Земеделие: След житото и фасулът с отлична реколта

Добивите ще са с около 10% по-високи от миналата година
10 авг 2017 20:10, Анисия Иванова
18
Земеделие: След житото и фасулът с отлична реколта
Архив: Булфото

Реколтата от фасул в страната през тази стопанска година ще бъде по-добра от миналото лято, като се очаква добивите да бъдат с около 10 на сто по-високи, съобщи професор д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

По думите му земеделските стопани прибират средно по 120-150 килограма, но в някои райони добивите достигат и 200-250 килограма от декар.

Още по темата

В Добричкия регион, който е сред големите производители на фасул в страната, средният добив засега достига 126 килограма, но в землището на Каварна прибират по 210 килограма, според данни на областната дирекция "Земеделие".

Дори най-ниският добив - 100 килограма от декар в землищата на Тервел и Балчик, е по-висок от средното производство през миналата стопанска година - 91 килограма, сочи сравнението.

В складовете вече са прибрани над 212 тона боб от ожънатите 1680 декара. Общо площите с фасул в добричкия регион достигат 8640 декара.

В полетата на Добруджанския земеделски институт реколтата от пет сорта фасул, между които най-новите "Скития", "Устрем", "Блян", вече е прибрана, добави професор Киряков, цитиран от БТА. Ученият каза, че добивът от сорта "Елексир" е достигнал 230-240 килограма, а "Скития", който ще може да се прибира механизирано, ще бъде пуснат за масова сеитба през пролетта догодина.

Професор Киряков коментира, че допусканият безмитен внос на фасул от чужбина снижава изкупната цена на българския боб до 1.50 - най-много 2 лева. Според него справедливата цена трябва да бъде поне 2.20 лева за килограм, за да бъдат насърчавани земеделските производители да отглеждат повече площи с културата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
22 преди 6 години
Къде има български фасул по магазините? Кого заблуждавате? Виждал съм фасул от Египет, Киргизстан, Китай и откъде ли не, но български фасул не съм виждал.
13
3
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
"След житото и фасулът с отлична реколта"Уважаеми журналисти, нищо лично, но в заглавието липсва една запетайка, и то преди "и"-то, а именно: "След житото, и фасулът с отлична реколта".
12
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 6 години
Квито и да са реколтите, един крeтен преди две седмици по телевизора каза, че наесен се очакват по-високи цени. Пак имало условия за поскъпване на хляба и на боба ,,, и на бахура ...
11
0
 
1
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
До Анонимен 2ДА!
10
2
 
5
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
За това тази година ще ядем боба на цената на свинското. В нас никога цените не падат даже на световните пазари дадена стока да е без пари.Така че не ме интересува колко са им добивите.Джобовите им ще се напълнят по-вече за разлика от нашите.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо да пиша, ама Г-н Шабан Иаодзадзе е казал всичко
8
1
 
3
 
! Отговори
Миял преди 6 години
Хем ще ядем хем ще ни е весело. Музикално ядене е бобеца.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След житото и фасулът с отлична реколта=========значи ще оцелеем и тази зима,щом ще има поне хлебец и бобец?
6
1
 
3
 
! Отговори
Тръмпела преди 6 години
Значи,преродената ирланска Пастирка вече няма да гадае на магическото си кълбо,а ще хвърля на боб и така ще е по-осведомен за световните проблеми.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да кажат за китайската реколта боб. Щото у нас, дори гледачките, не могат да намерят български боб, че да гадаят.
4
3
 
5
 
! Отговори
Дядо Боб преди 6 години
НАП-аджийките на Герб изядоха суджука в Добрич и бастисаха производителите на сджук.Идва епохата и реда на производителите на боб.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От картофи газовете са повече.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След високите добиви да очакваме ли и високите цени както е и ставало, че уж и качеството на хлеба е по добро
1
4
 
7
 
! Отговори
Шабан Изодзадзе преди 6 години
Отлично качество боб значи разрушителни п*Ъдни