Ретро парадът в Бургас: 6 страни, над 200 коли, мотори

Актьорът Асен Блатечки идва с автомобила си от филма "Бензин"
28 юни 2017 10:45, Анисия Иванова
3
Ретро парадът в Бургас: 6 страни, над 200 коли, мотори
Архив: Булфото

Колекционери от шест държави се събират в Бургас за десетото издание на морския ретропарад на автомобили. По традиция началото на изложението е от 10 часа на 1 юли (събота), пред Пантеона, съобщиха от авто-мото клуб "Ретро".

Очаква се да участват близо 200 автомобила и 20 мотоциклета от България, Сърбия, Хърватия, Словения, Русия, Чехия.

Авто-мото клубът ще отбележи и десетгодишнината от създаването си. Един от учредителите е актьорът Асен Блатечки, той ще пристигне в Бургас с Mazda Luce, в която са заснети част от сцените на филма "Бензин".

В специална Алея на славата ще бъдат подредени деветте автомобила и мотоциклета, печелили големите награди от изложенията досега.

Актьори, облечени в костюми от 40-те години на миналия век, ще разказват историите на автентичните автомобили. Посетителите ще имат възможност и да се снимат с колите-уникати в компанията на госпожите и господата от миналото. 

Любителите на ретро возилата ще видят още дебют на американски автобус, преработен в кемпер за бургаски колекционер. За първи път в Бургас свои автомобили ще представи колекционер от Велико Търново. Той пристига с Мерцедес "Понтон" - кабриолет и Хонда, наричана в Страната на изгряващото слънце "японското ферари". Любопитна подробност е, че колата е купена в Италия, от любовница на Берлускони.

Друга интересна кола на парада ще е "Студебейкър" от 30-те години на миналия век. Реставрирана е от Гено Иванов от Стара Загора в продължение на шест години. Двигателят на хотроуда е 400 коня, харчи около 20 литра на сто километра. Колата е 100% уникат и е единствената бройка в света.

Главният лекар на санаториума в Павел баня д-р Юри Гечев ще покаже най-интересните автомобили от колекцията си от соцвозила. На парада ще бъдат представени и реставрирани мотоциклети.

Тази година за първи път ще бъдат раздадени две големи награди - на Община Бургас и на автомото клуб "Ретро”. От 15:00 часа колите ще направят парадна обиколка из Бургас. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
"Вълците на путин", ще се появят ли и те с ретро-моторите си. Миналата година акостираха по същото време и докато някои посрещаха "Джулая" и лъчите на първото юлско слънце, те си спретнаха набързо едно меле в Бургас, за да демонстрират "Панславянските си ценности" !
1
1
 
11
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Бая хладилници ще да е претършувал Асенчо, за да си вземе такава колица.