Мерки за икономии без мрънкане

За разлика от Гърция и Испания, португалците понасят лишенията
8 юни 2015 19:40,
31
Мерки за икономии без мрънкане
Кадър от квартал в Лисабон. Снимка: Архив Reuters

Португалия не е страна за млади хора. Една трета от населението под 25-годишна възраст е без работа. От висшистите под 35 години близо половината получават по-малко от 900 евро на месец. Това е "поколението 500", т. е. минималната месечна работна заплата, каквато мнозина взимат по краткосрочни договори в кол центрове или супермаркети. Емиграцията е на равнища, които са невиждани от 60-те години на миналия век, пише сп. "Икономист".

Гърция и Испания, където младежката безработица е още по-висока, също страдаха по време на кризата в еврозоната.
Португалците обаче гласуват коренно различно от гражданите на тези две държави. През януари гърците избраха правителство, оглавявано от крайнолявата популистка партия СИРИЗА. Радикални политически формации, които са против мерките за икономии, като "Ние можем" ("Подемос") в Испания, представляват заплаха за големите, утвърдени политически сили.

В Португалия, тъкмо обратното, консервативните по природа избиратели останаха верни на политическия елит: няма признаци за каквато и да било голяма нова популистка партия. Двете десноцентристки формации от управляващата коалиция са с почти изравнени позиции с основната опозиционна сила - социалистите - според проучванията на общественото мнение преди парламентарните избори тази есен.

Едно допитване отрежда преднина от едва 0,1 % на десноцентристката Социалдемократическа партия (СДП) на премиера Педру Пасуш Коелю и нейния по-малък коалиционен партньор, Народната партия (НП), пред Социалистическата партия (СП).

След четири години на орязване на държавните разходи и повишаване на данъци, които предизвикаха най-тежката рецесия в Португалия от 40 години, повечето анализатори очакваха СП, която е против мерките за икономии, да се радва на голяма преднина, а управляващите партии да изостават назад. Вместо това коалицията, която преди две години едва не се разпадна заради спор за мерките за икономии, е по-единна отвсякога. "Лесно е човек да разбере какъв е залогът", заяви неотдавна Пасуш Коелю. "Дали искаме да построим нещо положително върху това, което вече постигнахме, или искаме да се върнем към дните на дългове и несигурност?"

Португалският премиер каза това на тържествата за отбелязване на годишнината от излизането на страната от тригодишната спасителна програма на Европейския съюз. От дефицит от 12 % от брутния вътрешен продукт (БВП), Португалия вече е с излишък по текущата сметка. Правителството казва, че бюджетният дефицит ще падне тази година под 3 % за първи път от 15 години. Икономиката регистрира растеж вече четири поредни тримесечия; според прогнозите тя ще нарасне с 1,7 % тази година. Португалия сега е сочена масово като доказателство, че "мерките за икономии работят".

Дори това да е така, Антониу Коща - бившият кмет на столицата Лисабон, който бе избран за лидер на СП през ноември - обещава да "затвори страницата на мерките за икономии", казвайки, че те не са довели до "нищо друго освен до бедност". Въпреки спасителната програма, той отбелязва, че държавният дълг се е увеличил до 130 % от БВП - равнище, при което според много икономисти Португалия не може да издържи.

Коща иска да повиши икономическия растеж, като сложи повече пари в джобовете на избирателите, слагайки край на орязването на възнагражденията в държавния сектор, намалявайки данъците и може би понижавайки вноските на работниците за социално осигуряване от 11 на 7 % от трудовите им възнаграждения.

