Изпълнителният директор на Mattel се оттегли неочаквано

Компанията вече му търси заместник
27 яну 2015 17:24, Елена Кирилова
0
Изпълнителният директор на Mattel се оттегли неочаквано
Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на гиганта в производството на играчки Mattel – Браян Стоктън, внезапно обяви, че се оттегля от поста си в понеделник. Това се случи, след като празничният сезон не донесе добри резултати за компанията, а това показа, че усилията на Стоктън в посока съживяване на бизнеса не носят успехи, пише Wall Street Journal.

Временно за главен изпълнителен директор е назначен Кристофър Синклер, който е дългогодишен член на борда на компанията. Същевременно Mattel започна да търси постоянен заместник, който да оглави компанията. Синклер ще заеме мястото на Стоктън и като председател на фирмата.

Mattel нямаше ключови продукти през този празничен сезон. Печалбата ѝ по Коледа спадна с 59% спрямо предходната година до 149,9 млн. долара. Продажбите пък спаднаха с 6 на сто до 1,99 млрд. долара. Компанията отчита тези резултати след няколко тримесечия, в които обяви, че продажбите ѝ намаляват.

"Резултатите ни не отговарят на нашите очаквания и бордът смята, че е необходима промяна в ръководството“, твърди говорителят на Mattel Алекс Кларк.

Компанията отказва връзка на Стоктън с медиите, а самият той не отговаря на запитванията за коментар.

Стоктън зае поста главен изпълнителен директор преди три години след повече от десетилетие в компанията. Преди това повече от две десетилетия той работи в хранителния бизнес, включително в Kraft.

В Mattel Стоктън се фокусира върху резултатите на компанията и експанзията в чужбина, както и за развиване на креативната страна на фирмата. Същевременно се появи iPad, който започна да се бори с играчките за вниманието на децата.

Според бивши и настоящи мениджъри в компанията ръководството е трябвало да се концентрира върху създаването на по-добри играчки. Вместо това тя започва провеждането на безкрайни вътрешни срещи и дълги презентации на PowerPoint.

Докато се случва това, по-малки конкуренти като Vtech Holdings започват да превземат рафтовете на магазините, а Lego оспори позицията на Mattel на най-голямата компания за играчки в света.

Някои търговци на дребно твърдят, че Стоктън не е отговарял за селекцията на играчките, както колегите му в Hasbro и Lego. Той рядко е придружавал търговците по време на обиколките в шоурумите на Mattel, за да им показва продуктите, излизащи през следващата година.  

Повече за индустрията с играчки можете да прочетете в Investor.bg. 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации