КЗК отсече: Няма картел на горива, а обмен на информация!

Обменяли данни за цени, което обаче не оказвало влияние на пазара
31 мар 2017 11:33,
49
КЗК отсече: Няма картел на горива, а обмен на информация!
Снимка: Булфото

На пазара за търговия на дребно на горива у нас няма ценови картел, а обмен на информация. Това е заключението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по производството, което трябваше да установи дали има нетъртовски практики на пазара у нас.

Още по темата

Председателят на регулатора Юлия Ненкова обясни по време на пресконференция, че през октомври 2016 година са предявили претенции за картел, но в рамките на процедурата са установили, че има ценови паралелизъм, което не е наказуемо. "За да има картел трябва да има влияние върху пазара", посочи тя и призна, че доказателствата са "разколебали" регулатора.

Обменът на информация се отнася до цени, които вече действат, но няма доказателства, че има споразумения за определяне на цената, обясниха от регулатора.

Цената на дребно на горивата не остава дълго в тайна, защото те се обявяват на транспаранти пред бензиностанциите. Това обаче дори не са реалните цени, защото има много програми за отстъпки на лоялни клиенти, е позицията на КЗК.

Оттам прехвърлиха отговрността за защита правата на потребителите при този ценови паралелизъм към Комисията за защита на потребителите. Потребителите се влияят много силно от цената, затова има подобно пазарно поведение и еднакви цени в рамките на регион или дори населено място, обясни Ненкова.

Основание за проверката на регулатора беше секторният анализ за пазара на горива, а целта беше да се установи дали има съгласуваност и антиконкурентен ефект. "Комисията не можа да докаже това", обясни председателят на КЗК и допълни, че пазарът у нас не е в чиста форма олигопол, но процесите, които протичат, са подобни - един пазарен лидер, чието поведение се следи от останалите.

От изявленията на членовете на КЗК не стана ясно как ще бъде следено дали участниците на пазара ще спазват правилата да не се обменя информация, които предложиха шестте компании, срещу които се водеше производството за нарушение - Shell, OMV България, Петрол, НИС Петрол, Лукойл и Еко.

По отношение на проверката за монополното положение на Лукойл Нефтохим Бургас - процедурата все още не е приключила.

КЗК проверява и дейността на Веселин Марешки по искане на прокуратурата по подозрения дали не извършва дъмпинг, след като липсват доказателства за картел на пазара. Ненкова отказа да даде повече подробности докато тече процедурата.

Тя коментира още, че се готвят промени в Закона за защита на конкуренцията. Те ще станат ясни след конституирането на нов парламент.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Dok преди 5 години
Bash si e kartel - nap, finmin., ministerstvoto na otbranata i mitnicata sa vatre v dalaverite s id. Trezorat na bg i bnb ne sa kravi i ne rajdat izlishaci...
39
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 42: Марешки ще го разследват, защото продава под картелната цена на дребно (която уж я няма). Но ако започне да подкрепя ГЕРБ в парламента, палачинката може да и се обърне. За нашата политическа практика това няма да е нещо ново.
38
0
 
6
 
! Отговори
X,Y,Z преди 5 години
Някой очакваше ли нещо друго!!!!?????? В България няма картели,няма корупция,всичко е цветя и рози.
37
0
 
6
 
! Отговори
И сега, какво? преди 5 години
Един се осмели да каже публично, на висок глас, че има картел.В резултат ще тормозят него, защото това, което правел, било дъмпинг!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахаха,след изборите картели няма,цените скачат,всичко се вдига и почва лапанетооо
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка на КЗК!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тука има- тука няма...
33
0
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 години
Уж имаше картел, имаха доказателства и накрая какво? Оказа се димна завеса. Така и никой не обясни защо като се качи цената на петрола с 3 цента цената в БГ веднага скача с 10ст. Когато цената на петрола се срина от 120 долара на 30 долара цената в БГ падна с 2ст защото имали останало количество на старата цена. Е то това количество не свърши ли вече? Сега цената трябва да е по 1 лев най много?
32
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Поредната комисия закриляща монополисти, картели, олигарси! Издържана обаче от данъците на гражданите! Изобщо на контролните органи в България се оказва на практика, че основна грижа им е да контролират някой да не" размътва водата" на уж контролираните! Не известна друга държава в ЕС, която да има толково много контролни органи с толкова мижава ефективност клоняща към 0!
31
7
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Първо, картел е невъзможно да се докаже, второ, картел няма как да има при толкова вериги и толкова независими бензиностанции. С подобни глупави казуси КЗК си оправдават заплатите, които вие им плащате.
30
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Що за тиквеници сте: Отговора е: Картел и Русия . Постановление и Русия. Заповед и Русия. Наказание и Русия. Избори и Русия. Бъдеще и Русия. Е,нема мърдане, Да сте си отварли очите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ли му викат вече - "обмен на информация"Щом КЗК казва, добре...Пък ние ядем доматите с колците и така..
28
0
 
11
 
! Отговори
Не преди 5 години
ви дерат живи, отделят ви кожата от мускулите, а вие гледате, усещате болката, но това не е дране!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко цъвти в тая държава още миналата година мутрата тържествено обяви че в България няма корупция, няма олигарси няма мафия няма кражби, няма картели защото няма доказани и осъдени и помоли ЕС да прекрати проверките и докладите, но нещо не му повярваха!Но след като българите гласуваха за него значи е прав и те са доволни и щастливи!
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече няма значение, картелът е разбит от Марешки. Ще има картел по места.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е разликата?
24
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КЗК отсече: Няма картел на горива, а обмен на информация!...Чак сега разбрах какво значи съкращението КЗК!То било Комисия за Защита на Картелите.
23
0
 
8
 
! Отговори
Васо преди 5 години
По-скоро ще се докаже има ли УФО или НЛО. По-добре ще е да се либерализира пазара на горивата дори и с поемането на неизбежните рискове за бюджета.Това е единствения начин да се ликвидира нещо, което знаем, че го има но не можем да го докажем.
22
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Картел звучи твърде грубо и просташки. Виж - обмен на информация е друга бира.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, сега минаха изборите и изведнъж нямало картел, а само "обмен на информация", с което компаниите може би си обменят информация на кой секретарката има по - големи дини...! Поредния кьорфишек от КЗК (Комисия за Защита на Картелите).