Всичко и нищо: Какво обещава планът за Брекзит?

Британският печат отбелязва: Излизането ще е надпревара с времето
3 фев 2017 13:18,
9
Всичко и нищо: Какво обещава планът за Брекзит?
Снимка: Reuters

Основна тема в британския печат е публикуваната от правителството "бяла книга" за Брекзит.

"Окуражителни илюзии" е мнението на авторитетния вестник "Гардиън" за обявения от правителството план за напускане на Европейския съюз. Дългоочакваната "бяла книга" за Брекзит казва всичко и нищо за най-важното външнополитическо решение на Великобритания от десетилетия, посочва изданието.

Още по темата

По-голямата част от дългия 77 страници документ е разширена версия на речта на Тереза Мей от миналия месец.

Планът лансира идеята, че Обединеното кралство може бързо да постигне търговско споразумение, което да му даде всички ползи от членството в Европейския съюз, но на ниска цена.

"Бялата книга" е пълна с банални фрази и празна риторика, смята вестникът. Според изданието от документа става ясно, че правителството се ангажира с обезпокоителна политика, в рамките на която министрите могат да преследват интересите си без компромиси.

"Бялата книга" не предлага форми за контрол или механизми, с които да се търси отговорност от кабинета, допълва "Гардиън". Липсват и начини, по които може да се повлияе на процеса по напускане на Европейския съюз. Обществото не трябва да "се хваща на този цирк", обобщава изданието, цитирано от БТА.

В. "Файненшъл таймс" разкрива трудностите, с които ще се сблъска Мей при изготвянето на споразумението за Брекзит. "Мей ще се състезава с времето", пише изданието и разкрива един от проблемите по процедурата - депутатите не могат да одобрят бъдещото споразумение, без да знаят какво следва.

Според вестника най-голямото предизвикателство пред британската премиерка ще е именно да договори условията по Брекзит и особено такива търговски отношения с Европейския съюз, които законодателите да могат да одобрят в края на продължаващата само две години процедура.

Освен краткия срок, друг важен проблем пред постигането на споразумение е, че британското правителство и държавите членки на Европейския съюз имат свои политически приоритети, които надделяват над общия им интерес за поддържане на икономическа интеграция, смята "Файненшъл таймс" .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
az преди 7 години
Значи народа на България не е необразован!!!
4
0
 
12
 
! Отговори
шалом от Зимбабве преди 7 години
обещава, мед и масло и пиене на корем, и нова Велика Империя до Китай.пускайте следващите по пързалката.
3
0
 
16
 
! Отговори
Чегевара преди 7 години
Брекзита е"горещ картоф " ,който никой не иска да изяде пръв ,но няма на къде .
2
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласа на народа не е нещо хубаво. Народа е основно ниско образовани неудачниците, които доминират при взимането на решение. В БГ това важи с още по голяма сила.
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквито и да са, поне се чува гласът на народа. В България това никога няма да се случи.