Демонстранти искат независимост на Шотландия

Над 20 000 се включиха в протестното шествие
2 ное 2019 21:32, Петя Славова
21
Демонстранти искат независимост на Шотландия
Снимка: БТА

Около 20 000 души излязоха по улиците на Глазгоу днес, за да демонстрират за независимост на Шотландия от Великобритания, съобщиха организаторите, предаде ДПА.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия, също участва в демонстрацията - първият случай през последните пет години, когато тя се включва в акция в подкрепа на независимостта, отеблязва БТА.

"Независима Шотландия е по-близо от всякога. Наистина е на разстояние само едно докосване", написа тя само часове преди демонстрацията.

В петък Стърджън заяви, че ще поиска нов референдум за независимост от Лондон до края на декември .
Изборите на 12 декември са шансът на Шотландия да се спаси от Брекзит и да поставим бъдещето си в собствените си ръце, заяви тя и призова избирателите да дадат гласа си за Шотландската национална партия и така да укрепят позицията на Шотландия.

На първия референдум за независимост в Шотландия през 2014 г. 55 процента гласуваха против отцепване от Обединеното кралство. По време на референдума за Брекзит през 2016 г. 62 процента от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тогава е имало "Зелена мафия" и "Зелени екстремисти", както днес вестниците и политиците наричат екологичните движения. Русе пак се оплаква от мръсен въздух, София се оплаква от мръсен въздух.Няма промишленост, няма социализъм. Но има нафтови печки по улиците. Има горене на западнни отпадъци в тецовете.
14
1
 
7
 
! Отговори
Гел Мибсън преди 4 години
Scots are immortals ! Браво на тях, правят добро уиски. Ирландците също правят добро уиски. Поздрави !
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Взе да става интересно. Ако и ИРА се възродят, ама не с тия тинейджъри (wankers) дето не могат една кола да взривят или една сграда да подплят, хем че по-голямата част от стрната е газифицирана, ще стане интересно.Предстои интересна година с "фиш енд чипс" за наблюдаващите.
12
1
 
17
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Къде са сега западните медии да реват за свобода. Нали реват за свобода на ХонгКонг айде сега да видим някой ще каже ли нещо за Шотландия. Малко избирателно се правят призивите от медии и политици за свобода, като ще се чупи тяхната държава мълчат всички.
11
1
 
13
 
! Отговори
Мел Гъбсън преди 4 години
Фрийййдъъъммм!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера си купих на промоция две бутилки 12 годишно шотландско малцово уиски Гленфидих. Много е добро и много го обичам, лошото е че едната бутилка вече свърши. Още по лошо ще е ако му вдигнат цената заради Брекзита на анимационния герой Борис Джонсън.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента си пия Passport на промоция с ядки!Много евтино ми излиза, каро нашта ракия!Подкрепям братята шотландци, с които ни обединяват и гайдите, не само ракията и овцете!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба Елизабет ден преди референдума от 2016 година се появи по телевизията с въпроса "Посочете ми поне 3 причини UK да остане в ЕС" и понеже никой не и опонираше защото беше сама в студиото тя си отговори на въпроса че нямало такива причини. Това беше капката която преобърна вота в полза на Брекзит. Не знам днес поради напредналата си възраст баба Елизабет дали може да види причините Шотландия и Сев. Ирландия които ще и разтурят кралството и ще я превърнат в основния ликвидатор на UK.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро Шотландия ще се пребори за свободата си за която води битки с Англия от векове !
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брекзита ще удари най-много любителите на уиски. Стискам им палци на шотландците дано останат в ЕС.
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мой приятел, който за жалост остана В ЗЕМЯТА на Шотландия, при едно идване у нас ми каза: "Англичаните са клали шотландците така, както нас турчин не ни е клал!". Той беше много знаещ и честен човек и аз му повярвах.Ще се радвам, ако този народ се отърве от англо-саксите!
4
2
 
22
 
! Отговори
William Walace преди 4 години
Freedom!
3
3
 
14
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Красива... в двете седмици с хубаво време :)
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СКОТСИТ на хоризонта.
1
2
 
39
 
! Отговори
Х преди 4 години
Шотландия е много красива страна,а само как мразят англичаните,особено младите хора,и са много добронамерени към чужденците.