АИКБ няма да подкрепи проектобюджета за 2024

Финансовата рамка отдалечава България от еврозоната
7
АИКБ няма да подкрепи проектобюджета за 2024
Снимка: Dnes.bg, архив

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) няма да подкрепи проектобюджета за 2024 г. В документа не се предвиждат реформи, а точно обратното - такъв бюджет прахосва спестеното фискално пространство, без да инвестира в реформи, продължава нетаргетирано да раздава пари „на калпак“ и съдържа съществен риск за прекомерен дефицит. Според АИКБ най-сериозният проблем на проектобюджета е, че отдалечава страната ни от еврозоната.

Сред основните аргументи за отрицателното становище на асоциацията по бюджета за 2024 г. са, че вместо да търси възможности за фискална консолидация Министерство на финансите продължава политиката на увеличение на бюджетните разходи, нови бюджетни дефицити, финансирани с нов държавен дълг и дестабилизация на публичните финанси. Като примери са посочени неизпълнимата прогноза за размер на приходите и увеличението на разходите, оптимистичната прогноза за ръст на БВП, запазването на понижените данъчни ставки по ДДС, продължаването на практиката за пререгулиране и увеличена административна тежест за бизнеса, увеличението на възнагражденията на заетите в бюджетния сектор, без това да е съпроводено с редуциране на числеността и др.

АИКБ припомня, че в свое становище е направила прогноза за развитие на макроикономическите показатели на българската икономика и е отправила препоръки за приоритетни политики, които да се реализират чрез държавния бюджет на Република България през 2024 г. Нито една от препоръките обаче не е била взета под внимание при изготвянето на документа.

Въпреки отказа от подкрепа асоциацията е удовлетворена, че предложеният от правителство проект на Закон за държавния бюджет на Република България не предвижда съществена промяна на данъчния модел и на основните данъчни ставки, въпреки че като цяло общата данъчно-осигурителна тежест за гражданите и бизнеса расте. АИКБ подкрепя и рекордно високия размер на инвестиционната програма през 2024 г.

 


7
Още по темата: бюджетбизнесАИКБ
Още от Общество
Реалистичен ли е бюджетът за 2024 г.?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Тодоров преди 2 седмици
А такаа, лошо за държавата е харченето ,което повишава доходите. Ще трябва да дигат заплатите и господата от АИКБ.Ако са им верни приказките, че че бюджетният дефицит и от там дълговета са лоши, то трябва България и Естония да са най проспериращите икономики, а запада да го е закръшил яко.За всичките години откакто сме в ЕС Румъния винаги има двойно полош дефицит и от там стигна до двойно по висок дълг. Тръгнахме в ЕС почти равни , но сега БВП на глава на Румъния ни откина с близо 30 %.
6
1
 
0
 
! Отговори
промяната преди 2 седмици
Харесва ли ви промяната? Пък как изчегъртаха ГЕРБ и ДПС :) Но цените се променят. Те вървят стремглаво нагоре. Външният дълг и инфлацията също. честита промяна!
5
3
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 2 седмици
Искаме реформи, съкращаване на администрацията с 80% и електронно правителство. Всичко друго е прах в очите на хората. До кога ще издържаме армията от чиновници в публичния сектор ?
4
1
 
5
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 седмици
А маже ли да се вярва на АИКБ? НА ПЕРАЧИТЕ, НА ОНИЯ С КУФАРЧЕТАТА С МИЛИОНИ, НА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА МАФИЯТА?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може би ако мин заплата беше предвидена да бъде същата 780лв- асоциацията щеше да бъде доволна, а сега за 150лв отгоре реват.....
2
1
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
Научи се да пишеш,БЕ!
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вероятно и сащ посолството са доволни ,че ще платим 2 милиона и полувина,за танкове за старо жилязо )гадове