Който се учи – в I класа, останалите – отзад

Глобите за неправилно шофиране в Белгия се вдигнаха
3 яну 2017 22:21,
7
Който се учи – в I класа, останалите – отзад
Снимка: архив, Reuters

Само командированите държавни чиновници, които имат университетска диплома, могат да пътуват в първа класа, според наредба, издадена в началото на годината от министъра на публичните услуги на Белгия Стевен Вандепут.

Останалите ще трябва да сядат във втора, се казва в документа, който урежда реда за чиновниците.

Според министъра транспортните правила за командированите не отговарят на съвременната реалност и трябва да се сложи край на привилегиите и да се върви към изравняване.

Ето защо тенденцията за изтегляне във втора класа, където билетите са наполовина по-евтини, ще бъде възприета за всички служебни пътувания, но висшистите ще запазят привилегиите си за неопределено време.

Министърът планира уеднаквяване на статута на държавните чиновници в Белгия, които се ползват от различни бонуси и предимства, разписани в 33 кралски указа, някои от 60-те години, пишат местни медии.

В момента чиновниците без диплома от ВУЗ получават годишна премия от 500 евро, докато колегите им, завършили университет, двойно повече. Министърът на публичните услуги смята, че всеки трябва да взема по 1000.

Повишават се и бонусите за държавни служители, които ходят на работа с колело. Вместо по 20 евроцента на километър те ще бъдат компенсирани с по 22.

От Нова година Белгия увеличи и глобите за неправилно шофиране.

Санкционираните, които не платят сумите в срок или ги оспорват, ще се явяват пред съдия, който ще има право да умножава глобата на пътния полицай по 8, а не по 6, както беше досега. Така наказанието за говорене по телефона по време на шофиране ще се увеличи с €40, а за употреба на алкохол - с €400. Максималната скорост в извънградските зони се намалява от 90 на 70 км/ч.

От 1 януари в Брюксел се вдига цената на водата, на детските градини и на електричеството, както и акцизът върху горивата. Децата на имигрантите вече няма да носят данъчни облекчения за неработещите си родители. Заплатите се индексират с 1 процент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
10
 
! Отговори
Анчо преди 7 години
Белгия - меката на чиновниците
4
2
 
3
 
! Отговори
До номер 2 преди 7 години
За да има ред. Защото в един нормално функциониращ свят най-ефикасната мярка, да накараш някой да спазва правилата, е в противен случай да му бръкнеш в джоба и то по- на дълбоко.
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами това за скоростта мога да го разбера. Белгия и България и Румъния естествено са държавите с най-изтърбушени пътища в ЕС, така, че е логично да се движат по-бавно.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми що така бе, те са столицата на ЕС? Защо такива драстични мерки, държавата няма ли достатъчно пари от данъци, фирмите не правят ли достатъчно обороти, нали ЕС се развива добре?
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто, ясно и без условности. А милю, с палката и знак 40, си знае, несъобразена скорост,докат чака пенсията неук, но уреден.