Окончателно: Край на сагата с Веселин Георгиев-Батко

Обвинението бе за 5 социологически проучвания за АПИ
17 мар 2017 20:36,
19
Окончателно: Край на сагата с Веселин Георгиев-Батко
Снимка: архив, Булфото

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е окончателно оправдан и по второто дело срещу него. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС) по казуса, информира "Правен свят".

Обвинението срещу Георгиев е за сключени 5 договора за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по близо 20 000 лева. Прокуратурата твърдеше, че договорите били сключени с дружества, които имали съвсем друг предмет на дейност и с тях държавата е била ощетена с почти 100 000 лева.

Обвиняеми по делото бяха и Радослав Колев, председател на студентско читалище "Св. Георги" - Пловдив, и Емилия Попова, шеф на сдружение за "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98", с които са сключени част от договорите. Делото срещу тях обаче беше прекратено още в първото заседание пред Софийския градски съд (СГС) поради изтичане на абсолютната давност.

Процесът приключи на две инстанции само за една година, в която и съдия Пенка Велинова от СГС, и състав на САС с председател и докладчик Иво Вапцаров, оправдаха Георгиев. И двете инстанции приеха, че Георгиев е имал право да сключи въпросните договори, освен това по този начин е изпълнявал държавна политика, тъй като до сключването на въпросните договори се е стигнало след инициатива на Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика. Двете инстанции приеха, че въпросните проучвания, свързани отпуснати пари за почистване на второ и третокласни пътища, в крайна сметка са довели до благоприятен резултат - пътищата били почистени с труда на наети безработни граждани.

Въпреки подадения протест пред ВКС, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Тома Комов не го е поддържал и се е съгласил, че Апелативният съд правилно е оправдал Георгиев. Съставът на ВКС (Николай Дърмонски-председател, Валя Рушанова-докладчик и Христина Михова) напълно е споделил изводите на САС.

В протеста на прокуратурата се казва, че при оправдаването на Георгиев на първите две инстанции липсвали съображения за необходимостта Агенцията по заетостта да препоръча извършването на социологически проучвания на пътния фонд и не било ясно с какво би допринесло едно социологическо проучване за целите на Националната програма "От социални помощи към заетост" и то при наличие на "готов продукт".

Като отбелязва, че всички възражения са неоснователни, ВКС подчертава, че "необходимостта" подлежи на обмисляне в рамките на друго обвинение, а не за това, за което подсъдимият е предаден на съд.

В решението на ВКС се посочва още, че протестът на прокуратурата е боравил с предположения, като се говорело за "съмнителния" характер на определени обстоятелства, без обаче по делото да са събрани доказателства за противоправно поведение на Георгиев.

"Към аргументацията, насочена към подробното изясняване на предмета на договорите и обхвата на правомощията, с които е разполагал подсъдимия като изпълнителен директор на ИА "П.", няма какво допълнително да бъде добавено, като касационната инстанция напълно я споделя, поради което счита, че не е налице нарушение на материалния закон", пишат върховните съдии и решението им е окончателно.

Така се слага точка на съдебната сага около Веселин Георгиев, продължила 9 години.

Миналата година той беше окончателно оправдан и по мегаделото за обществени поръчки за над 38 млн. лева, които, според обвинението, давал на фирми на братята си.

Скандалът "Батко и братко" доведе и до спиране на пари за България от различни европейски програми, а делото се превърна в символ на мудно правосъдие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
До Анонименпо гнусно нещо от БГ съда е БГ прокуратурата, там е заровено кучето.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОПАГАНДАТА НА ГЕРБ ЩО ПОМИЯ ИЗЛЯ ВЪРХУ ТОЗИ ЧОВЕКВСИЧКИ ДЕЛА ИНИЦИИРАНИ ОТ ЦВЕТАНОВ СЕ ОКАЗАХА МОНТАЖ.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И каква стана тя? Беззъбо обвинение. Кому е нужно това? И се сещам как прокурорите изведнъж се покриха, докато гостуваше тяхната колежка от Румъния. Защо ли? Е, отговорът е ясен, нали?
13
0
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
В България имаш ли няколко милиона или повече никога не могат да те осъдят! С милион-два можеш да си купиш целия съд и прокуратура. За кражба на три кокошки ще те скъсат от лежане- 2-3 години не ти мърдат. На държавна служба ли си, няма страшно крадеш яко, докато те хванат, но трябва да си сметнал някой милион за подкупи като те хванат.
12
0
 
6
 
! Отговори
срам преди 7 години
ме е от част от хората в съдебната ни система и ония прокурори, които са чували заСофийски университет, но са завършили пуцовете по право.Между впрочем, единсъдия и прокурор още в началото на стажа си взема поне три и половина учителски заплати. У нас е необходима българска Моника Маковей.Но няма да се появи, в тазидържава това не може да се случи, тук хубави неща не ще се случат никога.
11
0
 
8
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Аз съм убеден /200% /, че всеки ШЕФ на нещо си в нашата китна страна, без значение каква партийна принадлежност афишира /тя ПАРТИЯТА ЗАДКУЛИСНО СИ Е ЕДНА И СЪЩА , само у Европата все още си мислят, че тука има различни/ Е НЕВИНЕН !! И понеже уликите за всеки ШЕФ , не са читави , давностния срок отдавна е изтекъл, осъдителна присъда НЯМА,НЯМА И ДА ИМА !! Нещо,някъде, някому условно - може би...Живеем в страната на безгрешните ангели-херувими - блазе ни........
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо изобщо ги води държавата тези дела ...само разходи ,ни един осъден !!!Съвсем за балъци ни вземат....трай си народе.....
9
1
 
14
 
! Отговори
наглост преди 7 години
В 12 без 5 ч. Батко беше оправдан! Изборите цъкат, после не се знае! Вярваме на Корнелия, вярваме на БСП, вярваме на независимия български съд! Дерзейте другари! Молодци!
8
0
 
9
 
! Отговори
ккк преди 7 години
Не е само съда!В повечето случаи е прокуратурата или поради некадърност,или умишлено не събира достатъчно доказателства и прецаква делото!
7
1
 
13
 
! Отговори
Грюгер преди 7 години
Батко да направи анкета, дали подкрепяме Ердоган, дали Радев да се срещне с Тръмп... За още едни 20 бона...
6
1
 
12
 
! Отговори
Сливналия преди 7 години
Понеже решенията на съдъ не се коментират, а този крадливец на държавна ясла не бе осъден, защото е партийнадсхранилка.Давайбавсада.
5
1
 
31
 
! Отговори
ined преди 7 години
За нашата съдебна система не е важно колко пари си откраднал, ама дали имаш достатъчно да си платиш на когото трябва за да те изкарат невинен
4
0
 
20
 
! Отговори
До Бай х преди 7 години
Германеца е действал сам, затова са го съдили. Нашите са светци.
3
1
 
22
 
! Отговори
край преди 7 години
Проучванията са били до 20 хил. лева за да се възложат без никаква процедура на които искат при каквато цена искат. То си е написано -ДАЛАВАРА черно на бяло ама на съда му трябват 9г. *** кво се чудя. "Атентата" срущу Доган 5г. го разследваха нищо че стана пред 30 камери и хиляда човека от НСО включително.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От всичко до тук СЪДА ЗАСЛУЖАВА ГОЛЯМ ХОНОРАР. Доказано е че много е работено с безработните.
1
2
 
26
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
"...въпросните проучвания, свързани отпуснати пари за почистване на второ и третокласни пътища, в крайна сметка са довели до благоприятен резултат - пътищата били почистени с труда на наети безработни граждани."БРАВО!