Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши

Пластмасовите бутилки ще се произвеждат с неподвижни капачки
Обновена: 21 май 2019 16:42 | 21 май 2019 16:37, Йовка Димитрова
85
Свърши се: ЕС забранява сламки, тарелки и клечките за уши
Снимка: БТА

Европейският съюз забранява 10 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в опит да намали замърсяването на световните океани, което застрашава живота на техните обитатели. Днес външните министри от ЕС окончателно приеха Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба, която трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните членки до 2 години.

Така от юни 2021 г. на територията на Съюза ще бъде забранено производството и употребата на пластмасови сламки, тарелки, вилици, ножове и лъжици, бъркалки за кафе, дръжки на балони, както и клечките за уши.

Те трябва да бъдат заменени от изделия, произведени от други материали. От употреба се изваждат и чаши, съдове за храни и напитки, изработени от експандиран полистирен, и както всички изделия от разградими при окисляване пластмаси.

Решено: След 2021 г. без пластмаса в ЕС!

Приетата днес директива предвижда до 2025 г. пластмасовите бутилки да са направени от поне на 25% рециклирана пластмаса, а до 77% от тях да се преработват. Властите трябва да създадат възможност пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно, за да се улесни тяхното рециклиране. Освен това от 2026 г. капачките ще бъдат постоянно прикрепени към бутилките до 3 литра, за да не замърсяват допълнително.

Едновременно с това изделия, за които няма достъпни алтернативи, сред които филтрите за цигари и мокрите кърпички, употребата ще бъде ограничена. Те ще се продават с допълнителни етикети, указващи наличието на пластмаса у тях, вредата за природата, както и начина, по който да бъдат изхвърляни.

Още по темата

С новото европейско законодателство се въвежда отговорност за производителите на пластмаси, като те  ще плащат част от разходите за рециклиране. Това се отнася и за производителите на рибарски мрежи. Въвежда се задължение на националните власти да събират изхвърлени в морето мрежи, които често се превръщат в капани за животните.

По данни на Европейската комисия 86% от боклука на плажовете и половината от този в моретата е съставен от забранените пластмасови изделия. Микрочастици от пластмаси са открити и в човешкия организъм, където те попадат с храната.

Еврокомисарят за рибарството Кармену Вела коментира днес, че спирането на производството на 10-те изделия ще пести по 22 милиарда евро годишно за почистването на моретата и плажовете.

Директивата за пластмасовите изделия за еднократна употреба беше приета за рекордно кратко време - само година, след като Европейската комисия внесе законодателното предложение.
 


85
Още по темата: ЕСпластмасови изделия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Пам преди 1 година
Това което се приема, пише и коментира е уникално трагично! Сламките и чашките замърсявали??? А хартиените дали са ЕКО?Имат полиетилен, лепило и никой няма да иска да ги изкупува... както не се изкупуват хартиените шпули?!Разбиване на бизнес, унищожаване на малките и средни производства! И какво правим с безработните? И как обезщетяваме фирмите инвестирали в такива машини?Ще режем дървета, ще правим хартия и това е ЕКО, къде са ЗЕЛЕНИТЕ,или не знаят от какво се прави хартия?
78
2
 
7
 
! Отговори
И ОЩЕ преди 1 година
ДА СЕ ЗАБРАНИ ТОТАЛНО ВНОСА В БГ НА КИТАЙСКИ ИГРАЧКИ

МАГАЗИНИТЕ СА ПЪЛНИ С ТЯХ, ПОВЕЧЕТО СА ОТ ПЛАСТМАСА И ДЕЦАТА ИМ СЕ РАДВАТ САМО НЯКОЛКО ДЕНА, СЛЕД КОЕТО ГИ ИЗХВЪРЛЯТ
77
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за клечките за българина няма никакво значение. Той ушите си не чисти или си оставя маникюр на кутрето с което гребе лечебна кал когато го засърби.
76
5
 
6
 
! Отговори
1 април преди 1 година
Трите свещенни книги - История на БКП, Винету и Библията. Аз Карл Май не харесвам, защото се оказа пълен лъжец и ги изхвърлих всичките! Библията мразя, а за БКП нямам какво да кажа!
75
0
 
8
 
! Отговори
До Zohan ot *** преди 1 година
Не ми излизай с "отворко" - не изглеждаш нито по-умен нито по-отворен! Ясно като бял ден е че не си виждал биоразградима пластмаса. Пликчетата за пазаруване (което засяга най-много масата хора) от нея се стопяват за месеци че и седмици. Океански риби, редовно ги откриват мъртви с кореми натъпкани с пликчета, клечки... 22милиарда евро годишно за чистене без особен резултат е достатъчна причина. Това че, вадиш конспиративна теория и започваш с "отворко" не те прави автоматично умен! Истината понякога е проста.
74
0
 
