България – Силициевата долина на Европа?

Страната трябва да се пребори с корупцията, коментира BBC
20 апр 2015 17:52, Елена Кирилова
205
България – Силициевата долина на Европа?
Снимка: Ройтерс

България е най-бедната страна в Европейския съюз, но има една индустрия, която показва постоянен и бърз растеж – IT секторът, пише BBC.

В свой материал медията поставя въпроса дали единственият сектор, който се развива толкова добре в България, може да издигне страната над бедността и да я превърне в Силициевата долина на Европа.

"Имаме клиенти от целия свят, включително от Южна Африка, Индия. Много добре представени сме на пазара в Централна Европа", твърди Петко Карамочев, български IT предприемач пред BBC.

По думите му, когато основава своята компания в началото на 2001 г., за едно работно място фирмата получава средно по 700 автобиографии от кандидати. Сега получава по 2-3, максимум 5 автобиографии.

"Изтичането на мозъци беше голям проблем в България и все още е голям проблем за нея, но за нас е много трудно да върнем хората обратно. Не става дума за заплатите, които плащаме, нито за осигуровките. Става дума за системата, за корупцията. Всички знаят, че тя е факт", допълва Карамочев.

България е сред най-корумпираните страни в Европейския съюз редом с Гърция, Италия и Румъния, посочва BBC, позовавайки се на данни на Transparency International.

"Нашата страна може да се превърне в Силициевата долина на Централна и Източна Европа. Индустрията е готова, стига страната да е готова да се бори с корупцията и да припомни на политиците, че тяхната роля е да служат на хората, а не да крадат от тях", категоричен е предприемачът.

От своя страна BBC припомня, че някога България е произвеждала 40% от компютрите в Източния блок. Тя е имала повече компютри на глава от населението от почти всяка друга страна, а IT индустрията е била на стойност 13 млрд. долара годишно.

Още новини за технологии от Investor.bg


205
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Еми така е защото ИТ сектора в Европа е много скъп откъм работна заплата.Над 4000 евро месечно взимат служителите в тази област.От своя страна България е пълна със специалисти в тази област които могат да вършат същата работа за двойно, тройно по малко пари,а пазара на ИТ продукти е един и същ.Тоест печалбата на компанията е еднаква независимо къде по света се намира офиса и.
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родни цифри:2014г - заети в ай-ти рехнологиите 1% от трудоспособното население генерират 5% от БВП1984г - заети в ай-ти технологиите10% от трудоспособното население генерират 12% от БВП
70
3
 
14
 
! Отговори
Фортранчо преди 7 години
За ИТ-изчислителна техника или за софтуерни специалисти. Такива имаше в България, и то доста добри колективи, през 1980-1985 година. Днешните са хвалипръцковци. Още няма електронно правителство, програмите на здравната каса и за здравната помощ на ниво ли са?
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИТ бизнеса у нас прилича на игликите напролет - никой не ги сади, но никнат навсякъде
68
2
 
19
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 7 години
По-скоро ще станем Сицилия на Балканите!!!
67
0
 
14
 
! Отговори
Програмист преди 7 години
Завърших преди година. За по малко от 2 месеца си намерих работа като отказах да започна да работя на поне 20 места в IT сферата. Проблемът СА ЗАПЛАТИТЕ ! В българия млад програмист - 600-700лв. Иска се опит във фирма. Имах над 130 програми зад гърба си и пак ми казаха 6 месеца обучение! Като студент изкарвах повече от FREELANCER.COM отколкото в банка като програмист-6 месеца на 700лв. След година 1300.В холандия за стажант дават 2000 за младши 5000. Събирам пари да си ходя заради ЗАПЛАТИТЕ !
66
1
 
19
 
! Отговори
партиен член преди 7 години
Съгласен съм за корупцията тя е навсякъде и вреди на всичко.Но хайде да не ме убеждават че, проблема не бил в заплатите и усигоровките.Ако получаваме добри заплати и ни усигоряват на тях много от работещите навън ще се върнат.
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИкономиката на развитите държави е свързана с производство, а не с пазаруване.-------Ей тук не позна, икономиката на всяка държава почва от пазаруването, няма смисъл да произвеждаш нещо ако няма кой да го купи.
64
1
 
23
 
! Отговори
(*) преди 7 години
Да ви се*@ на айтито.. Всички повтаряте нещо, което отдавна някой друг е измислил, даже осъвършенствал и се блъскате в гърдите колко сте велики.. Маймуни!
63
2
 
20
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
Мое да се превърнем в ниър шоринг дестинация и нищо повече. Нямаме собствени продукти и добри фирми - всичко е ИТ ишлеме
62
0
 
18
 
! Отговори
адъ преди 7 години
Откровено, не знам как някои програмисти са толкова умни, че програмират свободно на по 5 езика. Даже и за един не мога да си представя как може да се каже, че го "знаеш".
61
1
 
17
 
! Отговори
адъ преди 7 години
И този форум, като функционалност, е пример за това как някой се е изживял като програмист.
60
1
 
15
 
! Отговори
адъ преди 7 години
Има и още нещо. Много хора се мислят за програмисти. Много хора и им вярват. Но това няма да продължи вечно.Затова има и доста странни аномалии като проект писан 3 години от 80 IT-та за незнам-колко си милиона евра ... фалира. И същото после написано за няколко месеца от 2-3 програмисти за 3-4 месеца.Дето се вика трябва и акъл.
59
0
 
15
 
! Отговори
адъ преди 7 години
До extremistМисля, че напразно се хабиш да им обясняваш. Няма да те разберат. Щастливи кокошки.
58
0
 
16
 
! Отговори
адъ преди 7 години
До Анонимен"дефинирай 'изцеждат'"Сдъвкан, усукан и изплют. Ако си работил аутсорсинг, ще го знаеш. Да, иначе (за нашия стандарт) плащат прилично, но бачкаш като за 5-*** германеца.
57
0
 
16
 
! Отговори
+ преди 7 години
Това се опитвам да му обясня адъ на калъфа, ама явно собствения му задник е на първо място пред родината :-(
56
0
 
15
 
! Отговори
адъ преди 7 години
До Анонимен 116Миличък, ако мислиш, че бизнеса е "учтив" и не гледа в канчето на другите, много, ама МНОГО се лъжеш. По презумция няма да си бизнесмен, ако не го правиш.После + е изключително прав. От аутсорсинг полза няма: Идват, изцеждат те за няколко години и после ти бият шута. По-зле е и от робство. Истината е в собствените инвестиции.
55
0
 
17
 
! Отговори
+ преди 7 години
Я, сега си представи съотношението на твоя win-win.. Колко остава за тях и колко за България? Пак ли не разбираш, че сме от губещата страна?
54
1
 
15
 
! Отговори
+ преди 7 години
Има как! Точно това се опитвам да ти обясня, че фирмите не са български и съответно големия принос отива извън България, ама не вдяваш това? Капитализъм и социализъм нямат нищо общо тук!
53
1
 
15
 
! Отговори
+ преди 7 години
Освен това 92, ти сам не ще можеш да произведеш каквото и да било! Във всеки предмет/продукт около тебе участват хиляди хора в производството му.. Като отделните елементи могат да произхождат от произволна точка на планетата.. Политиката няма нищо общо..

Спонсорирани публикации