Адв. Марковски: Трябва да се засили контролът върху частно-охранителната дейност

В днешно време личните ни данни не са добре защитени, смята той
23 апр 2021 12:41, Петя Славова
7
Адв. Марковски: Трябва да се засили контролът върху частно-охранителната дейност
Снимка: БГНЕС

Законът за частно-охранителната дейност е подреден. Регламентира всички изисквания, които трябва да се спазват от частните фирми. Въпросът е дали се изпълнява контрол на самото изпълнение и дали частните охранители не се отнасят небрежно към работата си". Това заяви пред БНТ адвокат Димитър Марковски в коментара си за обира на инкасо автомобил в Перник.

Още по темата
По думите му трябва да се засили контролът върху частно-охранителната дейност, а той се осъществява от МВР. Особено трябва да се внимава при подбора на кадри - той трябва да е доста прецизен, защото често разследването на престъпление стига до това, че има вътрешен човек. Според него е обичайна практика да има застраховка на товара.

На въпрос за защитата на личните ни данни и кражбата на самоличност той отбеляза, че в днешно време всички хора са уязвими.

"Живеем във времена, в които киберпрестъпността е изключително подготвена с кадри, с техника, с познания, с възможности. За гражданите разбирам, но много ми е странно, когато големи компании, които са генерирали изключително големи суми, се отнасят небрежно към електронната си сигурност". Според него на Запад има киберсигурност отдели във фирмите, които осигуряват висока гаранция, че няма да се стигне до подобни ситуации.

Адвокат Марковски припомни, че трябва да сме изключително предпазливи по какъв начин предоставяме личните си данни и документи, на кого и защо трябва да ги предоставим. "За щяло и нещяло ги раздаваме, което е крачка напред, към тези, които недобронамерено желаят да ги имат"., заяви той.

Според него скоростта на разследване трябва да е по-динамична. "Говори се за законодателни промени. Трябва да има процедурен механизъм, който е добре да се засили", обясни адвокат Марковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тези фирми кой ги създаде-бивши служители на МВР,а нали знаете че бивши полицаи НЕМА!
2
0
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
За 700лв какво очаквате! Да се хванат читави хора да ви вардят парите! За такава заплата само ще се хванат бивши минцифайки на по 60 години
1
5
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Няма как адвокат да коментира кибурсигурност и ако е случая от Норвегия, тук не става на въпрос за киберсигурност. Моля ви, за киберсигурност видните да ви обяснява програмист, а не някакъв завършил измислена специалност без бъдеще.