В близките дни ще има решение за ТЕЦ "Марица-изток 2"

Как ще бъде избегнат социалният стрес в комплекса?
27
В близките дни ще има решение за ТЕЦ "Марица-изток 2"
Снимка: Министерство на енергетиката

В следващите дни се очаква окончателно краткосрочно решение за ТЕЦ "Марица-изток 2", което да избегне социалния стрес в комплекса, а в дългосрочен план чрез проекти в Плана за възстановяване и устойчивост до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ.

Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Андрей Живков, който отчете свършеното от неговия екип през едномесечния период, откакто пое поста.

Фокусът на нашата работа през изминалия месец бе наложен от липсата на перспектива в предходните години пред бъдещето на комплекса "Марица изток". Това обстоятелство води дотам, че единственият въпрос в началото на всеки ценови период е дали ТЕЦ "Марица-изток 2", а оттам - и мини "Марица изток", ще продължат да работят, коментира той.

Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни, подчерта министър Живков. По неговите думи, от държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление.

Работата по промените в Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на междуведомствената група при вицепремиера Пеканов е приключена и ако документът бъде одобрен, това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса "Марица изток". Този факт, от своя страна, ще повлияе положително върху цялата група БЕХ, подчерта Живков.

По думите на заместник-министър Александър Николов, плавният преход на мощностите от въглища към газ може да бъде съпътстван от въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Препоръка в този смисъл ще бъде направена към следващото Народно събрание.

Финансовият ресурс от различни европейски източници за осъществяване на проекти за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни механизми под шапката на ЕК.

По отношение на реализацията на междусистемната газова връзка Гърция - България министър Живков заяви, че при последващо неспазване на договорения срок за завършване на строителството българската страна ще пристъпи към усвояване на гаранциите по договора в размер на 90 хил. евро/ден. Писмо с такова предупреждение вече е изпратено до изпълнителя J&P AVAX S.A.

Конструкцията на проекта "Балкански поток" не е финансово издържана, коментира друг аспект от работата на своя екип министър Живков и подкрепи тезата си със следните факти: България се е отказала от 1.350 млрд. лв. приходи от транзит за 10 години, като същевременно „Булгартрансгаз“ е задлъжнял с още толкова за строителството на проекта.

Когато е правена финансовата рамка за "Балкански поток", не е взето предвид бъдещото ограничаване на фосилните горива, а това изкривява общата картина, отбеляза още министър Живков.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Май доста хора като мен сметнаха да минат на газ и за това ТЕЦ- те станаха неефективни.
25
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Руснаците са на газ още не знам от кога но 1985 г.когато бях там всичко им беше газ и в Европа е така.Самите им уреди са такива.Подаването на газ е цантрално.Завърташ копчето и се къпеш, готвиш или топлиш.
24
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
Ами да направим сметката 120 000 по 2- 3000лв заплати са още колко нули отзад???.Газ има в цяла България дори аз съм газифициран.Даваш някакви пари викаш точните хора и си на газ.Попла вода, отопление и т.н. всичко е газ а за осветление и телевизор си има фотоволтаик.Честно ми писна да ви плащам големите заплати.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от къде ще дойде тази газ и по кои тръби ?Правени ли са сметки колко милиарда кубични метра газ ще трябват като с мине от кюмур на газ?
22
0
 
2
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 месец
Енергията от природен газ е най-екологичният и евтин алтернативен източник на електроенергия (спрямо атомните централи) който може да поддържа електрическата система в добро здраве. Тия екологични източници произвеждат ток когато на никой не му трябва. Без такъв буфер ще има режим на тока. Вижте какво стана в Австралия като си закриха ТЕЦ-овете. Тия приказка въглеродните емисии ги оставете на Грета.
21
3
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Преминаването на газ отлага проблема с 3-5 години. Въглеродния двуокис се отделя при ВСЯКО горено на въглероди - газ включително.Единствения сигурен източник на ток остава АЕЦ.Поради тъпоумно късогледство България не направи АЕЦ Беляне. До 3г. ще внасяме ток.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Взривете го. Изпробвайте някое експериментално оръжие. Вече има соларни системи на достъпа цена. Все ще оцелеем някак. *** гадни. Само мислят как да обират народа.
19
4
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Искахте Европа.Еи ви сега Европа,само дето заплатите на раята Африкански.Що правим сега?
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министър Живков как мънкаше на този брифинг. Личи, че хич не е за този пост. Теменужка Петкова на неговия фон изпъкна като ТОП специалист.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маргарет Тачър като истински лидер и човек ,който мисли за целия народ ,не за собствена изгода, го реши този проблем от РАЗ ,въпреки че синдикатите в Англия са стотици пъти по- силни и влиятелни от нашите местни "звездобройци"...Амин
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия режим на тока ли подготвят?? Тоя мач сме го играли вече.
15
10
 
10
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Хиперактивността проявена от некадърните радевски калинки ще доведе до големи щети за България!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е ***! Ами нали ако на газ имаше файда , руснаците отдавна да са си направили централите на газ! Ама народа е ***, не може да събере две и две! Затворят ли централите очаквайте тока да е само за богатите. Вносен ток на минимум 1 лв киловата.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам да питам. От плана за възстановяване и развитие предвижда ли се подпомагане и на американските централи.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пвече мощности ползващи природен газ, по-голяма зависимост от Русия, основния доставчик на суровината
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турски поток те заобикаля и Живков е доволен. Кой е този иддиот? Гърция и Македония да ни дават газ.
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще играе coпата май далеч преди 11 юли за тези марионетки на Фигуранта...
9
1
 
2
 
! Отговори
Байфидан преди 1 месец
До бай ***. И как го видя ТИ това, като те самите си казват, че решението е краткосрочно?
8
5
 
24
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
Хе-хе, преминавали към газ. А миньорите какво ще правят бе, смотаняци, нали това е основният проблем за тях и семействата им? Г.з ли да добиват? Да отглеждат фасул може би.
7
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спирайте ги направо. Горят и други неща в централите и скапват земеделските продукти.