници", каза Тръмп в интервю за "Ню Йорк таймс". "Не знам дали имаме право да поучаваме", каза той.

Когато Барак Обама обяви в ключовата си реч преди осем години ново начало на отношенията с мюсюлманския свят, той произнесе думата "демокрация" шест пъти и в 12 случая засегна темата за правата на човека. Тръмп едва-едва ги споменава като принципи във външната политика и вместо това възхвалява сключването на споразумения - дипломатически и икономически - и отстоява борбата срещу ИД.

"Правата на човека няма да бъдат негов водещ приоритет", заключава Мустафа Алани, директор на департамента по сигурност и отбрана към базирания в Женева Център за изследване на Персийския залив.

Някои вярват, че все пак промяната ще бъде до голяма степен въпрос на стил, като отбелязват, че Обама също се е сражавал с джихадизма навсякъде из региона. Арън Дейвид Милър, съветник на петима президенти по близкоизточни въпроси, очаква Тръмп да изпробва "риска от отказ" и да последва Обама в нежеланието му за вмешателство в работите на други страни, за прилагането на военна сила, за запазване на ангажимента в Ирак или за истинска намеса в сирийската гражданска война.

Ясно е обаче, че няколко отдавнашни съюзници в Близкия изток предвкусват края на онова, което смятат за нравоучителна реторика, объркващи сигнали и неосъществени заплахи. И те са благосклонни към обръщането на Тръмп към контратероризма и сигурността.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси все още чака покана от Белия дом, след като бе отбягван от Обама заради кръвопролитното преследване на движението "Мюсюлмански братя". Саудитска Арабия разчита на подновяване на натиска на Вашингтон срещу смъртния й враг Иран вместо по-неутралния подход на Обама и съпътстващите негови критики към кралството за отношението към жените и убийствата на цивилни в Йемен.

А националистическото ръководство на Израел едва ли не публично отпразнува наближаващото пристигане на Тръмп, убедено, че така приключват проблемите му, свързани с третирането на палестинците.

Ето един поглед върху това как политиката на Тръмп може да разтърси Близкия изток:

Сирия и "Ислямска държава"

Оглавяваната от САЩ кампания срещу ИД (подсилена от над 60 държави) е лишена в Сирия от едно много важно нещо: съюзника на земята, който да е способен да превземе и задържи територия, както действа иракското правителство на своя територия. Множеството доказателства за изтезания, атаки с химически оръжия и даже военни престъпления, извършвани от силите на Асад, направиха невъзможно партньорството му с Обама и преобладаващата част от външнополитическия елит на Америка.

Междувременно интервенцията на Русия от септември 2015 г. укрепи драматично позициите на Асад. И ако сега Асад и Путин надделеят над ИД в бастионите й в Североизточна Сирия, ще бъде по-малко трудно да си представим как Тръмп евентуално се съгласява на мълчаливо партньорство.

Тръмп е казвал, че Асад може да е "лош", но бунтовниците, които се борят да го свалят, "може да са по-лоши". Той е казвал, че САЩ нямат представа кой е техен съюзник в Сирия и изразявал голямо безпокойство относно състава на големите групи сирийски бежанци, които може да разпространят тероризма.

Наскоро Асад намекна, че е възможно САЩ и Сирия да бъдат "естествени съюзници". Подобен обрат може да има последици. Сунитските съюзници на Америка от Персийския залив ще се раздразнят от каквото и да било засилване на позициите на Иран - другия основен партньор на Асад.

Израел и палестинците

Напрежението, което бележи от години отношенията между Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху, достигна своя връх миналия месец в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, обявила за незаконно израелското жилищно строителство на окупираните територии, които палестинците смятат за част от бъдещата си държава. Решението на Обама да не се налага вето на резолюцията бе предшествано от гнева на Израел заради ядрената сделка с Иран през 2015 г.

Тръмп се е зарекъл да излекува тази рана, вероятно като възприеме част от националистическия дневен ред на Нетаняху. Той назначи за посланик привърженик на еврейските селища и обеща да премести посолството на САЩ от Тел Авив в спорния Ерусалим, а също заговори за предоговаряне и даже за отменяне на споразумението с Иран.

И докато повечето от недоволството на Обама от Нетаняху бе изразявано в нравствен план, Тръмп гледа по-нашироко към тези неща. "Той е против такъв тип моралност и политическа коректност", казва Ейтан Гилбоа, експерт по американско-израелските отношения в израелския университет "Бар-Илан". "Той е бизнесмен. Ако има възможност за сделка между Израел и палестинците, той ще я сключи. Ако няма потенциал за сделка, той няма да го прави."

