Колата на Николае Чаушеску

Лидерът на комунистическа Румъния карал специална Dacia
Обновена: 19 май 2014 14:11 | 16 май 2014 11:03,
22
Колата на Николае Чаушеску
Снимки: "Адевърул"

Въпреки че ръководи комунистическата партия на Румъния, Николае Чаушеску е бил склонен да обърне гръб на идеята за равенство в обществото, особено когато става дума за личната му кола. Вместо стандартен автомобил приближените до властта са имали възможност да притежават уникални машини. В случая с Чаушеску това е специално подготвена Dacia 2000.

Въпросната кола на Николае Чаушеску е оцеляла след свалянето му от влас през 1989 година, когато той и съпругата му Елена са осъдени и разстреляни. Днес автомобилът е собственост на Овидиу Магуреану, фен на румънската марка.

"Видях колата на търг и направих всичко възможно да я имам", споделя Магуреану пред румънското издание "Адевърул" по време на събор на феновете на марката в Брашов. Автомобилът е произведен през 1981 година, но е в перфектно състояние и все още може да развива максималната си скорост от 175 км/час.

Базираната на Renault 20 румънска кола е известна с псевдонима си - "Другаря", но въпреки това не е била достъпна за обикновеното население. А модификацията за  Николае Чаушеску притежава нечувани за онова време екстри, като автоматична трансмисия, климатик, електрически стъкла и дори автопилот. Двигателят е с обем 2.2 литра и мощност 115 к.с.

"Рядко използвам колата, тъй като искам да я запазя в напълно оригинален вид. Изкарвам я само за специални случаи, иначе имам стар Golf", допълва Овидиу Магуреану.

Съборът на феновете на марката в Брашов е по повод 45-годишнината на модела Dacia 1300.

Още снимки вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
Кое е специалното? преди 9 години
Аз помислих, че Чаушеску е карал специален Мерцедес като погледнах статията. А то карал "специална" Дачия. Въъх! Голям праз, господин Диян Пенев!
15
1
 
3
 
! Отговори
До Мдааа преди 9 години
Браво! Няма какво повече да се добави.
14
1
 
6
 
! Отговори
Да бе да преди 9 години
Не е свален от влас, а от чист мамалигарин!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мдааа ..., е че ние какви дългове имахме, 11милярда за една държава са нищо, е виж ги гърците, тия партенки за външния дълг се оказаха много удобни за следващите, да си оправдаят кражбите
12
3
 
33
 
! Отговори
Dacia преди 9 години
Чаушеску се е возил в кола собствено производство, за да стимулира бизнеса в Румъния.Нашите политици се возят само в най-скъпи западни коли, за да покажат, колко много се "грижат" за българското стопанство.
11
4
 
8
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Това си е чисто рено 20 -имах такова и вози като лодка.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мерцедесите от 70-80 г. бяха много калпави и не можеха да палят да тръгнат.
9
6
 
21
 
! Отговори
хах преди 9 години
Ехехехеее, голЕм лукс, няма що- небесносиня Дачия :))) , не ставайте смешни :) По-долу някой беше писал мерцедесите на нашето ЦК. Понеже румънците произвеждаха коли, вождът им се е возил на румънска кола, а пък българанското вожд, понеже не може две гайки да завие, но пък има в изобилие комплекси за избиване се возеше на S-класа... Съжалявам съфорумци, но българите сме най-големите смешници на Балканите (барабар с брат'чедите у Скопие), това тъжната истина
8
2
 
54
 
! Отговори
Мдааа ... преди 9 години
Вижте каква кола е карал "диктаторът" Чаушеску !Направо скромна работа в сравнение с днешните европолитици !И да ви кажа защо го разстреляха. Защото успя да върне целия външен дълг на Румъния на Световната БаНда и МВФ и така щеше да направи Румъния свободна и независима държава. Върно, че румънците гладуваха и мизеруваха заради това, но е вярно и това, че Румъния нямаше външен дълг след падането на Чаушеску.
7
0
 
20
 
! Отговори
А днешните преди 9 години
карат само мерцедес и БМВ, даже колкото са по-големи бандити - по-голяма кола
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДесенА управляващите ни след 1989г до сега по различни ли са? За най малките си лични нужди ползват самолети дори. На фона на безработицата сега и бедността на населението, как би коментирал това?
5
7
 
44
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 9 години
Хората в България, успяхте да се преборите да карате автомобилите, които западняците изхвърлят. И понеже е унизително да си признаете, че давате пари за неща, които хората изхвърлят, затова му казвате "нов внос". Голяма гордост, няма що.
4
21
 
13
 
! Отговори
пидал преди 9 години
До ***--много си ербаб бе пича..къде и от коя дупка изпълзя на 10....заради такива като теб еврогейчета сме така--голи и боси--я оди се надупи и много не мисли--нали с г..си мислиш!!!!
3
26
 
12
 
! Отговори
До преди 9 години
Кажи му румънец и не го обиждай повече.
2
0
 
32
 
! Отговори
Тодор Живков преди 9 години
"[...]Каква власт бе? Кой ми я е дал тази власт?Руснаците ми я дадоха и пак те си я вземаха?Какво можех аз да направя? Да не съм като тозилудия да ме стрелят[...]" (има предвид Чаушеску, б.а.)Тодор Живков в разговор пред Петър Бояджиевв началото на 1992 година,в дома му на улица "Секвоя" София.
1
1
 
64
 
! Отговори
Десен преди 9 години
На фона на мерцедесите на нашите другари от комунистическата върхушка Чаушеско с тази дачия направо си е бил скромен човека.