Цените на пшеницата и царевицата в света започнаха да падат

У нас търсенето за големи количества хлебна пшеница продължава
12 ное 2022 09:16, Елка Василева
10
Цените на пшеницата и царевицата в света започнаха да падат
Снимка: архив, БГНЕС

След като миналата седмица геополитическият фактор беше основен компонент в движението на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари, сега се разбра, че Русия няма да приключи участието си в споразумението за зърнения коридор. Това "запазване" на възможностите за износ, както и добрата реколта успокоиха котировките на борсите в Европа и отвъд океана, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Цените на пшеницата в САЩ тръгнаха надолу и поевтиняването е чувствително - с 38 долара до 361 долара за тон, тези във Франция също слязоха със 17 евро до 336 евро за тон. В Украйна с доставка до Унгария и в Русия нямаше промяна и съответните цени останаха на 290 долара за тон и 310 долара за тон.

След завоя надолу на цената на американската царевица преди седмица, сега поевтиняването продължава - с 18 долара до 339 долара за тон, а Франция я последва с минус 10 евро до 343 евро/тон. В Русия цената на царевицата е без промяна 290 долара за тон.

Цената на ечемика във Франция обърна тренда и се снижи с 12 евро до 303 евро/тон, в Русия за втора седмица без промяна на 285 долара за тон.

Рапицата на борсата Юронекст (Euronext) също обърна тенденцията надолу и поевтиня с 23 евро до ниво от 637 евро/тон.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, с доставка декември, се връща нагоре с плюс 40 долара до 1410 долара за тон, а тази на рафинираната захар отново се повиши - с 19,20 долара, достигайки до 555,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса котировките за зърно са стабилни и търсенето за големи количества хлебна пшеница продължава. След сделките от миналата седмица, които се сключиха на цена от 730 лв./тон, търсенето продължава на начална цена от 680 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед на 1000 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

На ССБ през седмицата традиционно се търгуваше с енергоносители: пелети в торби се продадоха на 810 лв. за тон, дизелово гориво в рамките на 2592,81-2788,56 лв./хил.л. Автомобилен бензин А95Н се реализира от 2062 до 23830 лв./хил.л, бензин А100Н на цена 2710 лв./хил. л. Газ пропан бутан се продаваше на цена 891,67 лв./хил.л, газьол за ПКЦ - в диапазон от 2681,81 до 2850,72 лв./хил. л.
(БТА)
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В световен мащаб цените падат, но на софийската борса "цените са стабилни" , хахаха, ***, само спекуланти в тази държава.
9
0
 
0
 
! Отговори
а преди 1 година
Руснаците нападнаха насред инфлацията предизвикана от удвояването на паричната база и рязкото тръгване на излизане от пандемията, и само усилиха кризата. Преди това заедно отпечатахме 25-30 трилиона долара за борба с ковид кризата и заедно се прикриват като се обвиняватза инфлацията на ниво войната. Освен това има и суровинни картели и спекула на основа предлагане ограничено от зелени регулации.
8
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 1 година
До Black Metal индианец ти си рядко тъпо парче симпатизант на Слави !!! Какъв хляб си купуваш ти по 4 лв ? Хляба е 1,80 лв , поне такъв ядем ние обикновените хора ! Жалбари като теб каквото и да стане вечно ще реват като вдовица за К*р !
7
4
 
2
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
В Чалгаристан обаче, хлябът гони 4 лева!!! Българските "производители" споделят, че и при тази цена, са на ръба на оцеляването. А, това че в световен мащаб храните поевтиняват, Ганьопитека "производител" не го интересува. Направете хляба 10 лева. Сигурно и тогава ще се намерят "производители" обясняващи, че и тази цена е малка, понеже, работели със старата газ купена на 1500 долара...
6
0
 
2
 
! Отговори
Давид Севрюков преди 1 година
ЯСНО: Високи цени стимулират инвестицията, дори при високи разходи, след което продажбите са слаби - понеже търсенето няма вече средства - пък е произведено много. Цената почва да пада. Следва фалит. И дефицит следващата година, и безработица, глад. Фалит на банки, и борси.
5
0
 
2
 
! Отговори
опетков преди 1 година
А бе рентата защо се бави? Цените на борсата двойни, арендаторите се надцакват, украинците ги подбиват. Няма управия.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хлебна пшеница?? Таково жиуотно у нас нема!! Говорил съм с приятел зърнопроизводител - никой от тях няма интерес да сее хлебна пшеница при капитализма!
3
2
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Да очакваме и падането на баничките ли ,а и не само баничките..)))?
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе ко стана, нали бг е самостоятелна в тая сфера и има запас от пшеница за 2 г. що леба е 2 лв и най-скъп в цял ЕС/света?
1
1
 
11
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Не е добре да падат цените на зърното! Сега и рентата ще ми падне , а и заплатата,също ! Вероятно и торовете ще са с цени 4 пъти по-ниски , както бяха преди 10 месеца ...