Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?

БАБХ твърди, че има динамика на броя на животните, а не виртуални
Обновена: 8 май 2021 12:28 | 8 май 2021 12:03, Камелия Цветанова
135
Мними фермери прибирали по половин милион лева за 1000 овце на хартия?
Снимка: Pixabay

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално. Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Още по темата

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система "Векис" на ветеринарните власти, казва Симеон Караколев.

"Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните "виртуални овце", за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни" - виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно", обясни той.

Какво трябва да се направи според бранша.

"Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи".

Към месец април 2021 година в Интегрираната информационна система на БАБХ – ВетИС са регистрирани общо над 1, 476 млн. броя овце, кочове и идентифицираните им млади приплоди (агнета на възраст под 12 месеца),  съобщиха от БАБХ.

Съгласно предварителните данни от преброяването на земеделските стопанства, извършено в периода 1 септември – 18 декември 2020 г. в страната са се отглеждали 1, 277 млн. овце.

В периода след преброяването до април 2021 година се проведе агнилната кампания или обичайното време, в което овцете раждат нови малки. Нормално е да се появи разлика между броя на животните към декември 2020 година и април 2021 година. Броят се живи животни, динамиката в числата е очаквана, допълват от БАБХ.

В същото време Интегрираната информационна система - ВетИС не е единствената база, на която животновъдите получават субсидии.

Справката, която Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършва в нея е само част от проверките по отношение на стопанствата, заявили животни, за които да получат субсидии. Фонд „Земеделие“ извършва допълнителни собствени проверки в животновъдните обекти.

В тази връзка, за последната кампания през 2020 година субсидия от ДФЗ са получили общо 1,115 млн. овце и кози, заедно.

ВетИС е информационна система, в която стопаните имат задължението да регистрират животните си, с цел да се гарантира здравният статус на животните, изпълнението на националната профилактична програма и коректното извършване на движението на животните извън обекта, в който са регистрирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: овцесубсидии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИ ТО КАКВО ДА ТЪРСИ ПРОКУРАТУРАТА ТЕ И ОВЧАРИТЕ СА МНИМИ(нещо като виртуални) КАТО ОВЦЕТЕ. КЪДЕ ДА ГИ ТЪРСЯТ?
110
0
 
2
 
! Отговори
Мая светулкова преди 2 години
Няма овце няма престъпление А И ПАРИТЕ ГИ НЯМА. 100 000 000 ЛЕВА. НЕЩО КАТО БИТКОН.
109
0
 
3
 
! Отговори
СТРЕЗОВ преди 2 години
200 000 овце?...... ПО 500 000 лева на 1000 овце РАВНО НА 100 МИЛИОНА лева. ДВА ПЪТИ ПРОВЕРИХ. ура избихме си парите за изборите а с ония 454 литра ракия ще си направим банкет с цаца щото овцете са виртуални.
108
1
 
1
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ОВЦЕ ТУРИСТ - ЕДНИ СТАДА ПО ВРЕМЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ГИ РАЗКАРВАХА И СТРАНАТА КАТО ПАНАРИИСКА МЕ4КА !!!!!!!!!!
107
0
 
5
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 2 години
То ако отворят регистъра за обработваемите площи ще излезем на три морета - вярно че виртуално , ама все пак на три морета.
106
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Тая субсидия защо не се дава при предадена продукция, а предварително Това изначало е заложена корупция схема
105
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До баба мараТи колко искаш да е агнешкото
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако е само един е добре, същто така има и земеделци само на хартия но както се казва КЕРВАНА СИ ВЪРВИ кученцата си блееме, както винаги пак няма да има виновни и наказани
103
0
 
2
 
! Отговори
христо преди 2 години
До дедо Ташункоима хора които получават заплати за да ни пазят и контролират всилки сдилки да отговарят сега ако има прокоратура
102
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
И с кой я деляха тази субсидия?
101
0
 
11
 
! Отговори
пълно е с такива преди 2 години
виртуални ферми с кралски палати в бояна и драгалевци на витоша - за сметка на евпопейския данъкоплатец - не е *** тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава
100
1
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Необходим е строг контрол и незабавни арести на нарушителите. Съд и затвор по бързата процедура. Иначе на следващия Великден агнешкото ще стане по 100 лева килото. България - страна на най-големите мошенници в Европа!
99
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казваше един приятел : Колкото фермери се навъдиха , трябваше досега да се замеряме с яйца и да се къпем в мляко !Но , уви , вместо това ядем вносна хранителна смет , и то скъпа хранителна смет ,поради простата причина , че нямаме земеделие , а движение на пари за земеделие към определени джобчета , шкафчета и т.т.
98
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обзалагам се на каквото кажете, че каквото и правителство да дойде няма да смени повече от 10% от мафията, наречена ДФЗ. Мафията, която унищожава българското земеделие. В регионалните подразделения на фонда промените ще са само козметични. Не забравяйте, че ДФЗ е мафия. Държава в държавата.
97
2
 
23
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Гешев - нещо а? Ама те са от твойте хора. Герб бе.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-да модератори, не променяйте буквите на Червен бряг
95
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не са мними и много добре се знаят, ама хич не им отърва да ги обявят.Гарантирано от гербиджа.
94
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, че в Четвен бряг посредниците на Илчовски купуваха плодородна земя по 700-800лв/дка, а в нотариалния акт записваха 115-120 лв, та да плащат 6,5-7 пъти по-малко. В ТК на ВКС и в Прокуратурата знаеха това, но си мълчаха. Питайте Вълчева от РП-Червен бряг и Качамачкова, която изготвяше нотариалните актове на Илчовски. Далаверите бяха огромни, иначе Илчовски нямаше да закупи 100 000 дка земя. Питайте и двамата нотариуси на Четвн бряг.
93
0
 
7
 
! Отговори
Векис преди 2 години
не не не. не е така. за какви уфце си говорим сега. ние записахме само тея дето ходят да гласуват по изборите за разни измислени партии и куклите им на конци вместо да хванат сопите. онея другите преживните не сме ги бройкали, де че ти одим по разни стопански дворове дет мирише не както требва.
92
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямa кaк нeизвecтни никoму дрипльoвци дa cтaнaт милиoнeри зa 7-8 гoдини.ТAКA CE ЗAБOГAТЯВA CAМO ПРИ МAФИЯТA ГЕРБ! Примeритe ca oкoлo нac!Кaкви ca тия бюджeти пo миниcтeрcтвa и кaк ce рaзпрeдeлят?Кaквa e рaзликaтa мeжду трудa нa рaбoтникa /8 чaca c oбeднa пoчивкa oт 30-60 мин/ и трудa нa чинoвник / дeвeтa дупкa нa кaвaлa/ в eрaрхиятa нa кoeтo и дa e миниcтeрcтвo/ прикaзки,кaфeнцa, oбcлужвaнe нa шeфa и т.н./? Рaзликaтa e в зaплaтaтa 1 към 7 в пoлзa нa чинoвникa!