Унгария иска пари от ЕК за оградата на границата, но...

Брюксел: Солидарността при мигрантската криза е двупосочна улица
1 сеп 2017 17:45, Елка Василева
11
Унгария иска пари от ЕК за оградата на границата, но...
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия заяви, че е готова да обсъди молба на Будапеща да помогне за финансиране на защитата на унгарските граници.

Комисията обаче припомни на Унгария, че европейската солидарност за решаване на мигрантската криза "не се сервира ала карт" - по избор на клиента, съобщи Франс прес.

Унгария вчера съобщи, че е поискала Брюксел да й компенсира половината от 800-те милиона евро, които твърди, че е похарчила за охрана на външните граници на ЕС, включително чрез изграждане на ограда по границата.

Унгарското правителство смята, че това е въпрос на "европейска солидарност", каквато ЕС трябва "да демонстрира на практика", и изтъква, че други страни са получили финансова помощ.

Помолена от АФП за коментар, ЕК отговори, че Унгария вече е получила европейска помощ за границите си в контекста на мигрантската криза.

"Ако Унгария иска сега допълнителна помощ, Комисията е готова бързо да разгледа такава молба", заяви говорителка на ЕК. Комисията е готова "да окаже подходящо съдействие, ако ситуацията го изисква, за да подкрепи управлението на външните граници на ЕС, спазвайки европейското право", добави тя.

Но "не бива да забравяме, че солидарността е двупосочна улица", "не се сервира ала карт", продължи тя.

От две години насам Унгария открито се противопоставя на европейската политика по миграцията и отказва да прилага европейския план за разпределяне на кандидати за убежище, пристигащи в Италия и Гърция, приет през 2015 г., за да облекчи бремето на тези страни, които първи посрещат мигрантските потоци.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Европейска петиция преди 6 години
Европейска петицияstop-invasion.eu/en
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората искат и сигурно ще им дадат, а ние даваме без даже да ни искат. Винаги сме съгласни, независимо дали е в наша полза или ущърб. Толкова безгръбначни политици в последните години не съм и предполагал, че може да имаме!
5
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Това е някакъв номер на Орбан от рода на:"Дайте ни пари за оградата!""Няма.""Дръжте си тогава мигрантите!"Обаче ако му дадат,ще го прецакат....
4
3
 
20
 
! Отговори
амисега преди 6 години
Все повече се проличава, че ЕС само така се нарича, но в същността си е диктатура. Нечестно е да поканиш мигранти, а после да задължаваш другите държави да ги приемат. Мигранти и то много некачествени. Въпреки наложената цензура истината трябва да се казва направо и честно.
3
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария единствената останала опора християните в ЕС. Ще им дадат пари защото хората не се предават като нас. Унгарците са били първите дето са се опълчили навремето на ссср и сталин, това са свестни бели хора а не *** като бг населението (по президента)
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС да си приема гостите и да си ги издържа.Меркел си ги покани.Аз не пращам моите гости при комшиите.
1
14
 
9
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 години
Външните граници не са ли при нас с Гърция или Убгарците нарочно изключват Южна Европаот ЕС и се правят, че ни няма?!