Двамата пътни чиновници с огромен подкуп остават зад решетките

Съдът остави двамата служители на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" в ареста, заради скандала ЕК ни спря парите за инфраструктура
26 яну 2008 16:48,
8
Двамата пътни чиновници с огромен подкуп остават зад решетките
Парите за пътища от еврофондовете са милиарди евро. Снимка: Булфото

Софийският градски съд остави в ареста двамата служители от фонд "Републиканска пътна инфраструктура", задържани за подкуп.

Любомир Лилов и Иван Владимиров бяха задържани в четвъртък, след като са получили 25 000 лева на работното си място.

Общо исканата от тях сума е 50 000 лева. Сигналът е получен от гражданин, който притежавал земя до магистрала "Хемус" и е внесъл проект за промяна на статута, така че да стане подходяща за строителство.

Лилов е директор на Дирекция "Усвояване на средства от ЕС", а Владимиров - началник отдел "Подготовка, търгове и договаряне".

Заради скандала ЕК прекрати временно изплащането на средства за инфраструктура от еврофондовете.

Защитата на обвиняемите поиска по-леки мерки за неотклонение, като се аргументира с обстоятелството, че и двамата са неосъждани, имат постоянни адреси в София и няма опасност да се укрият.

Въпреки това съдията се съобрази с искането на прокуратурата, като мотивира решението си с това, че има опасност да извършат друго престъпление, като това да повлияят на свидетели или да унищожат доказателства.

За обвиняемия Владимиров е повдигнато по-тежко обвинение от прокуратурата и то предвижда от 10 до 30 години затвор.

Прокурорът Чавдар Ангелов обясни, че обвинението е повдигнато на базата на информацията, събрана чрез специални разузнавателни средства, но отказа да посочи какви точно са доказателствата.

Адвокатът на Владимиров Едуард Ножаров от своя страна обясни, че няма доказателства за участие на неговия клиент в извършеното престъпление.

Пред журналисти той посочи, че това, че един човек твърди, че взима пари за друг, не означава, че това е вярно. Преди време някой твърдеше, че взима пари за министър, добави той.

Пред съда адвокатът изтъкна, че е несъстоятелно твърдението, че от събданите доказателства може да се направи изводът, че Владимиров е извършил престъплението, за което е обвинен. Съдията посочи, че престъплението, извършено от Лилов, предвижда наказание до 6 години затвор и глоба до 10 000 лева.

Не може да не се вземе превид и фактът, че корупцията е най-болната тема за обществото, посочи тя. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Александър Лилов ще се намеси и работата ще се оправи.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Това са просто бушони които трябва да изгорят за да предпязят по нагоре
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Работата на Веселин Георгиев като изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е увеличила с близо 20 пъти обема на обществените поръчки за фирмата "Биндер", ръководена от брат му Емил Георгиев. Това показва разследване на в. "Капитал".Според публикацията в последния брой на седмичника за цялата 2005 г. "Биндер" има сключени договори с тогавашната агенция "Пътища" общо за 5.8 млн. лв. Тогава директор на фирмата е самият Веселин Георгиев. След като е назначен за шеф на пътната агенция, бизнесът на "Биндер" се увеличава и за 2006 г. договорите вече са на стойност 108.4 млн. лв., което е близо 20 пъти ръст в обема на поръчките за една година. В списъка от поръчки за "Биндер" има и такива, които са възлагани без търг или конкурс.Конфликтът на интереси може да се прояви и на етапа изпълнение на договорите. Известно е, че изплащането на извършените ремонти много често се забавя поради липсата на финансиране. Възможността да се плаща избирателно за извършени дейности е още един инструмент (освен избора на изпълнители), чрез който шефът на пътния фонд може да влияе върху отрасъла, пише "Капитал".
4
0
 
1
 
! Отговори
Maker666 преди 16 години
"...Преди време някой твърдеше, че взима пари за министър, добави той." - във всяка друга държава ако името на някой се замеси в нещо, той спира да изпълнява заеманата длъжност или пост. Да не говорим за политици и депутати. А в тази гадна *** такива случки се използват само от т.нар. хумористични предавания...
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Представете си колко е прогнила държавата БГ, след като на абослоютно всеки пост е краде и се взимат подкупи! Проблема е, че това никога няма да се спре.
2
0
 
1
 
! Отговори
глупав български дан преди 16 години
щом тези вземат по 25000лв колко взема НАЧАЛНИКА им?или той е само на работна заплата?
1
0
 
1
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
Леле колко "огромен" подкуп... 25 бона... за една свястна кола не стигат...