Плащат на мигранти 50% по-малко в месопреработването в Европа

Индустрията се е превърнала в глобален център за експлоатация
38
Плащат на мигранти 50% по-малко в месопреработването в Европа
Снимка: Pixabay

Разследване на вестник „Гардиън“  е установило, че компании в месопреработвателната промишленост в цяла Европа, включително Великобритания, наемат хиляди работници чрез подизпълнители и агенции със съмнителен произход срещу много по-ниско заплащане и неприемливи условия на труд, информира БНР.

Още по темата

Работници, официални лица и експерти по въпросите на труда обясняват пред „Гардиън“ как 190-милиардната месопреработвателна индустрия в Европа се е превърнала в глобален център за експлоатация на работници, голяма част от които са мигранти, като някои от тях печелят между 40-50% по-малко от пряко заетите служители в същите предприятия.

„Гардиън“ разполага с доказателства за двустепенна система на трудова заетост, с плащания далеч под минимума при ужасни условия за работа, така че да се задоволи нуждата на сектора за леснозаменяеми нископлатени работници с гъвкаво работно време.

Около 1 милион работници са ангажирани в месопреработването в Европа, като профсъюзите отбелязват, че голяма част от тях са наети чрез съмнителни подизпълнители и агенции.

Особено е тежко положението на мигрантите, които освен това живеят при ужасяващи условия и често, понеже не говорят езика, не разбират текстовете в подписани от тях договори, нито пък могат да си потърсят правата.

Цитиран е румънец в Нидерландия, който казва, че без проблем работник може да бъде уволнен незабавно и да загуби всичко. Разширяването на ЕС през 2004 година и настъпилото свободно движение е довело до масов поток на търсещи работа хора от по-бедните европейски страни, а след укрепването на някои от икономиките на тези по-бедни страни пазарът за подобна работна ръка е стигнал чак до Филипините, Индия и Китай, коментира „Гардиън“.

 


38
Още от ЕС
Експлозия в сграда в Швеция, 25 души са ранени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СПОРЕД СТАТИЯТА В GUARDIAN ГАСТЪРИТЕ В meat plant in the Netherlands that paid 10.80 (£9.25) an hour for 12-hour shifts, seven days in a row, ДЕМЕК 84/168 - 10-30 СЕДМИЦИ, АЛА СКРОМНО ПРОПУСКАТ ДА СПОМЕНАТ УСЛОВИЯТА, ПРИ КОИТО БИТУВАТ ГАСТЪРИТЕ - ЖИЛИЩЕ, ХРАНА, ТРАНСПОРТ, ЗДРАВЕ, ПРОИЗВОДСТВЕНИ ГЛОБИ ... АХ, ЗАЩО ЛИ?! АХ, ЗАЩО ЛИ?!... ЗАЩОТО ШЕФЪТ НА ГАРДИАН ОБИЧА ДА СИ ПИЙВА ГИНЕСА, КАТО ЗАМЕЗВА С ПЪРЖОЛКА АЛАНГЛЕ...
34
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Ако си затръгвал за чужбина и не знаеш език, по-добре не ходи. Ако не те измами местния работодател, гарантирано ще попаднеш на някой българин, дето ще ти "уреди" работа, ама ще ти прибира половината заплата
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До С.Стефчо не е българин, виж му правиписа
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 30 - Ми то и едни хора ...
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Евала! ШШШ! Аре наштее! Нашти хора, ся да ви кажа, са навсекъде из веропата!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КАПИТАЛЪТ В ЕВРОПА Е ПО-ЗАГРИЖЕН ЗА ЩАСТИЕТО НА КОКОШКИТЕ, ОТКОЛКОТО ЗА ХОРАТА!!! ХАЙДЕ ГАСТЪРЧЕТА ЮРУШ НА АВАНТАТА.
29
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Тиквата нали ви пращаше да бачкате в чужбина, щот ЕС било "най-доброто място за живеене"?! ПП. Да добавя и гениалното му прозрение отправени към феновете му: "аз съм про'ст и вие сте про'сти
28
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Европа оттича в канала и некадърните еврофили разчитащи на грантове от Ханс Зайдел, ще мрат от глад.
27
1
 
1
 
! Отговори
стефчо преди 3 седмици
До С. кКакви маме и тате братчед,аз съм на 50 и не се продавам за стотинки,не съм и го правил!
26
3
 
2
 
! Отговори
С. преди 3 седмици
Отворко си, Стефчо, но мама и тате не са вечни. Когато тате спре да плаа сметките, а мама да ти готви, ще смениш песничката... :)
25
7
 
11
 
! Отговори
стефчо преди 3 седмици
Найш ли кога ще отида да стана слуга и аргатин,нивгаж! Предпочитам тук с 1000 лв месечно ,без да се надупвам и трупам стрес по 15 часа в завода или цеха в чужбина. Дреме ми да дедовия за тех,аз съм Българин майната им на утайките там!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като гледам смешните заплати които предлагат всички посреднически агенции се чудя на балъците дето ходят там. Масово средната заплата е 1600-1700 евро БРУТО за по 10 часа на ден. Значи нето да вземат 1200 чисто. Квартирата ти е още 300 евро на месец. И ти остават 900. И тук да отида в някой склад ще взимам почти същите пари. Ама няма да бачкам като роб.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ХАХАХАХА тия от коя планета паднаха. Та тази експлоатация на имирантският труд е от както свят светува. Работих 15 години в еврогея и са ми ясни всичките им номерца. Обещават едно а плащат друго. Ако си траеш и не си търсиш обещаното ще им работиш без пари. Понеже професията ми е специфична и не се намират лесно електроженисти и оксиженисти щом им поисках увеличение на заплатата веднага се съгласяваха. Същото е и за другите по специфични професии защото еврогейците не работят тежка работа.
22
4
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 3 седмици
Може ли да ми помогните да се възвърни естествената усмивка на лицето ми ? Може ли ?
21
0
 
9
 
! Отговори
Хххх преди 3 седмици
До Анонимен 11Това е вярно...британец няма да седне да върти кормило за 10 паунда на час...преди номера им бе...захваща се на такава работа и след две седмици напуска за да се върже на борсата....британеца иска да работи 5ч на ден за 150-200 паунда на ден...иначе напуска....до сега на фирмите не им пукаше защото на тяхно място наема изт.европпец който работи 12ч. за 7-8 паунда на час
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама мигрантите нещо друго ли очакват?
19
4
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 3 седмици
Може ли да ми помогните естествената ми усмивка д се възвърне на моето лице и да имам пари, приятелка и други неща от живият живот ?! Може ли да ми помгните ?
18
0
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 3 седмици
Затова изгониха източноевропейците, научиха си правата, знаеха си задълженията... искаха нормално заплащане. Сега за мигрантите един фургон или стая, храна, дрехи и трай там, ако ли не чао. На далавера са .
17
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Колко англичани са касапи в истинския смисъл на думата. То и в България под. 40 год. възраст са единици. Аз съм на 50. Баща ми ме е научил да коля и обработвам прасета и агнета. Не съм професионалист, но се оправям. А това е най-кофти позицията в месопреработката
16
1
 
2
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
Направо са се скъсали да работят мигрантите. С маски ли са били на работа? :]] Те не искат помощи, искат да работят на половин заплата с маски и грийн пас, това е мечтата на всеки мигрант, дори това са основните причини за миграцията.