S&P потвърди рейтинга на България

Агенцията ревизира перспективата на стабилна
30 май 2020 11:46, Красимир Ангелов
7
S&P потвърди рейтинга на България
Снимка: Bloomberg

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' и ревизира перспективата от положителна на стабилна, съобщават от Министерство на финансите.

Ревизията отразява очакванията за значителното влошаване на растежа в България, както и в други държави, през 2020 г., в резултат от въвеждането на мерки за овладяване на пандемията с Covid-19. От рейтинговата агенция отчитат нарастване на макроикономическите и фискални рискове, но имайки предвид, че през последните години макроикономическите дисбаланси на страната са се свили значително, очакванията на анализаторите са, че българската икономика ще се възстанови през 2021 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според оценката на S&P Global Ratings България влиза в настоящата рецесия със силна външна позиция, след години на излишък по текущата сметка. Държавният дълг е нисък и страната отчита бюджетни излишъци през последните четири години.

Според рейтинговата агенция отговорът на политиката за преодоляване на последствията от пандемията няма да застраши стабилността на публичните финанси, като се посочва, че режимът на валутен борд в страната насърчава разумната фискална политика. Анализаторите от S&P Global Ratings отбелязват още, че България постига стабилен напредък към присъединяването си към ВМ II и банковия съюз. Ограничения пред рейтинга се явяват институционалната среда и ниският БВП на глава от населението, в сравнение с останалите европейски страни.

Сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, са връщането към предишната траектория на растеж, без натрупване на големи макроикономически дисбаланси, както и подобрение във външните баланси, надхвърлящо очакванията на агенцията. Съответно сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, са изведени появата на външни, макроикономически или фискални дисбаланси.
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правят отчети на това, което им се показва ... ама не знаят, че България не е Белгия, Дания или Впония ...
3
2
 
4
 
! Отговори
финансово проз преди 1 месец
Investment grade не е зле за една трето-дивизионна икономика като нашата.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със сигурност държавните бензиностанции няма да повишат рейтинга.
1
5
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
Рейтингът е ясен - територийката се управлява от корумпирани мизерници, така че - пари нема!