Възстановяваме износа на ток, имало излишък

Министър Павлов: Енергийната система е в отлично състояние!
8 фев 2017 18:00,
16
Възстановяваме износа на ток, имало излишък
Снимка: Reuters, архив

Електроенергийната система е в отлично състояние и в момента дори има излишък от електроенергия. Това съобщи служебният енергиен министър Николай Павлов по време на брифинг, на който представи състоянието на електроенергийната мрежа и приоритетите на екипа си.

От началото на годината е регистрирано поребление на електроенергия и на природен газ, невиждано от десетилетия. Заради студа потреблението на елекроенергия е най-високото за последните 27 години и товарът на мрежата на моменти е надхвърлял 8 хил. мегавата. По отношение на природния газ за първи път от 2000 година потреблението достига до 16,7 млн. куб. метра на денонощие.

Още по темата

Павлов отчете, че в момента има излишък от електроенергия, което позволява да се възстанови износът. Директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов призна, че от Европейската комисия неофициално са се свързали с българските власти и са потърсили обяснение за спирането на износа на тока. На този етап обаче няма официално съобщение от Брюксел за възможни нарушения.

Енергийният министър посочи още, че системата в момента има резерви да понесе и авария в базова централа, което позволява възобновяване на износа.По време на високото натоварване на системата не е имало сериозни аварийни ситуации в държавните ТЕЦ "Марица Изток 2" или в АЕЦ "Козлодуй", отчете той. И двете централи са ограничили доставките към енергийната борса, но това е направено със знанието на Европейската комисия.

Със затопляне на времето се възстановява и добивът на въглища в Маришкия басейн в пълен обем.

По отношение на своите приоритети Николай Павлов посочи, че работи за физическата стабилност на енергетиката и подобряването на финансовото състояние. Прави се анализ на състоянието на държавните дружества в сектора и след счетоводното приключване на годината ще стане ясно какви са проблемите във всяко едно дружество. На базата на този анализ ще стане ясно дали има "дефицит на управление", или причината е регулаторна, каза Павлов.

По отношение на проблемите с топлофикационните услуги в столицата, ще бъде направена проверка за изпълнението на техническите задължения на дружествата. Контролът за изпълнението на инвестиционните намерения на дружествата е в правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Зам.-министърът Константин Делисивков обясни, че още очакват отговора на "Топлофикация - София" за причината за авариите на системата и колко потребители са засегнати.

По предварителна информация причината за голямата авария е хидравличен удар, а ситуацията в момента е най-сериозната от 26 години насим.

Проверката на Министерството на енергетиката са показали още, че и трите електроразпределителни дружества са изпълнили своите задължения по отношение на срока за отчет. Няма надписани сметки и повредени електромери.

Николай Павлов съобщи още, че няма промяна по отношение на плановете за доставка на произведеното от "Атомстройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене". Очакванията са то да пристигне през април, а доставките ще са за сметка на руската страна.

Петьо Иванов направи и кратък коментар за смените в управлението на три компании от държавната енергетика. "От АЕЦ "Козлодуй" и НЕК очаквам повече", каза той. Смяната начело на "Булгаргаз" е във връзка с назначаването на директора му Николай Павлов на поста служебен министър.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоу червените чeкиджиии, кво стана с режима на тока?
10
0
 
3
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 7 години
Износа на ток е стратегическа грешка. Някой си пълни гушата с мизерни комисионни и се удря държавната машина с корупция, а наличните енергопроизводствени мощности се амортизират без възстановяване.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мачу пикчуПреди два дни БСП говореше , че не достига тока и трябва да се строи АЕЦ Белене , а сега имало в излишък и се изнася . Ток винаги е имало , но сега др. Овчаров и неговите авери изнасят и си пълнят джобовете с пари . Ето това е БКП-БСП . Просто долни хора .
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е статистиката в обикновен квартал в София, по 5-6 прекъсвания на ден, един път за цял ден... Направо системата плаче за износ, толкова е добре, то няма 3 дни поред без авария!!!
7
3
 
5
 
! Отговори
мачу пикчу преди 7 години
Г-жа Лъжа и БСП нали казваха друго? Пак излъгаха....
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МироГениално - пушека за нас а евтиния ток подпомага турската и гръцката икономики!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали щеше да има режим на тока според БСП.
4
4
 
2
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Правилно! Трябва да се изнася! Повредите са нещо съвсем друго. Но на глупаците не може да се обясни нищо!
3
3
 
1
 
! Отговори
стар кадия преди 7 години
другари, дайте да постудувате солидарно в името на интернационала, стига сте мрънкали, ей го дей април, не остана. я вижте там, бежанците, тръмп, путин, меркел, султана, няма ли други теми за обсъждане.
2
9
 
0
 
! Отговори
az преди 7 години
Парното и тока са две съвсем различни неща ,ама нищо де какво пречи да си пишеме.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова ли в Младост в София от Неделя след като спря топлото и днес включително е като дискотека. От излишъка на ток.

Спонсорирани публикации