Из подвизите на Александър–Спас от Кочериново: Ужилил и прокурори

Младият мъж "завлякъл" и учителки, приятели и роднини.
13 окт 2017 07:11,
43
 Из подвизите на Александър–Спас от Кочериново:  Ужилил и прокурори
Снимка: Trafficnews

Спас от Кочериново, прочул се първо като Александър Николов от Facebook е ужилил и четирима военни прокурори, една от учителките си, приятели.

За подвизите на младия мъж разказа учителката му по музика и философия в Благоевград Радка Йончева.

През 2011 г. бившият ѝ ученик Спас Мурджов предложил тя да събере група от минимум 10 души, на които той ще осигу ри евтини билети за самолет до Милано. Срещу скромна сума групата щяла да получи и билети за посещение на спектакъл в Ла Скала. По-късно Йончева е подала жалба за измама срещу Мурджов, който е обявен за общодържавно издирване, пише "24 часа".

Спас от Кочериново е изградил успешна схема за измами, с който "ужилил" десетки. Той най-вече обещавал евтини самолетни билети, които жертвите му не получавали. Част от тях предоставили лични данни и данни на кредитните си карти и се оказали с източени суми.

Още по темата

"Познавам Спаско, откакто дойде при нас в VIII клас и след това още няколко години поддържахме приятелски отношения. Успя да ми влезе под кожата и го приемах като точен човек. Искал ми е пари на заем и ги е връщал на точната дата. Сега си давам сметка, че е подготвял отдалеч измамата", казва Йончева.

Тя разказа още, че Спас е учил във Франция. Оттам ѝ донесъл дискове с класическа музика, защото знаел, че тя особено я цени.

"Един ден ми предложи срещу 200 лв. на човек да събера група за екскурзия до Милано и посещение на Ла Скала. Знаеше, че това ще ме заинтересува, и веднага се обадих на приятели. В групата бяха 4-ма прокурори от Военна апелативна прокуратура и още 6-има мои познати. Събрах парите и ги дадох на Спаско. Аз трябваше да пътувам безплатно, така че не съм изгоряла. Въпросът не е в парите, все пак сумата не е голяма, а в срама, който брах, негативните емоции, не съм спала дни наред", разказва учителката.

Първо младежът обяснявал, че билетите ще са готови всеки момент, после, че станало грешка, а накрая спрял да вдига телефона.

"С един от прокурорите ходихме в дома му в Кочериново. Там каза, че след 2 дни ще отнесе билетите в кабинета на прокурора", спомня си Йончева. Прокурорът ходил на летището и се оказало, че групата не присъства в никой полет.

"Измамените искаха да му хвърлят здрав бой, но аз ги спрях. Повече не съм го виждала", казва днес учителката.

Петима от групата подали жалба в прокуратурата. Йончева разбрала, че Спас е викан за разпит и всичко си признал, но преписката била прекратена срещу неизвестен извършител.

"Нямам обяснение защо тогава е прекратено делото, недоумявам защо", заяви учителката. Според нея, ако тогава е бил даден на съд, Спас щял да спре с измамите. Смята, че тогава бившият ѝ ученик е действал сам, но сега твърди, че с него има и други и това е схема

"Той беше много интелигентен, интересуваше се от психология. Аз по принцип съм Тома Неверни, но щом и мен успя да омае", казва Йончева.

Сред измамените е и синът на библиотекарката в Дупница Мария Георгиева. Преди няколко години Спас ходил в библиотеката, за да ползва интернета. Отварял лаптопа и казвал, че се занимава с чекиране на самолетни билети. Синът на библиотекарката и негов приятел платили по 300 лв. на Спас за билети до Англия. Върнали се от летището, защото се оказало, че не са чекирани. После двамата измамени понатиснали Спас и той им върнал парите.

Според кмета на Кочериново Иван Минков в града се знаело, че Спас се занимава с измами. Първо завличал роднини и близки, после и непознати.

От районната прокуратура в Благоевград потвърдиха за 2 жалби срещу Спас Димитров Василев (както се е представял). Първата била от 2011 г. на учителката Йончева и още 5-има души за общо 1800 лв. По нея е образувано досъдебно производство, а по-късно - прекратено. В четвъртък това дело е възобновено и дадено на нов прокурор.

