КНСБ: БТК готви съкращения на близо 5000 души

Основният договор за продажбата на БТК бил заключен в касата на бившия министър на транспорта и съобщенията Николай Василев
21 сеп 2005 13:01,
КНСБ: БТК готви съкращения на близо 5000 души
Според председателя на Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ Георги Бочев, в БТК се готви втора вълна на съкращения.

Очаква се до 1 декември да бъдат съкратени около 4-5 хиляди души. Бочев коментира, че при съкращенията няма яснота и прозрачност и хората се оставят без алтернатива и са принудени да напуснат по програмата за доброволно напускане.

През 2004 година за няколко месеца - от 1 септември до 31 декември, са били принудени да напуснат 9 хиляди човека, каза още той. По думите му служителите на БТК са били принудително тласкани да напускат по програмата за доброволно напускане като са им обещавани високи обезщетения, а реално са получавали средно между 4 и 5 брутни работни заплати.

В компанията новоназначените са 1700 души, като тяхната квалификация е по-ниска от тази на напусналите служители, коментираха от синдиката.

Новоназначените получават заплати от 1200 до 1500 лева, а по-старите служители - 400 лв. Съкращенията в компанията според КНСБ стават на базата на "таен анекс" към договора за приватизация, подписан на 21 март 2003 година, което е една година преди подписването на официалния договор, допълни Бочев.

Документът дава право да се съкращават повече работници от предвиденото в официалния договор за приватизация на БТК. В момента служителите на БТК са 18 хиляди, а в официалния договор е предвидено средната численост на персонала в дружеството, която трябва да бъде поддържана през първата година след осъществяването на сделката да е 24 010 служители, през втората година - 22 300, а през третата година - 20 530 души.

Основният договор за продажбата на БТК в момента го няма нито в Агенцията за приватизация, нито в Агенцията за следприватизационен контрол, както и в транспортното министерство, а е заключен в касата на бившия министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, каза още Бочев.

От КНСБ посочиха, че не се спазва и подписаният миналата година колективен трудов договор, заплатите на служителите са замразени. В компанията няма и програма за трудова заетост, както и програма за преквалификация на служителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации