Лайтмотивът на 2018-та: Имотният пазар лети нагоре!

Хотелите ще започнат да наваксват изоставането, смята анализатор
2 апр 2018 17:15, Екип на Investor.bg
61
Лайтмотивът на 2018-та: Имотният пазар лети нагоре!
Снимка: архив Reuters

Пазарът на недвижими имоти в България постигна напредък миналата година, регистрирайки рекордни нива в редица основни сегменти. Индикаторите показват, че растежът ще продължи, пише Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International в България, в свой анализ за сайта Emerging-Europe.com.

В областта на инвестициите и офис площите бяха постигнати изключителни резултати, като аутсорсинг и автомобилната индустрия допринесоха за процъфтяващия пазар. Инвестиционният пазар отбеляза рекордна година през 2017 г., като общият обем на продажбите по данни на Colliers е достигнал 957 млн. евро за първи път през последните десет години.

Засилена бе и активността на международните купувачи, които взеха превес над местните, което се случва за първи път от 2012 г., пише Йорданова. Южноафриканските фондове поеха лидерството, като допринесоха за 71% от общия обем трансакции, привлечени главно от търговските центрове, следвани от офисите. За годината се вижда и свиване на доходността вследствие на положителното развитие и големия брой мащабни сделки с висококачествени активи, генериращи доходи.

Прогнозите са, че след силната година за инвестициите в търговски площи офисите, индустриалните и логистичните площи и хотелите вероятно ще започнат да наваксват изоставането през 2018 г. Силното търсене от крайни потребители остава сред предимствата на страната ни, което може да засили още повече интереса на инвеститорите.

Пазарът на офисни площи също е имал рекордна 2017 г., като общият обем на усвоените площи надхвърля 200 хил. кв. м, което представлява годишен растеж от 55%. Сегментът не е постигал такъв ръст от десет години. Като специфика на пазара се отбелязва големият брой трансакции с имоти на етап в строеж заради недостига на налични модерни офис площи. През 2017 г. равнището на свободните площи е било 9%.

IT и аутсорсинг компаниите са били основните двигатели на търсенето в последните няколко години. Приносът на аутсорсинг сектора в общия брой трансакции е очевиден с дела му от 53% при сделките през втората половина на миналата година. Освен това секторът явно се превръща в приоритетен за икономиката на страната като цяло и сега оформя дял от 3,6% от БВП.

Друг сектор със сходен дял от БВП (4%) и нарастващо значение за страната и конкретно за имотния пазар е автомобилният. Според последното проучване на Colliers International, Аутомотив клъстер България и PwC, проведено миналата година, автомобилните компании в страната, произвеждащи компоненти за водещи международни автомобилни марки, са 130 и в тях работят над 37 хил. души.

Това са предимно доставчици от първо, второ и трето ниво, включително производители, които обслужват и други индустрии. Произвежданите в България компоненти са предназначени за водещи марки като Tesla, Audi, Mercedes-Benz, BMW, Mini Cooper, Porsche, Bentley, Lamborghini, Ford, Nissan, Seat, Alfa Romeo, Volkswagen, Volvo, Renault, Mitsubishi, Skoda, Fiat. 90% от сензорите за отваряне на въздушната възглавница в европейските автомобили например са произведени в България.

Безспорните предимства на страната, установени от изследването, включват стратегическото географско положение, членството в ЕС, данъчните стимули, ниските данъци и оперативни разходи, валутния борд, разнообразието от образователни институции. Всичко това, наред с едни от най-ниските корпоративни данъци в ЕС от 10%, което е доста под равнището от 16% в Румъния, 19% в Полша и 21% в Словакия, превръщат България в предпочитана локация за автомобилната индустрия.

Другите големи сегменти на имотния пазар в страната – търговските площи и индустриалните и логистични площи, макар че не подобриха рекорди, продължават стабилното си развитие нагоре. Сегментът на търговските площи, който беше най-привлекателен за инвеститорите през 2017 г., вероятно ще преживее по-висока динамика – промени в микса на наемателите, трансформации и реконструкции, резултат от промяната на собствеността на някои от търговските центрове. Привлекателността на търговските площи ще расте пропорционално с продължаващото разнообразяване на микса от наемател.

Потенциалът на пазара на индустриални и логистични площи може да се развие, повлиян до голяма степен от разрастването на автомобилния сектор. Държавните индустриални зони вероятно ще се радват на нарастваща популярност благодарение на стратегическата си локация, бърз достъп до големи пътни артерии и техническа инфраструктура. Изграждането на спекулативни площи също ще продължи, като се очаква 55 хил. кв. м да бъдат завършени през 2018 г.

Заради ускоряването на растежа в повечето големи имотни сегменти през 2017 г. очаква се лайтмотивът на 2018 г. да бъде още по-голям просперитет на пазара, завършва Йорданова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не пишете "Платена реклама" и да се свършва с тия мъки...
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

ти между 2008 и 2014 да не би да си отсъсвал от страната, 2007 дето не чакаха купуваха под над 1000 евро квадрата на зелено - 2012 чакащи взимаха за по 600 евро завършен. Ти не чакай - тарикат или изгладнял брокер или какъвто се явяваш.
17
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2008ма , чакате да паднат цените . Минаха 10 години и сега какво...пак нагоре
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
статията като гледам дори не говорят вече за жилищни имоти, а за търговски, офис, логистични и т.н. , но за жилищните, вижте коментарите, спука се вече. Пък който тези с по 400 милиона евро за някой мол или енерго не са толкова много, но всъчщност подобно сделки правят рекордите при така описаните имоти.
15
1
 
29
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Голям стремеж дя се застрои всяка градинка,всеки храст, бетон трябвя дя има. Като е толкова розАво защо съседната кооперация от 3 г. не могат да я продадат, и апартаментите си стоят без. тераси, течове са тръгнали?? Купувайте, не остана... Гледам съседите- имат стар тристаен, голям и едва сега решихя да го превръщат в замък- едни плочки, прах, мизерия. ВСъщност притежавате една,две спални, нищо друго.
14
0
 
24
 
! Отговори
Да ама не преди 2 години
Декември месец помня същата еуфория беше при койните яко ръст и розово бъдеще...
Всеки купуваше копачки,рипъли и бити коне,теглеха се кредити,кво се сетиш пееха се мантри за вечен ръст и как всички щели да са богати...Да ама не.Някой изкараха пари,но масовката е още на HODL, и яко назад.Навремето един умен човек ми каза ‘’каквото и да ти говорят да знеш,че става дума за пари’’ та и тука така
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тук цените само надолу, поради следните причини - ЕК ни предупреди за имотен балон, който можахте да хванете последните две години като шаран - хванахте го(не са толкова много), демографски срив и столицата няма от къде да расте повече, 25 процента реално празни жилища в София (няма и наематели в тях - вижте схемите за почистване на сняг във входовете), вижте статията от днес кой колко взима, многочислените набори в покупателна възраст рродени през соца свършиха, лихвите ще растат.. пук!!!
12
1
 
29
 
! Отговори
Бай преди 2 години
Има ли някаква статистика на реално продадени имоти и ква е цената? Щото аз мога да си искам 100хил за панелната си гарсониера в люлин, НО има ли кой да ги даде? Да не се окаже че в крайна сметка ще клекна на 40% по ниска цена, щото нема глупаци да ми кихнат 100 к
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаайте скоро 1квадрят 5000€. Побързайте с покупките, апартаментите свършват и край.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8
Ще се чуе едно псъъъ га баце ърли пешкира а това ще е по-скоро отколкото очакват.
9
3
 
32
 
! Отговори
Xoxoxo преди 2 години
Брокерски мечти и долни лъжи. Клоуни.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
през 2025 ще се освободят 800 000 жилища, до тогава ще изгърми балона
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се пишат подобни статии също е "ръст" в икономиката, щото един стругар , в момента суперценен кадър , в провинцията , не зная как е в Софето , се бъхти за 700 л и чорбаджията му казва ,че това са много пари и едвам смогва да му ги плаща , а писачи на подобни "възходи" на имотната маф..фи..я вземат два пъти повече..алоу бат Боко ,матряла иска справедливост
6
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цена на двустаен в центъра - 1000 + евра на квадрат. Наем на двустаен в центъра - зорлем 5 евра на квадрат (средно сделки се случват при около 4). Съотношение цена/наем - 200 - 250. Рентабилност на коефициента - 100 - 130. Значи или цените трябва да паднат два пъти, или наемите да скочат два пъти. При средна работна заплата за София 600 евра... Знаете ли кога ще скочат наемите два пъти? Когато СРЗ в София стане 1200 евро. :D
5
3
 
38
 
! Отговори
това е преди 2 години
Платена публикация....
4
3
 
22
 
! Отговори
балона ше се спука преди 2 години
наи скоро време
3
2
 
35
 
! Отговори
Грую преди 2 години
Преди 10 години приказваха същото- само ще растат, не иска храна и вода. После 5 години беше "лека корекция и пак се качват". През това време ЧСИтата се удвоиха.
Разликата е че сега говорят само за София.
Чакаме следващият епизод.
2
5
 
49
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
Лайтмотивът е че далаверата с имотите свърши и пускането на статии за ръст през ден го доказва.Чез се изнасят,Societe general се изнася,големите бегат,лихвите като за последно ги свалиха (да прилапат некоя друга рибка) и до 6 месеца са нагоре,икономиката се движи от телефонисти за 1200лв заплата,чакайте ръст на имотите.
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедност голяма.