Мигрантският наплив може да разруши ЕС

Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи
18 юни 2015 22:00, Елка Василева
177
Мигрантският наплив може да разруши ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейските лидери намират начин да се разберат за дълговете на Атина - но не и възможност за компромис, щом става дума да приемат стотиците хиляди мигранти, стигнали гръцкия и италианския бряг, пише Евгений Шестаков в "Росийская газета".

Това потвърди отново срещата на вътрешните министри от страните в ЕС, обсъдили какво да правят с нелегалните пришълци, стъпили вече в Стария свят, и как да спрат притока на нови, традиционно засилващ се през летните месеци. Стана ясно, че през първото полугодие в Европа са дошли към 100 хил. бежанци от Близкия изток и Африка.

Дискусиите обаче не стигнаха отвъд тази констатация. И размислите как да се обезвреди "миграционната бомба", заложена под единна Европа, останаха за лидерите на страните от ЕС, които ще се срещнат в Брюксел на 25 и 26 юни. Има риск дебатите около миграционната политика да прераснат в грандиозен скандал с непредсказуеми последици за Стария континент.

Още по темата

Позициите на участниците в лидерския форум се знаят добре, но заради тази яснота много държави от Стария свят губят възможност да маневрират в търсене на компромис. При това политиците, събрани в Брюксел, ще трябва да се съобразят с данните от проучвания в Европа. А те не носят утеха. Рязко е скочила популярността на националистическите партии; повечето анкетирани европейци сочат кажи-речи за основна причина за това високата имиграция (47 на сто) и разочарованието от ЕС (38 процента).

С оглед на тези нагласи мнозина от европейските лидери, планирали участие в брюкселската среща, пак няма да приемат плана на еврочиновниците - нелегалните да се разпределят по квоти сред всички страни в единна Европа.

Най-радикално е настроен Лондон. Британският премиер Дейвид Камерън разговаря през май с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и още тогава го предупреди, че кралството ще ограничи прииждането на мигранти. И то не само на нелегални от Близкия изток и Африка, но и на хора от страни членки на единна Европа. В противен случай, обясни Камерън, референдумът за излизане на страната от ЕС ще бъде неизбежен, а изходът му – предсказуем.

Подкрепени тъй мощно от Лондон в морален план, срещу задължителни мигрантски квоти се опълчиха в единен фронт Испания, Чехия, Словакия, Полша и балтийските страни. Унгария лансира сред населението и пропагандна кампания против нелегалните пришълци.

Недвусмислено коментира идеите за квоти вътрешният министър на Франция: "Щом мигрантите са дошли в Италия, ще е нормално там да си останат". И подкрепи тези думи с нареждане да се възстанови контролът по френско-италианската граница. Същото направи и Швейцария от страх, че нелегалните, несполучили да проникнат във Франция, ще търсят планински пътеки към "страната на часовниците и сирената".

Рим не желае да се бори сам-самичък с миграционния проблем, но всичките му призиви, увещания, а и заплахи към ръководството на ЕС засега са безрезултатни. Защото миграционното законодателство на ЕС гласи, че имигрантите трябва да получават бежански статут в страната на пристигане. Което значи, че докато си извадят мечтания документ, за съдбата им отговарят само италианските власти.

И днес виждаме странна ситуация. От една страна, Рим не желае да държи в страната толкова много незаконни мигранти. Властите на цели три области в Италия вече отказаха да настаняват бежанци. Едни обясниха, че този "библейски Изход" ще им пречи да управляват града си, други се оплакаха, че може да пострада курортният сезон. "Трудно ще накараме европейските страни да приемат бежанци, щом собствените ни провинции не искат", коментира с горчивина италианският премиер Матео Ренци.

От друга страна се разбра, че стигналите до Италия мигранти не се канят да останат в страната. Те с всички сили се стремят да напуснат негостоприемния, не твърде богат Апенински полуостров и да се промъкнат в Северна Европа, отпускаща на бежанците по-щедри социални помощи от италианските.

На предстоящия лидерски форум част от държавите в ЕС може би ще заплашат официално да отхвърлят основополагащия принцип на общността за свободно движение между страните членки, за да не допуснат нови мигранти на своя територия. И участниците в брюкселската среща ще останат също тъй глухи към молбите за помощ от Рим и Атина, както при всички дискусии на тази тема досега.

Тук впрочем се откроява един парадокс: сред ключовите причини за мащабна миграция от Либия бе военната операция на коалицията начело със САЩ, довела до падането на режима на Кадафи. Ударите по обекти в Триполи бяха нанасяни главно от френската и британската авиация, докато Италия, напротив, гледаше да намали участието си в конфликта и отказваше да бомбардира Либия.

Тогава Париж и Лондон в един глас призоваваха италианците да си припомнят европейската солидарност и да бъдат по-активни. Сега обаче Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи, а Лондон и Париж хич не помислят за солидарност.
 

