Може ли Меркел да предотврати катастрофата при Brexit?

Като че ли Великобритания ще излезе без договор
17 окт 2020 13:45, Петя Славова
53
Може ли Меркел да предотврати катастрофата при Brexit?
Снимка: БГНЕС


За Борис Джонсън е най-важно да гарантира повече улов на своите рибари и да представи злощастното самонараняване на име Brexit като акт на суверенитет и възраждане на британската търговска империя, предава "Дойче Веле".

Лондон косвено предупреждава, че може да прекрати разговорите, Борис Джонсън обявява, че ще направи изявление, а от Брюксел германската канцлерка сигнализира готовност за компромиси: така изглежда последното (засега) действие от тетралната пиеса на име Brexit. И става все по-вероятно трагедията по излизането на Великобритания от ЕС да се превърне във фарс или в хаос - перспектива за истинско и всеобхватно търговско споразумение не се вижда. Вижда се по-скоро излизане на Великобритания без договор.

До момента между Брюксел и Лондон, между главните преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост, беше постигнато едно-единствено съдържателно сближаване на позициите: британците най-после се съгласиха, че в бъдеще трябва да има някаква арбитражна инстанция, която да решава споровете между двамата търговски партньори. Особено когато става дума за насрещни обвинения в дъмпинг чрез недопустими държавни помощи.

Британците очакват сляпо доверие

Още по темата

Независимо от това сближаване, дистанцията между ЕС и Обединеното кралство не се измерва единствено с ширината на Ламанша. Преговорните позиции на двете страни са на светлинни години една от друга. Британците повтарят неубедителното си уверение, че винаги са изпълнявали всички стандарти на ЕС и ще продължат да го правят и в бъдеще. Но всъщност зад това уверение се крие решимостта им в бъдеще да не се съобразяват със стандартите на ЕС в социалната област, в опазването на природата и закрилата на потребителите.

Лондон настоява, че британските продукти са безукорни, но сякаш забравя кризата с "лудата крава". И самоуверено подчертава каква радост било за континенталните европейци, че в лицето на Великобритания имат съсед, покриващ най-високите стандарти за опазване на природата и за надзор над продуктите.

В същото време бившият еврокомисар по финансовите услуги и главен преговарящ Мишел Барние е трън в очите на онези, които защитават банковото могъщество на лондонското Сити. Нещо повече, британското правителство смята, че това е умишлена и непростима провокация на Брюксел. И ако катастрофата изобщо е предотвратима, то всичко се намира не в ръцете на Барние, а по-скоро на Ангела Меркел. Тя вече подаде първия сигнал: да, и ЕС трябва да смекчи становището си.

Зависимостта е взаимна

Всъщност и двете страни трябва да се откажат от някои свои позиции. Неуместно е упорството, с което еврочленките край Северно море държат да запазят риболовните квоти и след излизането на Великобритания. Нелепо е и изискването на Лондон след 1.01.2021  да има всячески и свободен достъп до вътрешния пазар на ЕС. С други думи - все още има място за компромиси. И през идния месец двете страни могат да се доберат до споразумение.

За Борис Джонсън е особено важно да гарантира повече улов на своите рибари и пред вътрешната си публика да продаде злощастното самонараняване на име Брекзит като акт на суверенитет и възраждане на британската търговска империя. Ако правителствата в ЕС и особено френският президент Макрон проявят достатъчно интелигентност, те начаса трябва да се откажат от претенциите за по-високи риболовни квоти в британски води и по този начин да отнемат на Джонсън алибито за евентуалния провал на по-нататъшните преговори. Защото този провал ще навреди и на самия ЕС, особено във времената на пандемия.