Мнозина се опасяват, че хитруването на Израел може да предизвика ново палестинско въстание. А някои отбелязват, че положението може са се обърне, ако увереният Нетаняху някой път провокира изменчивия Тръмп, както е правел с Обама. "Те една година ще се ругаят взаимно", предрича Милър.

Персийският залив и Иран

Ако има някоя авторитарна страна, която едва ли ще се радва на плодовете от политиката на Тръмп, освободена от темата за човешките права, то това е Иран. Избраният президент редовно критикуваше Обама за споразуменията, които осигуриха ново финансиране на страната, заклеймена от САЩ като спонсор на тероризма, и я оставиха само на няколко години далеч от евентуално връщане към ядрения потенциал.

Освен говоренето за ядрено предоговаряне Тръмп обеща и да си върне американските затворници и заплаши да стреля по иранските кораби в открити води, ако те провокират бойния флот на САЩ в и около богатия на петрол Персийски залив.

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей е казвал, че ако САЩ скъсат ядрения договор, "ние ще го изгорим". Миналия вторник обаче иранският президент Хасан Рохани отхвърли възможността Тръмп да отмени ядрената сделка, като оприличи това с превръщането на една готова риза обратно в памук. Острите думи на избрания президент относно споразумението са "предимно лозунги", каза той.

Все пак официални саудитски представители са удовлетворени от наличието на президент, който може да се съсредоточи повече върху Иран, отколкото върху нарушенията на човешките права. Въпреки че рейтингът на Саудитска Арабия за спазването на правата на човека редовно е сред най-ниските в света, номинираният за държавен секретар Рекс Тилърсън едва ли ще назове ключовия съюзник на САЩ нарушител на човешките права.

Египет

Ас Сиси - египетският генерал и президент, не крие надеждите си към Тръмп. "Имаме признанието (на Тръмп) за регионалната роля на Египет и занапред ще има по-голяма координация със Съединените щати", каза той миналата седмица.

Правителствените кръгове в Кайро до голяма степен възприемаха Обама като наивник за истинските намерения на политическия ислям и краен идеалист на либералната демокрация. Възхвалявайки народните протести от Арабската пролет през 2011 г., Обама прикани твърдия съюзник на САЩ Хосни Мубарак да се оттегли и приветства възхода на Мохамед Морси - първият ислямист, избран за президент.

След като армията начело с Ас Сиси свали Морси от власт през 2013 г., администрацията на Обама месеци наред се чудеше дали да назове това преврат и впоследствие замрази част от оръжейните продажби за Египет. Тя редовно критикуваше бруталността на правителствената полиция, масовите процеси срещу ислямисти и преследването на либерални дисиденти. Това предизвика обвиненията на Сиси към САЩ, че подкрепят Морси и другите религиозни хардлайнери.

При Тръмп "ще има големи възможности за по-малко търкания и повече ангажименти", казва Майкъл У. Хана, експерт по Египет във фондацията "Сенчъри" със седалище Ню Йорк.

Предвид тежката икономическа ситуация и вътрешната нестабилност в Египет обаче Ас Сиси вероятно ще предложи на ориентирания към сделки президент на САЩ малко в замяна. Доколко важно ще се окаже това, ще помогне да се разбере дали новият американски компас наистина ще сочи към "танто за танто".
 

/БТА/
 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
русия и китай да свършват със трумп изапада за да няма такива проблеми.по сталински нет человек нет проблем,нет запад ест мир
21
0
 
0
 
! Отговори
aman ot преди 3 години
aman ot progno3i na nekadu1rn1z1
20
0
 
4
 
! Отговори
ЕМ преди 3 години
Уважавам *** Василева за интересните статии. Но, ***, извинявай - "да растърси Близкия изток". А той сега един такъв спокоен...?! Половин милион убити и 6 милиона бежанци в Сирия, гражданска война в Йемен, гражданска война в Судан плюс геноцид в Дарфур, гражданска война в Либия, антитерористическа война в Египет... Направо спокайствие за завиждане! И всичко това с благото участие на мирния нобелист Обама. А кой знае - може би малко "разтърсване" ще да е от полза...
19
1
 
