Развързахме кесията по празниците – похарчихме над 2 млрд.

Най-много сме пръснали за подаръци и храна, рекордът – на 23 декември
6 яну 2017 12:07, Василия Пейчева
30
Развързахме кесията по празниците – похарчихме над 2 млрд.
Снимка: Архив, Reuters

Коледа и Нова година са стрували на българите 2 милиарда и 200 милиона лева. Това показват предварителни данни на анализаторите, съобщени в "Новините ON AIR".

От началото на декември около 450 млн. лв. от парите на българите са отишли за подаръци, храна и пътувания.

Похарчените за празниците пари са с 10% повече от миналата година. Най-ударно е било харченето около 23 декември. На ден разходите са стигали до 200 млн. лв.

За храна българите са похарчили по празниците малко над 1 милиард лева. Средната сума, която са отделили за подаръци, пък е около 225 лв.

Най-предпочитаните подаръци за Рождество Христово са играчките (20%), следват облекло (18%) и на трето място се подрежда делът на електроника (12%). А като най-предпочитан подарък е така наречения "умен часовник".

Голям дял от разходите са направени от поръчки по интернет. Почти всеки трети българин е пазарувал онлайн.

А колко хора са избрали да пътуват по празниците?

Традиционно голяма част от българите предпочитат да прекарат празниците на път. Над 500 хиляди българи са били на почивки у нас и в чужбина, показват данните.

От тях 108 хиляди са били на ваканция в чужбина, а 412 хиляди души са избрали планински курорти, спа хотели или къщи за гости в България. Като разходите за това са били 298 млн. лв. Така работещите българи са развързали кесията, за да отпразнуват дните около Коледа и Нова година.

Оказва се още, че почивката за близо 28 000 българи още не е свършила. Удължили са ваканцията си и през тази седмица и ще се върнат на работа на 9 януари.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.