Турция и САЩ – противоречия и пресечни точки

Анкара не дава гаранции за сигурност на инвеститорите
9 фев 2017 15:50, Екип на Bloomberg
9
Турция и САЩ – противоречия и пресечни точки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има ли икономически тероризъм в Турция? На какъв поход срещу безработицата тръгва президентът Ердоган и кои ще бъдат основните фактори за развитие на южната ни съседка през 2017? На тези и други въпроси отговаря журналистът Мехмед Юмер в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

В проведения телефонен разговор между президента на САЩ Доналд Тръмп и турския президент Ердоган става ясно, че последният е настоявал за ключова подкрепа на САЩ във връзка с операцията, която Турция предприе срещу сирийските кюрди, както и за връщането на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, коментира журналистът. 

Турската държава не дава гаранции за сигурност на инвеститорите, в резултат на което те се оттеглят, подчерта Юмер. Индустриалното производство на Турция спада с около 2% към декември 2016 спрямо 2015. Наблюдават се и тревожни сигнали, свързани с намаляването на ликвидността на банките с оглед на понижения кредитен рейтинг на страната, отбеляза той. 

По думите на журналиста Турция се оказа много непредвидим съюзник на САЩ в региона, след като турските ръководители направиха остър завой към евразийството и сближаването с Русия. "Предстои да видим как ще се развият с двустранните отношения с новата администрация на САЩ", посочи той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
4
 
! Отговори
Вing Beng преди 7 години
До Феса-лирата за икономиката ли е "вързана".За сведение 42 стотинки-сега ,от 59 ст.-преди две години!!! Голям ръст на турската икономика! Пилаф и шербет!!!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този гюленист голям специалист го дават.
3
6
 
15
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Криза, криза и пак Турция за 2016 има растеж от 3%. Дай боже на всеки такава криза
2
9
 
12
 
! Отговори
чучулигата преди 7 години
Този разбира от международни отношения, колкото магаре от молекулярна химия.
1
0
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
"Турция и САЩ противоречия и пресечни точки"...-------------------------------------------------------------------------------------Турция и Русия - браЦка обич и приятелство...

Спонсорирани публикации