5
 
! Отговори
ЕМ преди 3 години
Обама се прояви като слаб, дребнав и отмъстителен! Натанияху положи много усилия да предотврати ужасната сделка с Иран - кошмарна не само за Израел, но и за повечето сунитски арабски държави, а също и за САЩ! Нормалните хора в Щатите уважават Израелския премиер. Той е канен 3 пъти да произнесе реч пред Сената. Освен него такава чест е оказвана само на ... Уинстън Чърчил!
Трамп показва признаци на силен, волеви лидер. Желая му успех!
18
0
 
18
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво на Тръмп. Велик. А Обамата и Килърито са за затвора.Гуатанама
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, върнете Барак Хюсейн ал Джихади Убамъ. Той с меката ръка видяхме докъде го докара...
16
14
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
не само бл изток щелият свят ще гори за отбрана има 680 милиарда какво ще стане
с тях в рьцето на бизнесмена трьмп и зет му евреина помнете сьрбия и 1999 г
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп, сега като изгони н е г р и т е от САЩ-интересно къде ще ги депортира-да не ни ги прати тук
14
3
 
29
 
! Отговори
Циник до Handel преди 3 години
Хубаво...за САЩ! Тези , които са искали да отидат там сега ще се пренасочат за Европа - на Мурксул-ханъм и приятели! Фюрерката продължава да иска още "бежанци" от Африка, и близкия изток! Твърдо отказва да постави граници на мигрантския поток! След всичко случило се в Европа през последните 2 години започвам да си мисля, че Доналд Тръмп е прав, когато я нарече луда!Кой нормален човек ще пълни държавата си с дегенерати, търтеи, социални ***, и убийци ? Тълпи средновековни хашишини!
13
3
 
27
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До ***
Току що подписа (Тръмп) изпълнителни заповеди със забрана на сирийци и подобни да лизат в САЩ с изключение на преследвани по религиозни причини от малцинствата - т.е. малкото останали (все още) живи християни в района.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Промотиране на демокрацията", ХАХАХАХАХА тея само войни правят. Какви демокрации кви пет лева????!?!?
11
2
 
35
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Най-после един умен президент! Не,че няма да го свалят с импийчмънт, но много от идеите му са реалистични и навременни. Това с човешките права на терористи и подкрепящото ги население, както и на други престъпници, ни е писнало на нас, обикновените бели хора. "На зла круша - зъл прът ",е казал народа.
10
12
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Явно износът на демокрация ще се развива на по-бързи обороти.Ще има още атентати,шърли-мърли,и какво ли не...Не отиват на добре работите.
9
6
 
34
 
! Отговори
Циник продължение преди 3 години
Днес ясни фронтове няма - неолибералчетата...либерастите...мултикултурни....транссексуални подлизурковци се погрижиха ЗАРАЗАТА да плъзне и в сърцето на западните цивилизации...и защо? В името на какво? Заради мъгляви..лицемерни..принципи!
6 пъти Бубарак Патладжана споменал в речта си думата Демокрация ...нобеловия лауреат за мир....и продължи 8 години с Арабската пролет - организирани държавни преврати в близкия изток! Дано Тръмп запретне ръкави и оплеви ислямските плевели!
8
5
 
37
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Цитат: "Тръмп обяви във встъпителната си реч, че ще "изтрие радикалния ислямски тероризъм от лицето на Земята". Ислямът се задържа задълго в неговото полезрение по време на предизборната му кампания и той твърдеше, че президентът Обама е "мек" към терористите мюсюлмани.
Край на цитата - само това си обещание да изпълни - ще го призная! Бубарак Патладжана с неговата лицемерна демокрация върна целия свят в средновековието!Пли Саладин, и Ричард лъвското сърце - поне фронтовете са били ясно очертани
7
1
 
18
 
! Отговори
Джона преди 3 години
Ма то още от заглавието изтръпваш, близкия изток ще бъде разтърсен, като че ли сега е нещо друго
6
2
 
5
 
! Отговори
Джон преди 3 години
11, не си слагай сам +, и хапни някой хамбъргър, че са на свършване
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елkе от това което си преписала бас държа че нищо не си разбрала
4
2
 
2
 
! Отговори
Джон преди 3 години
7, да бе, бежанците имат нещо общо с на ба ба ти фър чилото
3
5
 
10
 
! Отговори
Джон преди 3 години
5, щото американците ги е еня за човешките права, затова ли в Европа дойдоха 1 милион и поливина от изток, сирия, ирак, афганистан, палестина, либия, все където братята американци налагат демокрацията и човешките права, а номер 5?