Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия

Съобщава се, че решението е взето единодушно
9 юли 2020 12:45, Елка Василева
223
Турски медии: Решено е, църквата "Св. София" става джамия
Снимка: архив, БГНЕС

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

Според тях Съветът е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна, предаде БНР.

Преди два дни кореспондентът в Анкара на вестник „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу съобщи в ефира на частната телевизия НТВ, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия.

Още по темата

Колумнистът на вестник „Хюррийет“ Абдулкадир Селви, известен с контактите си сред управляващия елит, написа, че решението ще бъде обявено на 10 юли. Друго близко до управляващата партия издание – „Йени Шафак“ – малко след полунощ също публикува подобна информация.

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в страната - разгледа делото по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей. Съветът е длъжен да се произнесе в рамките на 15 дни.

Понастоящем бившата византийска църква, превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол, е музей под закрилата на ЮНЕСКО поради историческата си стойност.


 


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
4
 
5
 
! Отговори
Християнин+ преди 4 седмици
Няма да ми стъпи кракът повече в Константинопол
182
2
 
5
 
! Отговори
Леле до 173 преди 4 седмици
*** е прадядо ти,приел исляма- България е в Европа,вие сте в Анадола,в която масово експлоатирате сексуално козите :) както искате наричайте народа ни- скочите ли на Гърция,ще чуете и “ по пет на нож!”,а нямате достатъчно лири за памперси хаха то стига само да пуснем малко вода от язовирите и Марица ще свърши останалото :) и понеже цитирате масово “нарязани ракети”- генералите ни може да са ви казали, че са нарязани.Между вербално и невербално действие има разлика :) като след Ньой :)
181
5
 
10
 
! Отговори
Angel преди 4 седмици
Господ ще ги накаже и няма да мине много време
180
4
 
7
 
! Отговори
Симо преди 4 седмици
Сега е момента да бъдат прекратени всякакви преговори с Турция за ЕС и да бъде категорично изхвърлена от НАТО. Освен това да са започне процес на репатриация на всички турски граждани от Германия и ЕС включително и натурализираните. Те сами ще го свалят тоя пуяк, заедно с нацистките му приятели.
179
4
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 4 седмици
Настанало е време свинкя в джамия да пропее, отдавна не се е чувало квичене от минаре, но ще има пак жива свинскa музика от минарето на мюедзините в Европа
178
3
 
2
 
! Отговори
До 177 преди 4 седмици
И като решат големите батковци какво,защо не решават предварително,защо въобще го допускат?Не съм съгласен с решението на този съвет,но и истината е ,че Турция не е държава за подценяване и батковците се съобразяват с нея.
177
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То по-важно е да не решат големите батьовци да стане пак църква.
Тогава ще видят турците магаре в църква пърди ли...
176
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Константинопол идва!
175
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не само,че не трябва да е джамия , ама и да си махнат цапаниците от стените и да се покажат мозайките. За толкова векове империя какво са построили тези некадърници, два харема. От римско време имаме повече останало , отколкото от турско. И на поробители не случихме, това си е....
174
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
дано да запазят стенописите
173
13
 
6
 
! Отговори
До Бай Ганьвците преди 4 седмици
Много добре знаете че баш вие бай Ганьвците нямате никакви шансове срешти тия *** ништо не можете да направите освен да ревете.
172
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До!
И да се пънеш и да се натягаш смотльо - ще стане.
А ти си квичи.
И да видим колко джамии ще направиш на църкви смешко.
Айде прибирай опашката между краката пумиярче.
171
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Albanian Plovdiv
А жени ще пускат ли или само отвънка?
170
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До цървула!
Ще споделиш ли от коя до коя година си живял в Константинопол или Истанбул?
И бил ли си християнин преди 2000 години?
169
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега в Истанбул остава една християнска забележителност а именно Българската църква “Свети Стефан“както е и в Одрин,от всички църкви има две и двете български,само дето вътре пеят гръцки попища!!Нека им на гърците.Иначе неоосманистите ще лишат Турция от много пари от туристи в и без друго скапващата се турска на Ердоган икономика.Остана една Капълъ чаршъ!
168
7
 
3
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 4 седмици
Малко е неточно опрелението. "Света София" ще бъде джамия, но ще е отворена за всички вярващи, независимо от религията си. Стари ходжи са ми казвали, че молитва на мюсюлманин в църква носи много силна енергия и пречистване. Предполагам и обратното е вярно. И още: България печели геостратегически, защото се отслабва гръцкото влияние.
167
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Била съм там. Вече нищо няма да е същото. Каква загуба за света!
166
5
 
11
 
! Отговори
! преди 4 седмици
Do 179

Ние сме местното население, което живее по тези земи от над 2000 години. А вие мюслитата кои сте вие, защо още не сте се върнали там от където сте дошли, по точно мала азия и арабия. кои сте вие бе свински?
165
2
 
20
 
! Отговори
! преди 4 седмици
Айде де, мюслитата имали право да обръщат църквите в джамии ама никой не трябвaло да бара техните джамии. Е как ще стане бе свински???

Око за две, зъб за чине.
164
3
 
2
 
! Отговори
Токмак преди 4 седмици
Какво е решено, нищо не е решено!!! Стига вече интриги и вдигане на рейтинга ви... Още няма решение и взимане на превръщане на джамия. Стига вече с лъжи... Че лъжлива инфо, носете отговорност!!!