Краят на една ера: Погълнаха "Тошиба" след повече от 70 г. на борсата

Частен консорциум закупи почти 80 на сто от акциите
21 сеп 2023 17:22, Стела Стоянова
40
Краят на една ера: Погълнаха "Тошиба" след повече от 70 г. на борсата
Снимка БГНЕС, архив

Японският промишлен гигант „Тошиба“ отбеляза края на една ера като листвана на борсата компания, като обяви, че частен консорциум е закупил почти 80% от акциите му, предаде АФП.

Останалите акционери ще бъдат "изтласкани" след търговото предложение на стойност 13,5 млрд. долара, а акциите на „Тошиба“ ще бъдат извадени от борсата след повече от 70 години на фондовата борса, заяви компаниятa.

„Тошиба“ води началото си от 1875 г. и се превърна в огромен конгломерат през 20-ти век, синоним на следвоенното икономическо съживяване на Япония и на технологичните иновации. Фирмата се превърна в нарицателно име в Япония и извън нея, като произвеждаше всичко - от първите преносими компютри, асансьори и ядрени електроцентрали до микрочипове.

Но през последните години тя преминаваше от криза в криза, включително огромен счетоводен скандал през 2015 г., и загуби за милиарди долари от американското дъщерно дружество Westinghouse.

Натискът от страна на акционерите активисти и офертата за поглъщане от страна на групата за частни капиталови инвестиции CVC доведоха до опити за разделяне на компанията първо на три, а след това на две. В крайна сметка през март управителният съвет на „Тошиба“ прие офертата за поглъщане на консорциума, който включва повече от 20 японски банки и други фирми.

"Сега Toshiba Group ще направи важна крачка към ново бъдеще с нов акционер", заяви главният изпълнителен директор Таро Шимада в изявление.

Сагата се следи отблизо в бизнес средите, за да се разбере какво може да се случи с други огромни, диверсифицирани конгломерати в Япония и другаде, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Тошибаакционериборса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
33
 
13
 
! Отговори
Минувач преди 7 месеца
Сега путиновите пудели дружно ще залаят, че демокрацията е виновна. И краварите, разбира се.
32
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами и тъй става. Минаха от полупроводници на цели проводници, и след това ***.
31
39
 
65
 
! Отговори
Истанбул преди 7 месеца
Сега кoзяшкo-copocняшките шaнтoнepки групово ще изxpaчат, че Путин, Песков и Митрофанова са виновни.
30
24
 
38
 
! Отговори
Моряка преди 7 месеца
Естествено пак Путин е виновен.И Митрофанова,къде без нея.
29
17
 
19
 
! Отговори
Моряка преди 7 месеца
Уестингхауз нали се натиска да ни строи АЕЦ,без никакъв опит.Добри са в приборостроенето,ама нерде волтметър,нерде АЕЦ.Но Кирчо ко му пука,ще го погалят по ***.От посолството.
28
20
 
25
 
! Отговори
Читател преди 7 месеца
То за края на тази ЕРА не са ли виновни Путин и Митрофанова? Как тъй, я веднага напишете статия и ще ви погалят по главите от ПОСОЛСТВОТО.
27
16
 
36
 
! Отговори
Отново преди 7 месеца
Се потвърждава тезата, че който се е хванал с американците(Уестингхаус) изчезва в небитието. Сега ние сме наред.
26
8
 
27
 
! Отговори
То...шиба преди 7 месеца
Не я спасиха дори милиардните поръчки от американския ВПК.Дълго време те произвеждаха авиониката на американските самолети.Но,всяко нещо си има край.
25
24
 
5
 
! Отговори
Ибн ебн Ал камил преди 7 месеца
Гигант??????...ХАХАХАХА....ХАХАХАХА.....гигант е ЛУКОЙЛ,гигант е ГАЗПРОМ.......,гигант е БОЙЙКО......НЯМАТ ФАЛИРАНЕ И МАХАНЕ ОТ СВЕТА....ХАХАХАХА.....ТОШИБААААА???? ХАХАХАХА....ХАХАХАХА......И ТЕ ДАДОХА ФИРА КАТО ХИРОШИМА И НАГЪЪЪЗЗЗЗАКИ....ХАХАХАХА.....БУММММММ....
24
9
 
15
 
! Отговори
Т преди 7 месеца
Но Toshiba има голям принос за развитието на домашни употреба телевизори, магнетофони и други през годините(естествено не и в територията на големият конслагер СССР) но е изостанал в някои неща. Телевизорът които те произвеждат е с софтуер на Android и е леща. Но всичко друго си е на ниво. Телевизорите се оказаха трудна пътека за модерните най вече в софтуерен дизайн. Както и да е това си е една велика фирма.
23
1
 
26
 
! Отговори
Т преди 7 месеца
Имам телевизор Toshiba от 1983 в мазето и го включих след 15 години в праха. Нищо му няма и си работи перфектно. Купих си телевизор Toshiba 2023 абсолютна смехория. Отидох и си купих втори Samsung и Toshiba-та го преместих в друга стая като за гости. Тоши спря да хваща Bluetooth и WiFi както и кофти връзка с IR на собственото си дистанционно. Дори флашка и кабел от телефон с HDMI не работи. Просто един смешен телевизор. Ще трябва да го върна че има гаранция.
22
6
 
9
 
! Отговори
Тошиба преди 7 месеца
Имам лед телевизор на тази марка от повече от 15 години , не е мръднал като качество на картина и звук , jvc модел от 1-2 години , с много повече екстри не може да доближи същото качество !
21
28
 
17
 
! Отговори
Истината е преди 7 месеца
Сигурен съм че марката "Toshiba" ще надживее РФ, така както надживя СССР, НРБ, СФРЮ...и т.н.
20
5
 
37
 
! Отговори
До 18 преди 7 месеца
Смешно е жители на една васална държава да коментират свободата на Германия и Япония!!!
19
5
 
14
 
! Отговори
Навремето бе преди 7 месеца
лукс да имаш телевизор с кинескоп Тошиба!! Сега лед телевизорите им ги подминавам без никакъв интерес.
18
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Япония (както и Германия) е една окупирана държава без суверенитет!
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сони ми смениха гаранционно почти всичко вътре в телефона на на втората година когато едно дете навря спагети в порта за зареждане.Изпратих го по пощата и ми го върнаха след 3 дни.Разбира се това се случва в друга държава.
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 7 сони няма никакво бъдеще. Отиди на сайта им и на поддръжка да видиш за какво става въпрос. Хората се оплакват и търсят решение а няма. Купуваш примерно смарт телевизор хвалят ти 50 функциии, след два месеца ги няма. Условията се били промениши нам си кво. А между другото пробутват аксесоари които са за тези функции.
15
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само дето никой не казва че реакторите на централата Фукушима бяха половината Тошиба, а другата половина на другата американска коропорация - дженерал електрик. Янките знаеха че са с грешен дизайн и лоша поддръжка но не ги изтеглиха и не развалиха споразумението. Сега винят японците при положение че имат военна база там и командват всичко. Включително и това да купуват американски дълг при положение че самата Япония има огромен дълг.
14
0
 
15
 
! Отговори
до 11 преди 7 месеца
зависи какво имаш в предвид под "изчезне". След "оптимизирането" на работен персонал и дейности на компанията и пренасочване и евентуално "партньорство" с други компании, сигурно ще е още там ама като един мъничък спомен...