Ново глобално предизвикателство: Как да се пести водата?

До 2030 г. търсенето на вода ще се увеличи драстично, посочват експерти
14 май 2014 17:29, Олга Каферинова
9
Ново глобално предизвикателство: Как да се пести водата?
Снимка: Reuters, архив

В условията на променящ се климат и растящи цени на водата индустриалните потребители на вода в цял свят инвестират в мерки, които намаляват потреблението на ресурса.

Това обаче изправя пред сериозно предизвикателство ВиК дружествата, чиито приходи намаляват, когато се свиват потребяваните от фирмите количества. Това заявиха участниците в конференцията „Водата като бизнес фактор за индустрията“.

Ако не се решат належащите въпроси пред сектора, в следващите години ще има битка кой да ползва ресурса – битовите потребители, земеделието или индустрията, твърдят експертите.

Населението на Земята, което в момента е около 7 млрд., до няколко години ще се увеличи с 50%. Нуждите от питейна вода се увеличават, а всяко производство – в промишлеността и земеделието, има нужда от вода, заяви Кевин Старлинг, бивш изпълнителен директор на „Софийска вода“, а сега – международен консултант във водния сектор.

Той цитира проучвания, според които до 2030 г. търсенето на вода ще се увеличи драстично. Тогава половината от населението на света ще живее в условия на воден стрес. Засега обаче само едно от седем предприятия прави нещо да се намали потреблението на вода, посочи Старлинг.

„Целият свят повиши културата си относно енергетиката, глобалното затопляне и парниковите газове. Днес трябва да се съсредоточим върху водния отпечатък“, допълни той.

Кевин Старлинг допълни, че в цял свят вече се наблюдават нови форми на сътрудничество между ВиК компаниите и индустрията - например добивната промишленост.

Това се налага заради растящото търсене - без доставки на вода не могат да се открият нови производствени мощности, каза Старлинг, като даде за пример Малайзия, където е възникнал проблем, след като търсенето започва да расте с около 10% на годишна база.

Експертът посочи няколко компании, които сериозно са намалили количествата вода. Между 2000 и 2011 г. Ford са намалили в глобален мащаб с 60% използвания ресурс, BMW са редуцирали с 30% използваната вода за производството на всеки един автомобил, в Hilton са си поставили целта да намалят с 10% използваната вода във всеки хотел за следващите 3 години.

Проблемът е, че сега индустрията прави тези опити изолирано, като е необходимо компаниите да се обединят, с помощта на водоснабдителните дружества.

„Водоснабдителните компании трябва да разберат, че пазарът се е променил. За тях идват трудни времена. Индустрията все повече ще се опитва да намали потреблението на вода. От този процес ВиК компаниите също могат да спечелят, като помагат на фирмите да ограничат потреблението“, заяви Старлинг.

В момента потребителите и бизнесът в България харчат по-малко от 1% от БВП за ВиК услуги, посочи бившият зам.-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев, сега изпълнителен директор на „Понсстройинженеринг“. Затова според него у нас все още ВиК бизнесът не си е поставил за цел да се засилят тези взаимоотношения.

Ивайло Колев, старши експерт в Световна банка, посочи, че най-големият консуматор на вода са земеделските производители заради напояването – те ползват около 50% от ресурса.

Следващият голям консуматор според него са ВЕЦ-овете с около 30%, следва битово водоснабдяване с 10% и индустрията – 7%, като комбинира собствени източници и централизирано снабдяване.

Той също каза, че предизвикателствата пред бизнеса са намаляването на ресурсите, промените в климата (засушавания и наводнения), увеличаването на населението на Земята, замърсяването на околната среда и лошото състояние на ВиК инфраструктурата, която става все по скъпа за поддръжката.

Как се справя бизнесът? Все повече  индустрии в световен мащаб ползват собствени водоизточници и съоръжения, глобалната тенденция е индустрията да намалява консумацията на вода.

Целия материал по темата четете в Investor.bg


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
льжата преди 7 години
Ами защо унищожават Бьлгарите?Заради водата!Най голямото богатство.Всичко ще се мери вьв вода,а не в перол и злато.САМО ТЯ Е ЖИЗНЕННО ВАЖНА.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според експерти,войните на бъдещето ще се водят не за обсебване на нефт,а за обсебване на вода. За максимиране на печалбите, ще бъде създаден узкуствен дефицит на вода. Американската инвестиционна банка Goldman Sachs в нейно специално проучване прогнозира, че вече през 2025 година, една трета от населението на Земята ще бъде лишено от достъп до чиста питейна вода.
5
0
 
2
 
! Отговори
456 преди 7 години
Тея хора непрекъснато си противоречат. Първо имало глобално затопляне, от което се топят ледовете. После нивата на океаните се вдигали и заливали континентите, а накрая нямало било вода. Водата почти не се губи в природата. Малките деца учат за кръговрата на водата и знаят, че ако се е изпарила, ще се кондензира и ще се "извали" накъде. Природата си следва своя път и дори човека да и навреди с нещо, последиците ще са нищожни за нея и пагубни за нас. Останалото е приказки за промиване на мозъци.
4
0
 
0
 
! Отговори
гъцо преди 7 години
Я па ке си се плацикам, смръдльовци недни.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2 -- стой си тогава до обърнатата каруца и викай неволята, като са продажни нашите еколози. Или може да си станеш от задника пред компа и да направиш нещо, а?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А шистовия газ къде е в списъка? Питайте янките колко милиона кубични метра вода се набиват с коктейл химикали в земята, за да доотровят и подпочвената вода за единия газ....Проблема с водата в световен мащаб се разисква още от 2004 година, ние сега ли пак открихме "топлата вода"
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като започнат американците и руснаците войната ще спестим въздуха