Майки с деца: Кога мога да се върна на работа?

Онлайн платформа среща жените с деца и работодателите
Обновена: 9 яну 2017 16:33 | 6 яну 2017 12:00,
39
Майки с деца: Кога мога да се върна на работа?
Снимка: flickr

Две млади дами стартираха инициатива в подкрепа на майки с малки деца - онази част от населението, надарена с изключителна всеотдайност и креативност, но която по думите на Силвия Трифонова и Валентина Долмова, създатели на сайта Herstartup.today, не получава достатъчна подкрепа.

"Целта е да съберем на едно място "mom friendly" фирми в България, които дават някакви бонуси за майките с малки деца да започнат работа при тях. Отворихме групата във Facebook само преди два дни и забелязахме доста голям интерес. Вече са около 250 майки, които питат кои са тези работодатели, има и фирми, които казват какви са условията за работа", разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Силвия Трифонова.

Един от най-често задаваните въпроси от страна на майките е колко скоро след раждането могат да се върнат на работа.

По думите на авторите на инициативата 1/3 от жените в България, след като приключи втората година от майчинството им, остават извън пазара на труда.

Чрез платформата Herstartup.today Силвия Трифонова и Валентина Долмова искат да покажат и добрите примери на жени с деца, които се осмеляват да се занимават с предприемачество.

"Опциите пред една майка всъщност са две - или да се върнеш обратно в работната среда и корпоративния свят, или евентуално да помислиш за това да бъдеш предприемач под една или друга форма", посочи Валентина Долмова.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
харесва ми идеята, докато си гледам две години детето ще посещавам този сайт, ще мога да се информирам за тенденциите в бизнеса и други теми, представени от майки. След като ми мине майчинството ще съм по-подготвена за работа. мерси!
24
2
 
9
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Защо изобщо излизат в майчинство?Ражда го зад тезгяха в обедната почивка, повива го и продължава работния ден. Глезотии...Дете се отглежда от майка си с неотклонно присъствие до 3г. Иначе виждате какви порастват.
23
0
 
3
 
! Отговори
една жена преди 7 години
до Анонимензвучи много подигравателно. Не опорочавайте нещата.А част от заплатата е само първата година, а след това ...?
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А и с тия 340лв. (доколкото знам), кой нормален човек ще се издържа при това и с дете."Maйчинските са 90% от брутния осигурителен доход, усреднено за 1 година назад. Жена ми по тази схема получава по около 2300 лева на месец майчински. Основната й заплата е 900 лева, но като хоноруван преподавател е получавала и други доходи(на които се е осигурявала). А аз си мислех, че ще й плащат 90% от 900. Сега - приятна изненада - над две хилки всеки месец :)
21
0
 
1
 
! Отговори
една жена преди 7 години
до Eva това си е работа от вкъщи и в собствена фирма. Не е все пак отиване на друго работно място. Така и след 3 дни може да си работиш, няма лошо. Май си говорим за едно и също.Че майките могат и от къщи да работят.
20
0
 
1
 
! Отговори
още една жена преди 7 години
До Анонименняма да стане това.
19
1
 
3
 
! Отговори
една жена преди 7 години
до Еvaнещо не ми се вярва за 5-те дни след раждането
18
3
 
4
 
! Отговори
Eva преди 7 години
Аз се върнах на работа 5 дни след раждането на детето. Просто човек трябва да се организира и да мисли за фирмата.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До още една женане съм съгласна, че след като си майка трябва да се съгласяваш на по-ниска заплата от други колеги на подобни позиции.Ами не се съгласявай. Няма да получиш работата. Всеки е свободен да избира, в свободна капиталистическа стран живеем. Никой никого не кара насила да работи. Майките сами ще ходят на сайта да се предлагат.
16
1
 
4
 
! Отговори
след година преди 7 години
Може ли да пишеш след година по темата? Като родиш и спиш по 2 часа, защоото малкото не спира да плаче от колики, от атопична кожа, от какво ли не... Та исками се да те питам тогава какво мислиш по темата.
15
0
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен преди 7 години
До една женаБраво. Ето от такива жени имам нужда в моята фирма. Такива работници със сигурност ще ми вдигнат печалбата и ще работят и на 200% в името на детето си, детето е най-голямата ценност. Приветствам идята на двете млади дами които са отворили сайта Herstartup.today.
14
0
 
3
 
! Отговори
една жена преди 7 години
Много майки са съгласни да дадат повече от 100% (ако може така да се каже) за да осигурят нормален живот на детето си, така че вярвайте ми, ще работят много, пък ако не стане - винаги могат да се откажат, но не ми се вярва да се случи. Всяка майка ще премести планина заради детето си. Но да не забравяме, че и те имат достойнство и не трябва да се заплаща труда им по-малко.
13
2
 
8
 
! Отговори
още една жена преди 7 години
не съм съгласна, че след като си майка трябва да се съгласяваш на по-ниска заплата от други колеги на подобни позиции. по-голямата част от майките работят даже на повече от 100% в службата.
12
5
 
12
 
! Отговори
една жена преди 7 години
Това с двете години майчинство май е само в България. А и с тия 340лв. (доколкото знам), кой нормален човек ще се издържа при това и с дете. В много други страни отпускът по майчинство е доста по-кратко, така, че може би е по-добре да се поощряват инициативните майки
11
4
 
6
 
! Отговори
Lora преди 7 години
Всичко е въпорс на организация. Аз се върнах на работа три месеца след раждането и при първото и при вторито дете. Нямаше друга възможност.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жената би следвало да се върне на работа след като детето й навърши 2 години. В този период то има най-голяма нужда от нея и не би следвало да бъде лишавано от това заради кариеристични или материални стремежи. В края на краищата за една истинска майка детето й би трябвало да е най-важното.
9
0
 
10
 
! Отговори
една жена преди 7 години
Може да се измисли вариант тези майки да работят от къщи, на по-малко часове, когато децата им са болни. Трябва да се измисли по-гъвкава система на работа - почасово, надомно и др. варианти и не е задължително на пълен работен ден. Няма нищо лошо една майка да иска да работи, това показва, че тя е готова да се нагърби с повече отговорности. А и необходимостта от средства не стои на последно място. Поздравявам двете дами за инициативата.
8
0
 
9
 
! Отговори
T преди 7 години
Ако видът на работата го позволява, майката на болното дете би могла да работи няколко дни от вкъщи без това да нарушава работния процес. За съжаление доста работодатели в България все още не са узрели за тази идея.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си останеш в къщи си безработен безделник, ако не- си кариеристка, лишила децата и дома от грижа. Опитите жената да е на поне две места едновременно не спират. Тя все не успява и все е виновна., докато ....в един момент не спре да слуша околните, а се вслуша в себе си.
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целта е да съберем на едно място "mom friendly" фирми в България, които дават някакви бонуси за майките с малки деца да започнат работа при тях.До тук добре,но как да стане като никоя майка не работи колкото останалите служители? За какво да им се дават бонуси? За болничните листове през ден ли?Аз го казвам в качеството си на бременна,бъдеща майка.

Спонсорирани публикации