Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС

Материалното благосъстояние е най-добро в Люксембург
373
Пак сме най-бедни в Европа, потреблението ни с 39% под средното в ЕС
Снимка: БГНЕС

Поредно проучване ни нареди на последно място в Европа.

Фактическото индивидуално потребление (ФИП) измерва материалното благосъстояние на домакинствата. През 2020 година ФИП на човек от населението в ЕС, изразено чрез стандартите на покупателната способност (СПС), варира от 61 процента до 131 процента от средното за Евросъюза, сочи предварителна оценка на Евростат.

Още по темата

Според статистиката ФИП варира от 39 под средното в България до 31 над средното в Люксембург.

През 2020 година девет страни членки са били с ФИП на човек от населението над средното европейско равнище.

Най-високо е било то в Люксембург (31 на сто над средното), следван от Германия (+23 на сто) и Дания (+21 на сто).

Равнищата в Нидерландия, Австрия, Финландия, Белгия, Швеция и Франция са между 5 и 20 на сто от средното в ЕС.

В тринайсет страни членки ФИП на човек е било между средното за ЕС и 25 процента по-малко.
 В Кипър, Литва и Ирландия нивата са били с 10 процента и по-надолу от средното за ЕС. В Испания, Чехия, Португалия, Малта, Полша и Словения равнището е било между 11 и 20 процента под средното. В Румъния, Естония и Гърция показателят е бил между 21 и 25 процента под средния в ЕС.

Пет страни членки са с ФИП на човек от населението от 25 процента и повече под средното за ЕС. В Словакия, Латвия, Унгария и Хърватия този процент е между 25 и 35 под средното, а в България е 39 процента под средното в ЕС.


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
0
 
0
 
! Отговори
Справедливост преди 1 месец
НАПРОТИВ ПЪРВИ СМЕ НО ОТЗАД НАПРЕД
366
0
 
0
 
! Отговори
Тео преди 1 месец
10 години мъдро управление - видими резултати! Това хората да ти го казват в очите и въпреки всичко да вярваш, че тия ще изправят държавата на крака си е, меко казано, недалновидно! Илюзия е, че проблемите ни са само отвън. Най-големия е вътре в нас, самите, а не заради масоните и илюминатите. Лидери като Стефан Стамболов са изоравяли България на крака за пет години. Сегашните лидери биха виснали на въжето, ако той беше на тяхно място сега!
365
1
 
2
 
! Отговори
Гуфу преди 1 месец
До 363- Кога е бил ръста 6% пееди борисов ве лъжец? Дажебв кризата ни вдигнаха кредитния рейтинг, ръста винаги е бил 3.5-4.5. Айде като лъжите малко по добре дс боравим с цифрите. Не случаайно за пореден оът ще спечелят изборите но Радев ще направи кабинет ала Орешака.
364
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анонимният партиен лидер по Магнитски е виновен, който нито американското посолство нито прокуратурата могат да искарат наяве
363
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като матряла избра боко 3 пъти и той срина растежа от 6 на един процент - кой е виновен - ами ти избирателю на гроб ти си виновен
362
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
Идва края на потреблението.На хоризонта е БСП с авангарда на Радев.
361
0
 
1
 
! Отговори
гербер преди 1 месец
стига с потреблението
360
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българи, като ви е слабо потреблението Бойко, Пеевски и компания се скъсват да потребяват и все не могат да ви вдигнат потреблемението. Измъчиха се за държавата хахаха.
359
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 1 месец
Стига с това потребление вече ми писна от тая дума.НИе да не сме свине на угояване,всеки иска само да пълни количката и да плющи,да купува и купува като за края на света. Някой вече влиза ли в книжарница и библиотека да попитам скъпите"консуматори" дето все не им стига плюскането и количктата в супера е все малка??
358
1
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Снимката с пенсионера говори красноречиво за това колко сме бедни.Искам снимка на пенсионер който бърка по кофите , както твърдят любители на миналото.
357
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ниско потребление, а всички с наднормено тегло или затлъстели.
356
1
 
1
 
! Отговори
ЖанГОг преди 1 месец
нямаме идеология, няма образование истинско личностно на първо място, няма изяснена стратегия в дългосрочен план. Да гледаме само стандарта на другите и да се отричаме от историята си ,спазвайки някакви спуснати директиви по изкуствен начин няма как да се получи нещо добро, не може да сме една кръв с руснаците примерно а да водим политика срещу нея. Имаме добри възможности, но слаби стратези. Все чакаме някой от чужбина да ни похвали и да инвестира ,т.е. да източи.
355
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е защото основни работодатели са олигарси близки до бившите управляващи 12 години.Също така блокирани са инвестициите заради високото ниво на корупцията. Има твърдения ,че в останалите държави корупционната такса е 5% от проекта ,а у нас до 25%.Дали е така не знам,но от САЩ го казаха.Сега на ред са от Европейската Прокуратура.Аз съм сигурен ,че инвеститорите,които не са достигнали до нашия пазар са подали сигнали.
354
1
 
6
 
! Отговори
куку преди 1 месец
Кога сме били на друго място и при кое управление че не си спомням .
353
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама правите грешно стравнение. Я сравнете със Сомалия или Хаити, да видите колко сме добре и каква невероятна икономиката имаме.
352
4
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 350 Квартално гето на Европа , ама европейско гето , а не азиатско .И в пъти по богати от соца.Капитализма прави чудеса.
351
6
 
5
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
До Анонимен 337 Трудно се избиват навиците и комплексите останали ни от социализма.Семейна приятелка живее в Маями .Пред къщата цветя и рози , а от зад домати и краставици.
350
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички плюете Борисов ама човек го каза преди 10 години. ЛОШ МАТЕРИАЛ!
349
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че кой изобщо мисли че някога ще минем някой от евросъюза. Тази скапана държава. Цените в българия са европейски, а заплатите български. България е едно квартално гето на европа.
348
3
 
6
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 месец
Тук някакви леваци пишат как добре се живеело в Бантустана. Излезте навън и вижте как живеят хората. Ама не ходете по гетата, дето живее братчеда тираджия или строител, а погледнете как живеят умните хора с професии. Идея си нямате в каква клоака сте.