Само за пример - във Великобритания са легализирани около 2000 лекарства, произведени в ЕС, а европейските автомобили имат свободен достъп до британския пазар. Ако Обединеното кралство излезе без споразумение, тези продукти ще бъдат директно изхвърлени. Така че ЕС има очевиден интерес да направи отстъпки и така да вкара Борис Джонсън в цугцванг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е създаден от Франция, от Де Гол и Жан Моне като контрапункт на САЩ и СССР. Франция е най-великата страна в историята.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Избиха 20 милиона братя славяни"Това го направиха евреите ленин и троцки(бронщайн).
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може, как да не може. Ще ви импортира от нейните "инженери, учители, архитекти и доктори", те ще оправят всичко.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойче веле пищи на умряло, щот при брекзит нема8 да имапари за меркелска пропаганда.
40
7
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
САЩ създали ЕС ?!?! Ти наред ли си ? Американците не разпознават и не приемат ЕС , защото е най-големия пазар и на тях им е изгодно страните да не са единни и да ги мачкат. Затова Тръмп приветстваше Брекзит, защото ще налагат техните правила на британците, техните отровни храни , ще им завземат финансовите компании , ще им продават скъпите си лекарства, ще използват здравната им система да наложат техните си здравни услуги и т.н. Така ЮК ще стане зависима и подчинена на бившата си колония.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел не може да предотврати собствения си Брекзит.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази женица нищо не може да направи, едно животинче с дълги уши има повече шанс
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не виждам Меркел как би могла да предотврати Брекзит без сделка, щом още в началото Б. Джонсън заяви, че това му е приоритет. След като той не е съгласен на отстъпки.... В Шотландия 90% са за нов референдум и кралството ще цепи дърва.
36
3
 
6
 
! Отговори
! преди 3 години
Само за пример - във Великобритания са легализирани около 2000 лекарства, произведени в ЕС, а европейските автомобили имат свободен достъп до британския пазар.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Е и след това ще си купуват английски лекарства и автомобили??? Може Индия да им достави новите Тата и Махиндра...
35
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАнглия вече не е в ЕС, ЕС се разпада.
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците са добри техничари и правят най-добрите кафеварки, перални и коли, техничарски и материалистичен народ, роботи. Избиха 20 милиона братя славяни защото тения Водач им бил каза, при това Водача го бяха избрали демкратично с избори, никой не се възпротиви. А езика им е много беден и сух, но е точен, става за технически спецификации само, дори нямат дума за дух, на светич Дух казват светия Ум, не могат да правят разлика.
33
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе това балканските селяни си мислите, че излизането от ЕС като да излезеш от тоалетната. Малкото ви гръбначен мозък дори не може да разбере до какви икономически проблеми ще доведе това за Англия и защо се дърпат толкова време и се чудят как да увъртат.
32
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ъъъъ,това трябва да се разбере от русофилната сбирщина, ние нормалните хора приемаме всички етноси, разбирания и идеи. Единственото, което не приемаме е русофилния събхюман.
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха!Работата с преговорите по Брекзит-а,хептен заприлича,на нашите с Македония,пардон,"северна".Дет съ казва,балканизирахме "Европата",а заедно с нея Англията.А иначе,да им пиикам на ЕС-а(като в тоалетната чиния),дето ще се срине след Брекзита!"Аз те създадох,аз ще те убия" - думи на Тарас Булба към сина му Андрий.Същото може да се каже и по отношение на ФАЩ,създали ЕС!
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел е една oфцъ и нищо не може да направи, тя не е визионер, а един кон с кaпаци. Поръчаха й да вкара милиони ислямисти и тя каза "ми добре". Как такова неадекватно мекотело може да се мери с бритите, които имат огромни традиции в парламентаризма и в политиката като цяло. Бритите не са българи да ги лъжете, неуважаеми.
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е като Нигерия, само че със сняг.
28
8
 
3
 
! Отговори
Фашисти преди 3 години
Меркел е чиста фашистка. Нищо не може да предотврати.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АфрикаИзмислица, в Нигерия плащат 5%. Тук може да плащат и повече, но тези които си избрахте да ви управляват ги взимат под масата.
26
4
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Мале, мале, хората по-долу в коментарите все още разсъждават като преди 2 века - държави, гени, цвят на кожата.... тц, тц... Имаме една единствена страна/държава - планетата Земя. Докато не започнете да мислите така, ще се джафката кой е по-лош, кой е по-/най-добър и да раздавате присъди кой има и няма право да живее, според собствените ви "разбирания".
25
7
 
7
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Баба ви Меркел се интересува единствено от подкупите които получава от "Газпром"