Белгия пипна заподозрян за атака с мачете

Турция хвана на път за Сирия терорист, изпуснат от Брюксел
Обновена: 9 фев 2017 20:33 | 9 фев 2017 20:33,
10
Белгия пипна заподозрян за атака с мачете
Снимка: архив, Reuters

Полицията в Белгия съобщи, че е арестувала заподозрян за терористичната атака срещу полицейски участък в Шарлероа през лятото.

Мъжът, чиято самоличност не се съобщава, бил заловен на слизане от самолета от Мароко. Той имал международна заповед за арест и според местните медии властите го наблюдавали и планирали да го заловят при връщането му в Белгия.

Тъй като нападателят беше убит при атаката срещу две постови полицайки, патрулиращи пред участъка в южния белгийски град Шарлероа (на 70 км от Брюксел), се предполага, че става дума за негов съучастник.

Тогава нападателят извади мачете от раницата и с викове в прослава на Аллах нанесе тежки рани по лицето на една от полицайките и засегна по-леко втората. Той беше застрелян от трети член на полицейския патрул.

Още по темата

Белгийските власти потвърдиха и че водят преговори с Турция за екстрадирането на мъж, заловен на нейна територия. Предполага се, че става дума за "най-добрия приятел" на един от камикадзетата от атентатите на летището в Брюксел през март.

Три месеца след тях той бил осъден на 7 години затвор за тероризъм, но обжалвал решението и докато течала апелацията, успял да се измъкне от страната, въпреки че имал забрана за напускане. Предполага се, че това е станало в края на годината.

Мъжът, родом от Брюксел, има и сирийско гражданство и се смята, че вече е бил сред джихадистките бойци през 2013 г.

Според турските власти той се опитвал да стигне до Сирия, когато бил заловен на турска територия. Не е ясно какъв маршрут и транспорт е използвал, за да достигне до Турция.

Това е втори случай, при който турските служби залавят белгийски гражданин, издирван от властите във връзка с атентатите. През пролетта турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че един от атентаторите от Брюксел е бил заловен през 2015 г край границата със Сирия и върнат в Холандия. Заради лоша координация между службите той успя да се укрие и няколко месеца по-късно да взриви една от бомбите, които избухнаха на летището в Брюксел през март.

В интервю за обществената телевизия главният комисар на федералната полиция Катрин де Бол заяви днес, че рискът от атентат в Белгия остава "висок и вероятен". Тя призова гражданите за бдителност и за съдействие на силите на реда. Де Бол съобщи, че се очаква завръщането на голям брой джихадисти, биещи се на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Белгия има най-високия брой джихадисти на глава от населението в ЕС.

На 22 март 2016 г два самоубийствени атентата в метрото и на летището на Брюксел предизвикаха смъртта на 32-ма души, а над 400 бяха ранени. На летището загинаха 2 камикадзета, а третият беше заловен от полицията. В метрото бе установена самоличността на един атентатор, а друг беше арестуван по-късно по подозрение за съучастие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
европа сами ги приютава и сами ги въспитават и сами ги търсят за терор
8
0
 
0
 
! Отговори
uf ama i te преди 7 години
ne treba6e li da go hvanatte sam0 go pipnali
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние ги хващаме, те ги пускат, е малко работата
6
0
 
4
 
! Отговори
Циник преди 7 години
....пристигнал със самолет от Мароко...е ..вероятно не е швейцарец! Сигурно е ходил при любимия си точилар.Лицемерната...ге*йориентирана политика на брюкселските, и особено берлински търтеи, облагодетелства всеки муджехидин - да коли, и изнасилва европейци
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Белгийските полицаи са като френските от филмите на Луи дьо Фюнес, с тая разлика че не са толкова умни.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само нинджа може да залови друга нинджа. Тр
3
1
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
СТИГА СТЕ ОБВИНЯВАЛИ РУСИЯ ЕВРОПА ДА ПРАВИ КОАЛИЦИЯ С РУСИЯ ДА ГИ УНИЩОЖАТ КОРЕНО.КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ КОИТО ПРЕД ЯВАВАТ ЕС НА РУСИЯ И ИНФОРМАЦИЯТА Е ИМ ЛЪЖЛИВА КАТО МНОГО ЗНАЕТЕ ПОЛУЧАВАТЕ ТЕРОР.АКТИ НО ВЕРАТА НЕ СИ ДАВАТЕ.ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ИСКАТ КОРЕНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ТЕРОРА И ЩЕ СЕ ПРЕКРАТЯТ БЕЖАНЦИТЕ --НО НЯКОИ ВИСШЕ СТОЯЩИ СЕ ПРАВЯТ МНОГО ПАРИ ОТ ТОВА ИЗХОЖА Е ЕДИН СПЛОТЕНИ
2
1
 
5
 
! Отговори
Тото преди 7 години
И сеа кво джихадите се връщат и нищо, всичко по старому, кой клал, клал кой умрел умрел.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Турция хвана на път за Сирия терорист, изпуснат от Брюксел"Брюксел не е изпуснал терориста. Проявил е толерантност и е държал границите си отворени, за да може мигрантът да ги премине необезпокоявано.