Фед шокира пазарите, резки движения на валути, акции и суровини

Американският Федерален резерв ще налее още 1 трлн. долара в кредитните институции
18 мар 2009 22:51,
8
Фед шокира пазарите, резки движения на валути, акции и суровини
Снимка: БГНЕС

Търговията на всички основни пазари претърпя резки движения през последните часове, след като стана ясно, че американският Федерален резерв е готов да налее още 1 трлн. долара в кредитните институции.

Това ще стане чрез изкупуването на дългосрочни правителствени облигации на стойност до 300 млрд. долара и придобиване на гарантирани от Fannie Mae и Freddie Mac ипотечни книжа за още 700 млрд. долара.

Централната банка публикува становище, според което ще стартира операция за изкупуване на дългосрочни американски правителствени облигации на стойност до 300 млрд. долара.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
вие сте ***
6
0
 
0
 
! Отговори
staria преди 15 години
.....разбираш от икономика!.....добре....Какво трябва да се направи?....Да купуваме евро , долари или паунди...? На къде отиват нещата?....
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Aко Странджата реши и тук да коментира, нека първо прочете коментара долу.Ха ха ха
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
До номер 2 - като не разбираш от икономика не си прави зор да даваш акъл.Това което Федералния резерв прави е че печата повече пари а това води до обезценяването на долара което и се случи днеска.Погледни новините какви са:Доларът се срина след решението на Фед да изкупи облигации за трлн. долара19.03.2009 11:18Източник: BulbrokersВ средата на седмицата доларът се срина спрямо основните валути, след като Федералният резерв остави лихвения процент без промяна, но съобщи, че е готов да налее още 1 трлн. долара в кредитните институции. Тези действия са резултат от невъзможността да се стимулира паричното предлагане чрез понижение на лихвения процент, тъй като в момента той се намира на ниво от 0,25%.След края на двудневното заседание стана ясно, че 300 млрд. долара са предназначени за изкупуването на дългосрочни правителствени облигации, а 750 млрд. долара ще бъдат използвани за стимулиране на кредитния пазар чрез закупуване на ипотечни облигации, гарантирани от Fannie Mae и Freddie Mac.След тази информация щатската валута рязко поевтиня, като спрямо еврото достигна ниво от 1,3532, спрямо стерлингът - 1,4333 и спрямо йената - 95,65.Стерлингът от своя страна също бе подложен на натиск, след като безработицата на Острова през месец февруари достигна 4,3%, което беше над очакваните от анализаторите 4 на сто. В резултат на тези данни еврото поскъпна до ниво от 0,9492 спрямо стерлинга, което е най-високата стойност на единната валута от 26 януари насам. Йената също се възползва от слабостта на великобританската валута, като достигна ниво от 134,95 йени за паунд.Еврото отбеляза забележим ръст и спрямо йената, като достигна ниво от 129,87, което е и най-високото за тази година. Негативно на йената повлия информацията от приключилото вчера заседание на Японската банка, че се предвижда изкупуване на държавни облигации с цел стимулиране на икономиката. Това действие (подобно на Фед) ще доведе до пренасищане на валутния пазар с йени, като последиците ще са обезценяване на японската валута.
3
0
 
0
 
! Отговори
Lestat преди 15 години
Федералният резерв който всъщност е собственост на няколко банкера печата 1 трилион долара в замяна на ценни книжа и по този начин изкупува щатите . ИЗИ
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не задавай въпроси като експерт.стойността е същата,а ползата голяма
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И каква стойност имат тези пари вече

Спонсорирани публикации