Брюксел пред сценарий "Вечен Brexit"

ЕК: Лондон да си оправи нещата и да ни се обади за преговорите
Обновена: 9 юни 2017 16:10 | 9 юни 2017 16:07,
19
Брюксел пред сценарий "Вечен Brexit"
Снимка: архив, Reuters

Резултатите от общите избори във Великобритания изправят ЕС пред нов сценарий - проточване на преговорите за напускането на страната.

По-слабият от очаквания резултат на консерваторите ще наложи преговори за съставяне на коалиционно правителство и това ще забави отново началото на преговорите за Brexit.

Европейската комисия вече веднъж отложи старта за след предсрочните избори, предизвикани от лидера на консерваторите и досегашен премиер Тереза Мей.
Негласно за начална дата беше договорен 19 юни, но нуждата от преговори за съставяне на правителство поставя под въпрос и този срок.

Според шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер резултатите от изборите ще направят преговорите по-трудни.

Още по темата

"Надявам се, че британците ще успеят да съставят възможно най-бързо стабилно правителство. Не мисля, че нещата ще станат по-лесни, но ние сме готови", заяви Юнкер от Прага, където участва в конференция по сигурността.

Водещият мотив на Мей за свикване на предсрочните избори беше да укрепи мнозинството си в парламента, за да може да има по-стабилно мнозинство, за да води преговорите с Европа за развода.

"Ние сме готови и чакаме", заяви говорител на Европейската комисия. Той добави, че е работа на Лондон да "си разрешат проблемите и да ни се обадят". Говорителят отказа да се ангажира със срок за началото на разговорите.

ЕС прие всички документи за преговорите още на 22 май, само 3 месеца, след като Тереза Мей поиска излизането на Великобритания от ЕС с писмо, връчено на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

"Не знаем кога ще започнат преговорите за Brexit, но знаем кога трябва да свършат. Направете възможното да избегнете липсата да споразумение заради липсата на преговори", написа Туск в Тwitter, след като резултатите от изборите в Обединеното кралство станаха известни.

Според настоящия календар на Брюксел Великобритания трябва да престане да бъде член на ЕС на 29 март 2019 г. - точно 2 г., след като е поискала това. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че се надява да приключи преговорите до октомври 2018 г., за да даде време на Европейския и на британския парламент да ратифицират условията за раздялата.

Лисабонският договор обаче предвижда и друга възможност, която Брюксел се опитва да избегне - безкраен Brexit. Това може да стане, ако Европейската комисия поиска удължаване на срока на разговорите. За това е нужно 27-те оставащи в ЕС държави да дадат единодушно съгласие.

Сценарият "Вечен Brexit" ще бъде обсъждан от европейските лидери, когато те се съберат за редовната си среща на върха на 22 и 23 юни в Брюксел, ако дотогава Тереза Мей не е готова с правителството си, съобщи източник от Еврокомисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ВеликобританияесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До мисъл на Чърчил(13)Свинската мисъл идва от дипломатическият му неуспех през първата световна на привлече България към антантата, който почти проваля кариерата му и я забавя с много години.Иначе шкембе чорбата е гадория.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛИКБЕЗ:Не е ясно Брюксел ли "люлее" Лондон,или Лондон-Брюксел,но "НЯКОЙ" ги "качи" на люлката и ги "клати". И този НЯКОЙ "безмолвно,по английски" прилага класическия "английски" номер в международните отношения- "Разделяй и владей"! И трябва да си много "Винету",за да не разбираш "за коя Марийка става дума". Ясно е,че около и в Англия нещо "става",и на "НЯКОЙ" много му е ясно какво,кога и как ще "падне".Да!Прави са копаещите на полето:"Един ден тарикатите започват да носят вода на баламите"!
7
1
 
8
 
! Отговори
Фърчил преди 6 години
А га пих българско вино ми беше най-добре
6
3
 
8
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
"проточване на преговорите за напускането на страната."Къде да напусне,кой да напусне,как да напусне?Какво е това изречение бе? В тая редакция, всичките "Журналистика" от НБУ и УНССС ли сте завършили?Щото сте за 2-ка на контролно по Български за 4-ти клас!!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично по английски - навсякъде с мръсните си номера. Британците винаги са били срещу България и както изглежда и Европа.
4
2
 
11
 
! Отговори
KIto преди 6 години
До АнонименБез преговори няма да си тръгнат. Къв ти е проблема с Брюксел. Има си правила и кой къде е бил не е важно а дали се спазват правилата дето им казват в писмен вид договори. Проблема си е на англичаните, които пожелаха да излизат сега няма да имат тази добре звучаща възможност за тях излизане без преговори та даже и мнозинство в парламента няма да имат. Даже и ще си плащат за този техния техен избор.
3
3
 
12
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
Лузърите и тъмните емигранти ще таковат мамата на острова !
2
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюкселските *** ходиха в Англия да агитират против Тереза Мей, обаче ще стане така, че Англия ще си тръгне и без преговори.
1
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер хвърли Англия в политическа криза и в лапите на тероризма. Юнкер е руски хакер и са намесва във референдума на една суверенна държава. Редно е Юнкер да подаде оставка. Тереза Мей да откаже да води преговори с Юнкер и да иска друг представител.