Втората жалба е от 2014 г. от измамени, сред които учителка по френски. Измамата била направена по интернет. Преписката е изпратена в прокуратурата в Дупница. Оттам отказаха информация и настояха за писмени въпроси, за да отговорят.
 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 5 години
"Измамените искаха да му хвърлят здрав бой, но аз ги спрях. Повече не съм го виждала"Чакай те сега, господа прокурори! Аз на вас не ви вярвам и искам по същия начин да хвърля здрав бой на доста хора, които уж вие трябваше да накажете заедно със съда. Но понеже вие, заедно със съда, не ги наказахте, ако аз и други мои съмишленици им хвърлим здрав бой, тогава ще си свършите работата срещу нас, нали? Това не е ли двоен стандарт?
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сяяяяя, кое от двете е точно въпросното лице???
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасе, дядовото, знам, че сега си медиен герой и четеш всичко написано за теб. Ще прочетеш и това. Не се притеснявай. Напиши в търсачката д-р Емил Борисов Трифонов и ще му намериш координатите. Той е истински Паганини в интернет измамите и той ще те научи как да се измъкнеш. Той винаги се е измъквал от всяка заплетена ситуация, която сам си е спретвал и ще те научи как и ти да се измъкнеш. После ще ми благодариш-сега действай. До скоро.
40
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Даскалицата разбрахме ,че кълве на "ла скала",а прокурорчето на какво къца ,на свежо агнешко ли?
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕй за това, нищо не става. В България, всеки се опитва, да се справи със саморазправа.-------------------------Ти някога ползвал ли си "услугите" на МВР, Цацаратура и СЪД ? 6 пъти са ми разбивали имоти и автомобили. 6 пъти подавам жалби и 6 пъти след два месеца получавам честитка от прокуратурата, че делото срещу неизвестен извършител е прекратено поради липса на доказателства. Когато няма справедливост в съдебната зала има саморазправа по улиците
38
0
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До Анонимен 32"всеки се опитва, да се справи със саморазправа."Ами като няма държава, как да се справяме? Самите измамени прокурори са искали да се саморазправят: "Измамените искаха да му хвърлят здрав бой, но аз ги спрях." Какво остава за останалите, дето не сме прокурори.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасе , Спасе , да си тролеше без проблем журналистите какво ти трябваше да ги мамиш с пари. Не е виновен Спас ВИНОВНИ СА УМНИТЕ ,КРАСИВИ ЖУРНИЛЕТИ,ПРОКУРОРИ,АДВОКАТИ - толкова дипломи ,А АКЪЛА КЪДЕ Е ? Никой не си е направил проверката сега реват. Направи журнилетата, прокурорите за смях ,затова го преследават.
36
0
 
3
 
! Отговори
IZMAMA преди 5 години
Измамник като сите други, ама грешката му е, че са пострадали прокурори и затова има задействане, всеки ден новина за Спасчо, ще има и залавяне и куп проциджъри. А какво ще стане с другите измамници? А с виновните за авто-гонки?
35
2
 
5
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 5 години
Жалък човечец. В живота си се сблъсках с двама такива. Бяха уж приятели и то дългогодишни. А този *** да му лепнат сега 15 - 20 годинки задето е рецидивист и готово. Ще става булка ми се струва
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в милата ми родина, хората са изостанал дотолкова, че дори да хвалят и подкрепят измамниците ...
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудно ми е, че се стигна и дотук. Последният, който измами прокурор с 5000 лева, му беше "казано", че трябва да върне 50 000 лева. Сега измамникът, плаща по 10 000 лева на месец на прокурора, за да избегне затвор. Но си е с "протекцията" стига да не бара важни лица.Прокурорт излезе изключително хитър. Повечето щяха да му пратят биячи и да му скалъпят я изнасилване, я да прехвърлят друго престъпление и да го натиката за 5-6 годни зад решетните.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"После двамата измамени понатиснали Спас"Ей за това, нищо не става. В България, всеки се опитва, да се справи със саморазправа. Ок, оправихме Спас, ама отй продължава да си безчинства. И ако Спас имаше от ония приятели, картинката можеше да е съвсем по-разлчна ...
31
1
 
15
 
! Отговори
26 преди 5 години
.... ГДБОП, главния секретар и цялата "правосъдна" българска "машина" ни обещава как на Спас няма да му се размине. Да вярваме Ви, че на Спас, на бабата с ракията, тинейджъра с фаса марихуана .... няма да им се размине! Само, че за рекетьорите, мутрите, телефонни измамници, измамници на държавна служба, трафиканти, приватизатори .... все им се разминава....
30
0
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Хазарта те прави Гений в намирането на бързи пари за залагане!
29
0
 
24
 
! Отговори
26 преди 5 години
....три дена го въртите тоя Спас, голяма работа ,дребен мошеник. За тези три дни колко неща са се случили или НЕ в тази държава? Що не питате как с един мандат в парламента си купуваш ...десет апартамента, как разни общински служители с заплата 600 лева поддържат стандарт на живот за 6000 лв. на месец!? Има куп "интересни" въпроси в България от десетилетия, който така наречените "свободни журналисти" някак си не съм им интересни.
28
0
 
14
 
! Отговори
26 преди 5 години
Така наречените "свободни журналисти", що не пишете за "бат Венци", Бойко, Костов, Гриша Ганчев..... и те така, за такива персони, випаджий ли , мутри ли, спортисти ли, лидери ли ..... ами пишете за Спас, Гошо, чичо Пацо, Иван, Драган и няк'ви хорица!? Едва ли те са виновни за безхаберието, ширещо се из наща мила Родина?!
27
0
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
що за хора си пращат личните данни и тези на кредитните си карти на непознат...учудвам се, че пенсионерите все още хвърлят пари през балконите, ама то и по-младите са на същия акъл :-)
26
0
 
18
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Сериозно бих се замислил дали искам такива хора на държавна служба - такива дето този ги лъже със самолетни билети по интернет, то бива олигофрения ама чак пък толкоз , дайте им имената на тези гении ние трябва да се пазим от такива *** !!
25
0
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Те затова са го погнали щото е жилил от наш'те хора, телефонните измамници като жилят само пенсионери няма проблем , даже правят добро на икономиката какви са тези спестовници я всички пари в икономиката за БМВ-та и къщи на бароните.
24
0
 
12
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 5 години
Толкова шум около това прасе тези нещастни прокурори като излъгаха цяла държава никой нищо не каза!!!!