1
 
! Отговори
Баце! преди 1 година
Вече на никой не му е смешно!!! Освен на теб. Горския като удари е страшно! А тука земетресения силни не е имало от мноооогггоооо време ....
73
2
 
4
 
! Отговори
Изход! преди 1 година
Не само пластмасата, всеки път като видите църква и поп плюите... Няма да ми казваш ти на мене да съм овца. Нямаш моралното, етичното, природното право да ми казваш да съм овца! Няма да ми казваш да съм смирен, защото това е удобно на силните на деня. Няма да ми казваш ти една лъжа на 1800 години, защото предците ми бяха там преди 2000 години и преди 50000 години когато пространството и изкуството ви поведоха към цивилизация. Когато рисунката стана писменост и тогава бях там. Толкова за това!
72
1
 
4
 
! Отговори
Затишие пред буря... преди 1 година
Това, което се случва в момента е само затишие пред буря. Буря, която не може да бъде спряна. Буря, която е над парите, над етносите, над религиите. Буря, която е първична, унищожителна и която без съмнение ще сложи край на този свят такъв какъвто го познавате, ако не се спрете ... Имате само един единствен печеливш ход. Европа започва да се събужда ... 40 процента от цялото въглеводородно замърсяване идва от САЩ. Айде сега кой горя едно цяло лято е друг въпрос ... 1800 годишна лъжа не помръдва!
71
0
 
1
 
! Отговори
Вали преди 1 година
Вали мрази хората като цяло, мрази ги защото за 100 години са успели да унищожат равновесие създавано с милиони години. 2016 година целия свят осъзна фактите и разбра, че употребата на фосилни горива трябва да бъде ограничена и щетите върху екосистемите стават неконтролируеми. САЩ се изтеглиха от Киото. Планетата е бясна и ви доказва, че има сили с които не трябва да се ебавате... Ще падат още самолети. Ще има още бедствия още по-големи и жестоки. Кой ви излъга, че сте господарите на тоя свят ?
70
2
 
4
 
! Отговори
Zohan преди 1 година
До ***

Отворко, биоразградимата пластмаса има поме 20-30 години период на разлагане. Личи си , че всички тука сте пълни баламурници. Някой беше казал в коментарите, ако всички направим така.... Е няма да направим. Биоразградимата пластмаса също е частично решение. Замазване на очи. От тези които правят пари и лобират. Има РЕШЕНИЕ за пластмасата- било то биоразградима или не. И хората казаха: основното е да има печалба от това. С две думи еколози или не всички гледата кесията. Така че чудото ням
69
2
 
2
 
! Отговори
Време е за истини... преди 1 година
Има два начина за мислене в човешкият ум ... пространствен и естествен, рационален вербален и неестествен. Старите богове са пространствени естествени и свързани с природни стихии, те са психологически проявления на природни сили, новият бог - това изчадие е рационално, вербално и неестествено измислено преди 1800 години. Имате само един изход за оцеляване. Една крачка назад и това християнско изчадие да го забравите и да изтриете 1800 години глупости. Часовникът тиктака, а Вали Горския е бесен
68
0
 
0
 
! Отговори
Zohan преди 1 година
До Башка Луд
Ами давай. Спри се.
67
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Браво
Ще спрем производството на евтини и напълно рециклируеми материали и ще метнем пак дърветата
Дръж се горо европеец те реже
66
10
 
4
 
! Отговори
не ме интересува преди 1 година
ЕС не ни определя стандарта на живот
65
1
 
8
 
! Отговори
Башка Луд преди 1 година
Малките действия водят до големи промени!
Ако всеки един от нас, спре да използва торбички, чашки, спре да си хвърля *** сред плиродата, пести водата и енергията в бита си, то тогава, може и да има надежда за нас!
Инак сме обречени!
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние не сме резерват да им ,,ядем боклуците,, нито месото като месо нито хляба като хляб
63
2
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Чудя се дали да си купя дърва за тази година.ЕС може да ги забрани.Какво ще ме посъветвате ?
62
7
 
8
 
! Отговори
нормални преди 1 година
ЕС да забрани за 100 години със закон като Русия -гей пропагандата и промиването на мозъци това е замърсяване на сексуалната идентичност за това не се мисли океаните не са по важни от индивида,но някъде животните са по на почит от човека,как сте добре ли сте,влизайте в час на нормална скорост ЕС Бог да ви благослови
61
6
 
21
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
ЕС разрешава пръскане с отровн ипестициди,които убиват пчелите,тровят,природата,плодовете,зеленчуците и хората, разрешава и кеймтрелса,с който ни пръскат отгоре, и още гадости разрешава като гей бракове,отнемане на деца от родителите им, нпо терора,майдани когато не са на власт техни хора,цензура ,проганада и други, но забранява клечките за уши?!
60
8
 
4
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 1 година
Ок съм със забраната на пластмасите, стига да разрешат гей браковете и осиновяване на деца от гей двойки!