Президентът на ОПЕК: „Нуждаем се от високи цени на петрола”

В момента членките на ОПЕК, включително Ирак, добиват 30,3 млн. барела дневно
23 май 2005 10:00,
Президентът на ОПЕК: „Нуждаем се от високи цени на петрола”
ОПЕК прави всекидневни инвестиции, за да може да задоволи търсенето
Високите цени на петрола са необходими, за да се финансира производството на петрол и изследователската дейност от страните производителки,” каза шейх Ахмед Фахд Ал Ахмед Ал Сабах, президент на ОПЕК и кувейтски енергиен министър.

"Потреблението на петрол през четвъртото тримесечие на 2005 г. ще достигне 85,5 млн. барела на ден и ОПЕК прави всекидневни инвестиции, за да може да задоволи търсенето", добави Ал Сабах.

Допълнителните инвестиции ще увеличат производството на 11-те страни членки, което ще доведе и до ръст на световните икономики.

В момента членките на ОПЕК, включително Ирак, добиват 30,3 млн. барела дневно. Енергийният министър на Иран Биджан Зангане заяви, че в момента картелът произвежда на максимума на своите възможности и евентуално увеличение на продукцията няма да се отрази на цените на суровината.

В петък цената на американския „лек” петрол отново затвори под 47 долара, като се понижи с 12 цента до 46,80 долара за барел.

Спадът според анализаторите се дължи на отчетения ръст в петролните запаси на САЩ. В сряда енергийното министерство на страната отчете ръст на запасите с 4.3 млн. барела до 334 млн. барела, което бе и 13-то им повишение за последните четиринадесет седмици до най-високите им нива от месец май 1999 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации