Колко силно кризата удари България спрямо другите страни от ЦИЕ?

В Румъния ръстът на БВП се забавя с 6,2%
9 мар 2009 08:47, Златко Желев
4
Колко силно кризата удари България спрямо другите страни от ЦИЕ?
Снимка: Булфото

Четвъртото тримесечие на 2008 г. е първото, в което световната финансова криза прерасна в икономическа за Източна Европа. България отчете 3,6% ръст на БВП на годишна база, което е най-високото представяне за Европейския съюз (ЕС) и в частност за региона ни.

Ако обаче обърнем внимание не на абсолютния ръст, а на скоростта на забавянето, къде сме ние спрямо другите страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ)?

Най-силно кризата е ударила Румъния. Там ръстът на БВП се забавя с 6,2 процентни пункта (п.п.) през четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо съпоставимия период на 2007 г.

Естония и Латвия отчитат забавяне от съответно 5,9 и 5,3 п.п. И двете икономики отчитат около 10% спад на БВП на годишна база. Това означава че двете икономики вече са в депресия.

Чехия, България и Литва отчитат забавяне от 3,2 п.п. В по-добра позиция са Полша с едва 1,8 п.п. забавяне и Унгария с едва 1,5 п.п. забавяне. За сравнение забавянето в целия европейски съюз е 2 п.п., а в Кипър и Гърция под 0,5 п.п. Норвегия например не отчита забавяне.

Вижте още


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Az преди 12 години
Само зас информация на редакторите: Норвегия не е член на ЕС.
2
1
 
2
 
! Отговори
lz преди 12 години
Кризата, по стар обичай ще я посрешнем по-късно от останалите, и също така ще излезем от нея не по-рано от1912г. А префърцунените анализаторите дгд. Не е необходимо да имаш диплома и много титли за това - историята има навика да се повтаря, нали уж за това я учим, но пък всяко поколение отрича опита на предходното и се учи от грешките си ...
1
1
 
2
 
! Отговори
azz преди 12 години
кризаааа, кризаааа.... ама само в медиите!