Икономист: 30% скок на газта = 2% инфлация

Средното ниво на цените ни трябва да е 60-65% от европейското
31 мар 2017 09:52, Анисия Иванова
33
Икономист: 30% скок на газта = 2% инфлация
Снимка: Булфото, архив

В България има два типа стоки - при едните трябва да следваме задължително международните цени, а пък другите се определят въз основа на вътрешното търсене и предлагане. Това обясни в предаването "България сутрин" проф. Гарабет Минасян от Института за икономически изследвания към БАН по повод очакваното шоково увеличение.

От 1 април цената на природния газ ще скочи с около 30%, а това ще доведе до поскъпване на парното, топлата вода и редица други стоки. С други 18% пък се вдига цената на водата в столицата.

Още по темата

"Средното равнище на цените у нас е на половината от това, което е в Европейския съюз. При такова ниско равнище, следването на високи цени на международните стокови пазари, се приема доста болезнено", поясни проф. Минасян.

Според бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов проблемът е в самата система. По думите му газта е само вид енергиен източник, той не е господстващ.

"Около тридесет и няколко процента от потреблението на газ в България е съсредоточено в един единствен потребител и това е "Топлофикация-София". Така че не виждам чак такъв голям проблем от гледна точка цени или евентуално конкурентоспособност на стоките ни", обясни той.

Проф. Минасян пък посочи, че газта не се използва навсякъде. "Ако вземем предвид отоплението, то ще дойде през зимата, тогава ще се отчете и въздействието в инфлацията", заяви той.

"Това увеличение на около 30% на газта вероятно ще доведе до около 2% увеличение на инфлацията, което не е кой знае колко много, дори може да се оцени положително", предположи проф. Минасян.

Според него проблемът при нас не е в цените на енергията, те винаги ще се повишават, а в това, че ценовото равнище е много ниско в сравнение с това в ЕС. По думите му това означава, че изтича чист национален продукт навън, без да има някаква компенсация.

"Редно е средното равнище на цените у нас да е около 60-65% от равнището в Европа. Това не означава, че цените у нас непременно трябва да се увеличават, има различни начини за регулиране на това ценово равнище, например, като се погледне валутният курс", обясни проф. Минасян.

Според Дацов това не е драма, ако се направи едно сравнение с цените през последните няколко години, когато е имало по-високи цени за газ, от тези, които ще се получат с това увеличение.

"Единственият проблем е, ако увеличаваме с повече нашите цени вътрешно, спрямо тези, които са получили като международни цени на останалите пазари", заключи той пред Bulgaria ON AIR.


33
Още от
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Хаха за смях сте направо...Ама от какво се учудвате бе прости душици ?! Та те това правят бандата ГРОБ през цялата си власт. Сега просто ще си вземат обратно парите, които ви дадоха за да гласувате за тях. Нищо по различно от преди, само дето сега ще крадат, като за последно, ако това ще им е последния мандат. Ако не ви харесва, упреквайте себе си, като избирате едни и същи все същия х** ще ядете.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За Бога ,братя не купувайте.
Д.Попов
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак Путин ни е виновен,че за 27 г. минали през
властта много хора се скъсаха да крадат.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо ,нали ГЕРБЕРИТЕ ще направат заплатите 1500средна и 600лв.минималма пенсия.
Бате ви Бойко обеща.
26
0
 
3
 
! Отговори
Вал преди 10 месеца
Парното, та парното.Егати икономистите.Колко предприятия има ,като нашето,което работи основно с природен газ и е невъзможно да се замени с друг вид енергия.С колко ще скочи себестойността на продукта и как ще сме конкурентни навън, ей това да ми обяснят господа икономистите.
25
0
 
4
 
! Отговори
до 24 Ddd преди 10 месеца
Благодари на БУЛГАРГАЗ и КЕВР те искат увеличение а не Путин. Между другото да не си софииски "евроатлантик"?.
24
0
 
7
 
! Отговори
9К51 преди 10 месеца
Познатия номер на "леките" жени /да не се изразявам по друг начин/ ни го въртят вече четвърт век ... след като минат изборите цените се повишават драстично, а докато дойдат изборите се задържат изкуствено въпреки икономическата логика за плавно поскъпване за съжаление. Да ни е честит новият парламент и депутатите в него с по 4 000 лева заплата, а пенсионерите такива с 7 бона ... за бедните както са казвали депутатите от древния Рим .... бедните да го д....т!
23
0
 
9
 
! Отговори
Подзаглавие преди 10 месеца
Средното ниво на цените ни трябва да е 60-65% от европейското

А средната заплата?!
22
6
 
5
 
! Отговори
Ddd преди 10 месеца
Благодарим другарю Путин
21
0
 
10
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Честито на всички! Малко хора осъзнават точно, какво значи 30% поскъпване на газта!
Бойко спокойно може да обвинява Герджиков за това... всичко е наред.
20
0
 
14
 
! Отговори
made in BG преди 10 месеца
Честито ви ново -със стари к.у.рви правителство на гроб , чакайте скоро поскъпване и на винетки гориво храна и т.н.. Чакай те предизборните обещания на бате БОКО а дано ама надали. Заплатите по скоро ще отидат надолу от колкото 500 лв. мин. работна заплата.
Тази година не 50000 а поне 100 000 човека ще имигрират. Ще остане само тъпата тиква заедно с моржа лилето и оня на финансите трола който краде до всички Българи.
19
0
 
5
 
! Отговори
popa преди 10 месеца
хах, нееее 2% , а +2% към съществуващата !!!
то в БГ само ДОХОДИТЕ са СТАБИЛНИ - ОТ 8год НЕСА МРЪДНАЛИ НАГОРЕ !!!
а вие си чакайте политиката на ГЕРБ да стоят доктори и класиф.кадри , вместо да отидат да живеят нормално по САЩ/Европа
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Збогом БГ, нема да ми а тъжну и нема да плача....
17
0
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 10 месеца
Веднага се появил некой наркозависим евроатлантически обратен индивид и ви е маркирал минус.
16
0
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 10 месеца
Как Волен да изкара агитките като веднага ще му спретнат театрална постановка с артисти софийските наркомани под режисурата на " америка за българия".
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересното е че след, като Герб спечелиха се почна да се говори за увеличаване на цените.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма, как цените да са като европейсите, защото хората в България получават по-ниски заплати.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Чиновник
Браво, не исках да го пиша, защото знаех,че ти по-добре ще се охаратеризираш.

Ти си чиновник, А НЕ ЧОВЕК, сам си го написал-"..когато при мен дойде човек, аз му взимам...."еми хората ще спрат да идват, това не е държава, а концлагер.
Борбата става междувидова, а да видим ...
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
....мелчи народа
. глухо и тъжно звънтят окови......
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Волен няма ли да изкара пак агитките на Орлов мост или вече е целувал ръка в Банкя?