Хърватският град, в който над половината коли са Mercedes

Имотски се готви да влезе в Книгата на рекордите Гинес
20 май 2019 20:54, Красимир Ангелов
13
Хърватският град, в който над половината коли са Mercedes

Има един град в света, в който половината от регистрираните автомобили са от марката Mercedes. Колкото и да е странно обаче, това населено място не е в Германия или друга държава от Западна Европа. Не е и в Албания, където колите на тази марка са на огромна почит.

Градчето Имотски се намира в Хърватия, като е съвсем близо до границата с Босна и Херцеговина. От 16 000 регистрирани на неговата територия автомобили, повече от половината са на Mercedes, съобщава вестник Dnevnik.hr. И допълва, че жителите на града планират не само да влязат в Книгата на рекодите Гинес, но и да издигнат паметник на немския автомобил.

Популярността на колите на Mercedes-Benz се обяснява с факта, че голяма част от жителите редовно са пътували, за да работят в Германия и да изхранват семействата си. Сред местните се е считало за особено престижно да се върнат у дома с автомобил на производителя от Щутгарт.

Според инициаторите на идеята за построяване на паметник на марката, някои от жителите притежават отлично запазени коли на Mercedes-Benz, произведени през 60-те и 70-те години на миналия век.

Строителството на паметника вече е започнало, като идеята е той да представяла модела Mercedes-Benz W115, който е и най-популярният сред местните жители (произвежда се през периода 1968-1976 г. Цената на паметника е 60 000 евро, като половината вече са събрани от доброволни дарения.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в нашето село половината коли са от марката ,,Magarcedes'' ама пишете все за другите държави.Хем са по икономични,хем вършат повече работа,хем животът им е в пъти по дълъг от мерцедесите на ,,шахматистите''.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се качиш в Мерцедес дори и стар, първото впечатление е в тежестта на вратите и как се затварят без подрънкване или скърцане като на повечето други стари коли. Хубава кола е ако можеш да си позволиш регулярната поддръжка с качествени масла и консумативи, тогава няма да има сериозни повреди и в дългосрочен план ще ти излезе по-евтино отколкото да сменяш дараци през 2-3 години. Тия Мерцедеси дето масово се карат в БГ са занемарени отвсякъде и пак успяват някак си да се движат.
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето, което хората са карали тези Мерцедеси *** е чакал Лада и се е самонавивал, че ще се сдобие с най-доброто на пазара.
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерцедес е хубав автомобил.Дори и най-обикновеният и евтин а-клас или с-клас веднага като седнеш вътре ти става ясно че автомобилът е по-добре направен от останалите.Най-малкото което е че прави впечатление дръжката на вратата.Дори на много дърт модел от началото на 90-те минал през 7-8 собственика у сигурно на поне 1 милион км (реално) пластмасата не се разпада.Това е един кротък луксозен автомобил създаден за комфорт и пътешествия.Жалко че някакви неприятни хора му създават лош имидж.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
списвачите да отидат до Тирана , там всяка втора кола е мерцедес .
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И дърти БМВ-та карат. тунинговани, а вътре ако маанета. Може да изкараш ориенталеца от ориента, но ориента от него -никога
5
7
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
В Германия само турци и араби карат стари мерцедеси. И се носи ориенталска музика, цирк!
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу Перник да бягат, пак няма да ги стигнат. Онея одавна са открили топлата вода. И гуфо.
3
4
 
12
 
! Отговори
Не може да бъде преди 4 години
Чудо голямо! У нас пък най често роми карат мерцедес , че даже и с теглич.
2
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Ето това е Мерцедес!Днешните грозотии са подигравка със славното минало.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в наше село две трети са Ауди.