Папа Франциск: Разходите за отглеждане на деца в Италия са високи

Според него това е довело до ниската раждаемост в страната
14 май 2021 22:02, Петя Славова
41
Папа Франциск:  Разходите за отглеждане на деца в Италия са високи
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск заяви днес, че разходите за отглеждане на деца са прекалено високи и че родителите се нуждаят от помощ в страни като Италия, за да се преодолее ниската раждаемост, която заплашва бъдещето им, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Пред конференция, посветена на слабата раждаемост, главата на Римокатолическата църква се позова на анкети, според които повечето млади хора искат да имат деца, но се опасяват от разходите. "Мечтите им за нов живот, семената на възраждането на страната, застават срещу демографска зима, която е студена и мрачна", каза той.

По думите на Франциск, за да има добро бъдеще, трябва да се полагат грижи за семействата и особено за младите семейства, "обзети от опасения, които рискуват да парализират техните житейски планове".

В реч на същата проява премиерът Марио Драги каза, че в Италия миналата година е имало 404 000 раждания, най-малко откак се води такава статистика и с 30 на сто под предишната рекордно ниска раждаемост преди 12 години. По думите му през 2020 г. починалите в Италия са общо 746 хиляди отчасти заради пандемията.

"Италия без деца е Италия, която не вярва в себе си и не планира своето бъдеще. Това е Италия, осъдена на бавно застаряване и изчезване", подчерта Драги.
 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то ислямското средновековие е вече в ЕС.Въпрос на време е да се наложи тотално.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До РодолюбецДрън дрън та пляс. Ти колко деца имаш?Мислене на ниво ранно ислямско средновековие, това ли ти е идеалът?
14
1
 
3
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 месец
Разкарайте либерално-зелените глупости -като лъжливи равенства между полове ,гонене на кариера от жените и т.н.Жената е създадена от Бога или природата ,ако искате ,главно за семейството и децата а не да ми стават началници!!!!Как мюсюлманките раждат ,сигурно имат много жълтици,мисленето е важно!!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам защо бог не изхранва самоназначилите се негови представители, а е оставил това на работещите хора.
12
0
 
6
 
! Отговори
ОщеОтВремето на соца преди 1 месец
и у нас хората редовно си задават въпроса колко струва отглеждането на едно дете, плюс още един от най-болезнените въпроси от онова време - как да му създадеш достатъчен за учене, спане и игра кът в двустайното апартаментче, каквито са масовите жилища, които при това са лукс, постиган след дълги години чакане и после 30 години изплащане?Така че, критикарите първо да се запитат как се покриват критериите на 21-и век със заплатите, които имаме ние. После да кажат те колко деца са създали.
11
1
 
2
 
! Отговори
Продължение- В града преди 1 месец
държавата първо строи заводи, чак след десетилетия се мисли за решаване на жилищния проблем чрез панелки.И довчерашният селянин се тъпче в една стая под наем с цялото си семейство. Как да прави повече деца?Минава едно поколение, с манталитет на селяни са само старците. Почти всички млади вече завършват средно и висше образование, имат друг тип житейски нужди, за които са необходими пари в брой, а не да си произведеш храната с мотиката, да си изплетеш чорапи и да си изтъчеш платове на стан.
10
2
 
3
 
! Отговори
Преди около 65-70 г. преди 1 месец
същото е установил и българинът, когато насила са променили бита му начина,по който си е изкарвал прехраната.Докато е селянин-земеделец и разчита на труда на семейството си, за да си осигури средства за съществуване, той трябва да създаде средно по 3 до 5-6 деца, нужни са му като работна ръка.После ТКЗС-то му взима земята, надницата е нищожна и селянинът идва в града, за да стане работник. Умишлено дават на работниците по-високи заплати, защото директивата е да станем индустриална държава.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В сравнение с къде са високи?
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените междувременно избират независимост и градят кариера. Повече деца се раждат само в семейства, които се женят рано. Слабата раждаемост се дължи на много фактори. Увеличават се двойките, които искат да имат дете, но не могат по здравословни причини. Всяка година се покачват тези негативни статистики. Неблагоприятни социално-икономически процеси в държавите също са от значение, но това не е основната причина. Много богати хора имат по 1 дете, а други и 1 нямат.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е от разходите. Въпроса е, че жените предпочитат кариера. Преди не е било приоритет да учат в университети. Сега избират да се изучат и да си градят кариера. Това е в основата на късното раждане на 1 или 2 деца. Времената са други. Папата живее в собствен свят. Годините му пречат да мисли обективно. Сега хората искат да имат по-висок стандарт на живот. Отделно много от младите хора едвам си търпят децата. Това не е само в Италия. Така е в цяла Европа и други страни.Дари в България е така.
6
3
 
7
 
! Отговори
Папата е аржентинец. преди 1 месец
В което няма нищо лошо, освен, че оттам е болен кариерист. Трябва да прескача през цели континенти.Освен това е йезуит и "химик-технолог"!? Това са несъвместими неща, които говорят за хлабава или никаква вяра. Той ли не знае защо се раждат малко деца в Европа?По-неподходящ е и от Бенедикт XVI, и от Йоан Павел II.
5
5
 
6
 
! Отговори
Папе... Пич... преди 1 месец
Не това е довело до ниската раждаемост в една от ТОП 30 по богатство държави в Света - Италия. А глезотията. И че никой не вярва в теб и поверената ти измислена държавица - Ватикана. Ако човек вярва в Библията - ще се плоди и множи. Католиците, очевидно вЕ мразят. И прехвърлят недолюбването към християнството.При положение, че има държави, които по бедност не влизат в ТОП 100, но семействата раждат по над 5 деца средно...
4
2
 
14
 
! Отговори
бай работник преди 1 месец
Най бедните правят най много деца. Най богатите нямат,или имат по едно. Природата си знае работата...
3
1
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Не мислиа
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папата пак се е замъкнал при децата. Слочаеност ?
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Папа Бенедикт ви го каза,че изчезваме до края на века.Като късната Римска империя сме.