/БТА/


177
Още по темата: ЕСимигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
rim da se opalchi na amerika zashto ne gi pratiat tam nali obama i kongresa predizvikaha voinata v libia irak siria da vzimat i bejancite ....
98
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ес е бита карта ще се разпада ама да е по бързо
97
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шо са шашкат тия от ЕС, нали искаха да подмладяват населението на Европа, щото застарявала?! Нали искаха някой от раси да им върши тежката и *** работа?! А сега реват, че ще ги затрият! Хак им сега! Жалко, че и нас ни повлякоха към хорото...
96
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейският съюз да не е съветският съюз, че да се разпадне!СССР се разтопи само за няколко години като кйсберг, наближил екватора.
95
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еи тази едностранчива европейска солидарност.Подкрепяха бунтовете срещу Кадафи и бомбандировките, а сега не щат да чуят за последиците, подкрепяха срещу Садам и Асад и сега проблема е на другите но не на тях, искаха бедна източна Европа и това сега пак не е техен проблем, ами Украйна, Афганистан и дугите???ДОкато зад лукса и красивите думи има прикрити финансови интереси така ще бъде.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вземете сирийците от Турция
93
0
 
40
 
! Отговори
gtf преди 7 години
а къде е българската позиция, нима не са проблем (вероятно стигналите 100 000) мигранти ?Бабите ще вземат по 200 лв пенсия, докато за придошлите пари има ... на мен такава европа не ми трябва - да ме задължава, пък да не дава.
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
afrikanskijat kontinent e umishleno eksploatiran, ostaven beden, za da ne moge da ima nito informazia, nito obrazovanie, da sa ostaveni v palno nevidenie, za da badat izplozvani po-lesno. Boge, po-dobre v BG roden, otkolkoto v Afrika....strasho e da si giv dnes...
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
zjalata kasha umishleno USA ja zabarka, zastoto vinagi si pahat huja tam, kadeto ne trjabva
90
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е планирано да се случи по този начин - Определени кръгове залагат етническа бомба в Европа, за да извлекат ползи от последвалата расова война. От хиляди години е един и същи сценарият и нищо не се е променило. Овцете си блеят кучетата си лаят...
89
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
последните 2-3 изречения описват целия проблем
88
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има едно решение-депортация!Ако се зададе кораб - стреляш и край на хуманизма.Защото ти днес си хуманен към него,а утре той ще наръга детето ти на излизане от училище и това ще е жест на благодарност от негова страна.Те са диваци,разберете го.Когато имат проблем вадят нож и така го решават.
87
0
 
24
 
! Отговори
42 преди 7 години
ДО ПУСТИНЯКЕЙ, ЯВНО И ГОРЕ СИ ПУСТИНЯК. ДА НЕ МИСЛИШ, ЧЕ АСАД ИСКАШЕ ДА СИ ПРОГОНВА НАРОДА ОТ СИРИЯ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ОТ КЮРДСКИ ИЛИ АРАБСКИ ПРОИЗХОД. ПРЕДИ ДА ПИШЕШ НЕЩО СЕ ПОЗАМИСЛИ.
86
1
 
13
 
! Отговори
42 преди 7 години
НАРАВО ИТАЛИАНСКАТА ВОЕННА ФЛОТА ДА ТРЪГВА НА ЛОВ ЗА ЗАЙЦИ И ПРОБЛЕМЪТ Е РЕШЕН.
85
26
 
5
 
! Отговори
пустиняк преди 7 години
A россия що не прояви някъв aнгaжимент глaвно към бежaнците от Сирия. В крaйнa сметкa нейнaтa несломимa подкрепa зa Aсaд е също от ключово знaчение зa продължaвaщaтa войнa.
84
3
 
23
 
! Отговори
до 149 важно преди 7 години
Каддафито сам си го изпроси като изрече пред медиите публичната тайна че нямало смисъл да се воюва срещу Европа понеже до 50 години сама щяла да се ислямизира.
83
3
 
17
 
! Отговори
важно! преди 7 години
"Сега обаче Рим сърба миграционната "попара", забъркана със свалянето на Кадафи, а Лондон и Париж хич не помислят за солидарност."Ако някой проследи пресата от "онова" време, ще прочете как КАДАФИ заплашваше и ИЗНУДВАШЕ правителството на БЕРЛУСКОНИ за милиони евро, иначе ще ПУСНЕ стотици кораби с африканци и азиатци към Европа.Само Берлускони може да каже истината( и пресата от онова време), че е НЯМАЛО друг изход( Европа щеше да се превърне в изнудвана да плаща на Кадафи..)Четете, млади хора!
82
9
 
9
 
! Отговори
Василчо преди 7 години
Епа нека го затрият еврогейския съюз!
81
11
 
8
 
! Отговори
Великото-преселение преди 7 години
Руските полумонголоиди разбира се ще са следващата вълна до 2 години. След това обаче идва чисто жълтата китайска. А жълтият генотип е доминантен.
80
2
 
4
 
! Отговори
до 144 преди 7 години
До АнонименТакива клипове има в нета хиляди--и повечето от тях са за САЩ--Тубата е пълна с клипове от "рая" на света --САЩ......