Португалският премиер отхвърля тези предложения като безразсъдни. Подробностите в предизборната програма на СП, които могат да останат незабелязани на пръв прочит, обаче отразяват смекчаване на тона на предишната й реторика. В момент, когато радикалните лидери на СИРИЗА ескалират своята кампания срещу кредиторите от еврозоната, СП, подобно на повечето португалските избиратели, се придвижва към центъра - решаващия терен в политиката, на който ще се води битката на изборите наесен.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
??????????? преди 8 години
Интересно автора дали ли може да опише и България така реалистично ............
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тотални глупости. Потърсете клипчета на протестите в Испания и търкалянето на нашите протестери по паветата е като плажуване сравнено с няхните. Protestas mineros Asturias.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До EllinХайде научи си урока по икавамика и после пиши. Прочети какво е излишък по текуща сметка и какво е бюджетен дефицит. Четет и после пишете. Дървени философи.
13
3
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 22 Значи сметаш, че съм на платен стаж в посольство? Може ли да знам защо си решил така?
12
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен 22 Да бе, сешам се, ама в БРИКС нема ли да има братски разтворени...граници? Иначе за кво да влизаме и ние там, ако ще ни цакат с визи и рускините ше ни дискриминират? А пък и ние ще трябва да поемем малко индийци, венецуелци, юар-ци.
11
7
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Другият половин милиард индийци ще отидат в Русия, като лоялни партньори от БРИКС. Също така венецуелци, бразилци, китайци, южноафрикански *** и ще се смесят с чеченци, буряти, таджики и узбеки и ще настане голямата веселба.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Португакия е много красива страна, бил съм няколко пъти там и винаги съм оставал с изключително приятно впечатление, португалците са много точни хора, иначе португалец никога няма да се моли и унижава за пари, на който и да е както правят гърците например, може да умрат от глад, но няма да се молят, много горд и уважаващ себе си народ, приличат на нас българите и ние сме били такива, преди кремълската чума да порази мозъците на голяма част от нашите сънародници
9
0
 
9
 
! Отговори
Ма Би преди 8 години
В Португалия българите главно работят по полетата (малини,боровинки,къпини и ягоди) Отделно Портокали, зеленчуци и малко маслини. Заплатата е 620 евро плюс яденето и с удържани данъци. Това е ако не береш плодове а извършваш друга работа по полето. Добрите берачи стигат до 900-1000 евро на месец. Само те! Храната вече не е така евтина, консумативите също. Квартирата е 300 евро. Пълно е вече с Индийци,Непалци и Тайландци. Румънци рядко, много българи си тръгват всеки ден. Но и доста идват.
8
7
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До zeusпокупателната способност в България е толкова ниска, че сме на 35-о място от 42 държави в Европа-------------- Аз кво да напраа, моята покупателна способност си е наред. И около мене всички покупателстват прилично.
7
0
 
9
 
! Отговори
Благовет преди 8 години
До АнонименИма един основен принцип на икономиката, че търсенето определя предлагането. Няма ли търсене, няма и предлагане. Оттам се редуцират работните места и както казваш и ти, завъртаме се в един порочен кръг.
6
2
 
9
 
! Отговори
Благовест преди 8 години
Тепърва Европа ще бере ядове с мерките за икономии. Защо ли? Ами защото не бяха приложени правилно и по начин, който няма да засегне икономическия растеж. Ако забелязвате, едва сега, след 5 години на отрицателен или нулев растеж, икономиката започва да се съживява. Но както казах и по-горе, тепърва тези страни ще видят резултата.
5
6
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
И услуги.
4
6
 
8
 
! Отговори
ья преди 8 години
В сащ и европа всичко се разкапва.
3
2
 
7
 
! Отговори
проС като шоп до 7 преди 8 години
тя глупостта само по вас ходи добре че българите са интелигентни по ген,а не като печенезите(шопите)
2
15
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АнонименКак въобще живеят българите с 300 евро на месец-------------- Много просто. В България всичко е по-евтино, особено наеми, консумативи и данъци.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онзи ден се прибрах от Лисабон... Авторът на тази смехория може да се гръмне! Нивата на престъпност и корупция могат да шокират дори и най- дъртия служител на КАТ! Не, не са шокиращо ниски, точно обратното. Ето до това водят непремерените икономии.

Спонсорирани публикации